Mitsubishi_MRJ-90_test_JA21MJ

Mitsubishi, MRJ’nin İlk Teslimatını Erteledi

Mitsubishi_MRJ-90_test_JA21MJ
Mitsubishi MRJ-90 – Test Uçağı

Japonya’da Mitsubishi Heavy Industries & Toyota Motor Corporation ortaklığı olan Mitsubishi Aircraft Corporation tarafından geliştirilen ve ilk deneme uçuşunu 11 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen Mitsubishi Regional Jet MRJ-90’ın ilk teslimat tarihi bir yıl ertelendi.

Ancak projedeki orijinal plana göre, ilk deneme uçuşunun bundan beş yıl kadar önce yapılması gerekmekteydi.

Bununla birlikte, uçağın ilk müşterisi olan All Nippon Airways’e 2017 yılının Nisan – Haziran döneminde ilk teslimatların gerçekleştirilmesi hedefleniyordu.

Söz konusu ertelemenin sebebi olarak, uçağın daha uzunca bir süre test edilmek istenmesi gösterildi.

Mitsubishi’den yapılan açıklamada, genel olarak uçağın ve uçakta kullanılan Pratt & Whitney PW1000G tipi motorların performansının tatmin edici olduğu belirtilmişti.

Japonya’nın Nagoya kentinde düzenlenen bir basın konferansında kamuoyuna bilgi veren, Mitsubishi Aircraft Kıdemli Başkan Yardımcısı Nobuo Kishi, uçağın gövde yapısını daha da güçlendirmeyi ve kullandıkları yazılımı güncellemeyi düşündüklerini belirtti.

“İlk beklentilerimiz çok iyimserdi” şeklinde konuşan Kishi, 10 gün sürmesini bekledikleri işlerin 15 gün aldığını, 20 kez yapmayı planladıkları testlerin belki de 40 kez yapılması gerektiğini gördüklerini sözlerine ekledi.

Mitsubishi Aircraft Başkanı Hiromichi Morimoto ise, uçağın gövdesinin normal kullanıma ilişkin dayanıklılık testlerini geçtiğini ancak, normal kullanım şartlarının yüzde 150’sine kadar yapılan ve sertifikasyon için gerekli olan dayanıklılık testlerinde başarıya ulaşılması noktasında bir takım tereddütleri olduğunu açıkladı.

Neticede, uçağın fiilen test edilmeye başlanmasının ardından daha net bir biçimde görülen bazı sorunların, test sürecinin uzatılmasına ve dolayısıyla MRJ-90’ın ilk teslim tarihinin 2018 yılının ortalarına kaymasına yol açmış olduğu görülüyor.

Yüksek seviye uçuş emniyeti ve operasyonel güvenirliğe sahip bir uçak üretmenin peşinde olan Mitsubishi, MRJ-90’ın ilk teslim tarihini dördüncü kez erteleyerek, bu açıdan ne pahasına olursa olsun hiç bir taviz vermemekte kararlı olduğunu gösteriyor.

Mitsubishi Regional Jet Projesinde Son Durum Ne?

Mitsubishi_MRJ_MRJ-1_Regional Jet_production

MRJ’nin, biri 78 (MRJ70), diğeri 92 (MRJ90) kişilik olmak üzere iki alt modeli bulunuyor.

İlk müşterisi All Nippon Airways olan MRJ için şu ana kadar, tamamı MRJ90 olmak üzere, 407 adet sipariş (223 kesin + 184 opsiyon) verilmiş durumda.

Test süreci için şu ana kadar yedi adet MRJ üretildi.

Bunların beş tanesi, uçuş denemelerinde kullanılacak.

İlk iki uçak ile sistem, performans ve işlev testleri yapılacak.

Üçüncü uçak, uçuş karakteristiği ve aviyonik sistemleri; dördüncü uçak, gürültü, kabin içi ve buzlanma ve beşinci uçak ise otomatik pilot sisteminin testlerinde görev yapacak.

Altıncı uçak halihazırda geçtiğimiz yılda/gün bu yana, statik yük testlerinde kullanılıyor.

Bu test tamamlandığında, uçağın gövdesi üzerinde 27 yıl içerisinde yapabileceği 80.000 uçuş sonucunda meydana gelecek (8 uçuş/gün x 10.000 gün) yük birikiminin denemesi gerçekleştirilmiş olacak.

Yedinci ve son uçak ise yorgunluk testleri için ayrılmış.

Uçuş denemelerinin büyük bölümü ABD’de yapılacak.

Mitsubishi bu amaçla, önümüzdeki Ağustos ayında Seattle’da bir mühendislik merkezi açacak.

Uçuş test merkezi olarak Washington eyaletindeki Grant County Havalimanı seçilmiş.

Uçağın farklı hava şartlarına ne şekilde tepki verdiğinin görülebilmesi için de, Florida’daki McKinley Climatic laboratuarı kullanılacak.

Mitsubishi Regional Jet (MRJ90) Genel Özellikleri

Mitsubishi_MRJ90_roll out_oct 2014Mürettebat: 2

Kapasite: 92 yolcu (tek sınıflı kabin düzeni)

Uzunluk: 35,8 m

Kanat açıklığı: 29,2 m

Yükseklik: 10,5 m

Kanat alanı:

Boş ağırlık: 26 ton

Maksimum kalkış ağırlığı: 39,6 ton

Motor: 2 x Pratt & Whitney PW1000G

Performans

Son sürat: 906 km/s (Mach 0,82)

Seyir sürati: 828 km/s (Mach 0,78)

Menzil: 1.670 km

Maksimum uçuş yüksekliği:


Posted

in

Comments

2 responses to “Mitsubishi, MRJ’nin İlk Teslimatını Erteledi”