Abu Dabi Havalimanı - Yeni Terminal Binası

Abu Dabi Havalimanı’nın Yeni Terminalinde “Gümrük Ön İşlem” Uygulaması Olacak mı?

Abu Dhabi Airport _Midfield Terminal_Aerial_Photo
Abu Dabi Havalimanı – Yeni Terminal

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklama ile, ülke dışındaki gümrük ön işlem noktalarının sayısını artıracağını duyurmuştu.

Dokuz farklı ülkeden, 10 havalimanı, ABD’nin genişleme listesinde yer alıyor.

Belçika, Dominik Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere (Londra Heathrow ve Manchester), İspanya, İsveç, Japonya, Norveç ve Türkiye, söz konusu listede yer alan ülkeler.

“Custom Pre-Clearance” olarak adlandırılan bu uygulama sayesinde yolcular, ABD’ye gitmek üzere uçağa bindikleri havalimanlarında pasaport ve güvenlik kontrollerini yaptırarak, çok ciddi oranda zaman tasarrufu yapabiliyorlar.

Günümüz itibarıyla bu hizmet, çoğunluğu ABD çevresinde olan az sayıda ülkedeki hava ve deniz limanlarında veriliyor.

Kanada’daki sekiz havalimanının yanı sıra, İrlanda’da Dublin ve Shannon havalimanları, bu ayrıcalığa sahip durumda.

Son dönemde bu listeye, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi de eklenmişti.

Abu Dabi Havalimanı Terminal 3’te yer alan ABD gümrük ofisi sayesinde, bu noktadan ABD’ye seyahat edecek olan yolcular tüm pasaport işlemlerini burada tamamlayarak, ABD’ye vardıklarında bir iç hat yolcusu gibi hızlıca geçiş yapabiliyor.

Abu Dabi Havalimanı aynı zamanda, “Gümrük Ön İşlem” uygulaması için Otomatik Pasaport Kontrolü (Automated Passport Control) olarak adlandırılan self-servis kiosklarının bulunduğu tek nokta olma ünvanına da sahip.

Bu kioskları kullanarak, kontrol sürecini daha da kısaltmak mümkün.

Abu Dabi Havalimanı’nın Yeni Terminalinde “Gümrük Ön İşlem” Uygulaması Olacak mı?

Abu Dhabi Airport_US PreclearanceBununla birlikte, Abu Dabi Havalimanı’nda 2014 yılı Ocak ayından itibaren yapılmaya başlanan gümrük ön işlem uygulamasının ilk aylarında bir hayli problem yaşanmış ve bu durum yolcu memnuniyetsizliğine yol açmıştı.

Ancak söz konusu gümrük bölgesinin “ABD tarafında”, Etihad Airways tarafından açılan bir özel yolcu salonu ile, şikâyetler büyük oranda azaltılmıştı.

Bu noktada akıllara, Abu Dabi Havalimanı’nda inşaatı hızla devam etmekte olan yeni terminal (Midfield Terminal) geliyor.

Zira Etihad Airways, yeni terminalin devreye girişiyle birlikte, uçuşlarını buraya kaydıracak.

30 milyon yolcu/yıl kapasitesli yeni terminal sadece Etihad Airways ve yakın iş birliği yaptığı havayolu şirketleri tarafından kullanılacak.

Mevcut terminalde, Etihad’ın ABD’ye yapmakta olduğu yedi seferin beş tanesi, gümrük ön işlem uygulamasına tâbi. (New York JFK (EY101), Chicago O’Hare (EY151), Washington Dulles (EY131), Los Angeles LAX (EY171) ve Dallas-Fort Worth (EY161))

Ancak, Abu Dabi Havalimanı Yatırım Projelerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sulaiman al Siksek tarafından Runway Girl Network’e yapılan bir açıklamaya göre, yeni terminalde gümrük ön işlem uygulaması bulunmayacak.

Siksek, gümrük ön işlem uygulamasının, sonraki yıllarda inşa edilmesi planlanan uydu terminalde olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yeni terminalin açılış tarihi için 2017 yılının Temmuz ayı ön görülürken, uydu terminalin en erken 2021-2022 yıllarında hizmete girebileceği belirtiliyor.

Bu durumda, Etihad Airways tarafından yaklaşık iki yıldır yapılmakta olan ABD gümrük ön işlem uygulamasının, yeni terminalin devreye girişiyle birlikte yürürlükten kaldırılacağı söylenebilir.

Veya ikinci bir alternatif olarak, Etihad’ın yukarıda belirtmiş olduğumuz ABD uçuşları, eski terminalden yapılmaya devam edebilir. Ancak böyle bir durumda, o uçuşları kullanacak aktarmalı yolcular terminaller arasında geçiş yapmak zorunda kalacaktır.

Anlaşılan o ki, Abu Dabi Havalimanı’nda ABD uçuşları için verilmekte olan gümrük ön işlem hizmeti, arzu edilen verimi sağlamamış durumda.

Bakalım önümüzdeki dönemde, ABD’nin genişleme listesinde yer alan diğer havalimanlarında bu uygulama başlatılacak mı?