Star Alliance_logo

Star Alliance, Üyelik Stratejisini Değiştiriyor

Star Alliance_cabin crew_staff_avianca_taca
Star Alliance – Avianca ve Taca

Dünyanın en büyük havayolu ittifakı olan Star Alliance, üyelik stratejisini değiştiriyor.

İttifak bünyesinde halihazırda 28 üye havayolu şirketi bulunuyor.

Büyük çoğunluğu network taşıyıcı olmakla birlikte, üyeler arasında Adria, Aegean, Croatia Airlines gibi bölgesel taşıyıcılar da yer alıyor.

Bununla birlikte şimdiye kadar, yolculara sunulan üründe farklılık olduğu gerekçesiyle, düşük maliyetli taşıyıcı iş modelini benimsemiş olan havayolu şirketleri, Star Alliance bünyesine kabul edilmiyordu.

Star Alliance, Üyelik Stratejisini Değiştiriyor

Star Alliance_üye_member_airlines_Dec 2015
Star Alliance – Üye Şirketler – Aralık 2015

Hibrit ve düşük maliyetli iş modellerini benimseyen havayolu şirketlerinin sekördeki ağırlığının artması, Star Alliance’ı, stratejisini gözden geçirmeye sevk etti.

İttifaktan geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan açıklamaya göre, “Connecting Partner Model” adı verilen bir program çerçevesinde, düşük maliyetli taşıyıcılar da Star Alliance uçuş ağına bağlanacak.

Bu sayede hem düşük maliyetli taşıyıcılar kendilerine yeni ve son derece geniş bir yolcu tabanına kavuşacak, hem de Star Alliance’ın uçuş ağı çok daha geniş bir alana yayılmış olacak.

Connecting Partner Model programı çerçevesinde ittifakın, düşük maliyetli ilk iş ortağının, Güney Afrikalı Mango olacağı açıklandı.

Filosundaki 10 adet Boeing 737 ile yolcularına hizmet veren şirket, kendi kategorisinde son yıllarda art arda aldığı müşteri memnuniyeti ödülleriyle dikkat çekiyordu.

Mango Airlines_Boeing 737
Mango Airlines – Boeing 737

Mango aynı zamanda, Star Alliance üyesi South African Airways’in de bir alt şirketi.

Mango ile yapılacak iş birliğinin, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde başlaması hedefleniyor.

Ancak Mango ve benzeri havayolu şirketleri, tam üyelik statüsü taşımayacak. Her ne kadar tam üye olmasalar da, iş ortağı statüsündeki düşük maliyetli taşıyıcıların da, Star Alliance bünyesindeki yüksek işletme standartlarına uyum sağlaması beklenecek.

Connecting Partner statüsündeki havayolu şirketi, ittifakla tek bir çatı anlaşma yapmak yerine, üye şirketlerle bire bir ticarî sözleşmeler imzalayacak.

Bu işin yolculara olan en önemli faydası ise, Connecting Partner statüsündeki bir havayolu şirketi ile yapılacak bağlantılı uçuşlarda, “through check-in” imkânının sunulması.

Star Alliance Gold Card sahibi yolcular buna ilave olarak diğer bazı ayrıcalıklardan da faydalanıyor olacak.

Yolcular, ittifak üyesi bir havayolu şirketinden bağlantı yapmak kaydıyla, Mango gibi iş ortakları ile gerçekleştirdikleri uçuşlarda da mil puanı kazanabilecek.

Mango’nun ardından, Singapore Airlines’ın alt şirketi olan Scoot ve Lufthansa Group bünyesindeki Eurowings’in de, Connecting Partner statüsüne alınabileceği konuşuluyor.

Bu önemli strateji değişikliği akıllara, bu yılın içerisinde Ryanair CEO’su Michael O’Leary tarafından gündeme taşınan “besleyici havayolu” işbirliklerini getirdi.

Hatırlanacağı üzere O’Leary, besleyici havayolu projesi ile ilgili olarak IAG, Aer Lingus ve TAP Portugal ile görüşmelere başladıklarını duyurmuştu.

Lufthansa CEO Carsten Spohr ise, Connecting Partner programı hakkındaki basın toplantısı öncesinde, besleyici havayolu işbirliği konusunda easyJet’le görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

Görünen o ki, çok değil bir kaç yıl içerisinde, havayolu sektöründeki ittifaklar şu ankinden çok daha farklı bir çehreye bürünmüş olacak.

Star Alliance Üyesi Havayolu Şirketleri

Adria Airways, Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air India, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Avianca, Avianca Brasil, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EGYPTAIR, Ethiopian Airlines, EVA Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, SWISS, TAP Portugal, Türk Hava Yolları, THAI ve United Airlines.