Tokyo_Haneda_Airport_HND_Terminal1_MarketPlace

Tokyo Haneda’da Kazanan, American Airlines Oldu

Tokyo_Haneda_Airport_HND_Terminal1_MarketPlace
Tokyo Haneda Airport – Terminal 1 – Market Place

Bundan beş yıl öncesine kadar Tokyo Haneda Havalimanı, sadece iç hat uçuşlarına açıktı.

2010 yılı Kış Tarifesi’ne geçilirken Haneda, çok uzun yılların ardından yeniden uluslararası hava trafiği ile tanışma fırsatını bulmuştu.

Bir yanda Tokyo’nun merkezinden trenle 13 dakikada ulaşılan Haneda Havalimanı, diğer yanda kent merkezinden ulaşımı zaman zaman 1,5 saati bulan, 70 kilometre ötedeki Narita Havalimanı.

Daha o zaman bile havayolu şirketleri, Haneda’da slot kapabilmek için sıraya girmişti. Zira Tokyo’ya seyahat eden yolcular için kent merkezindeki Haneda’ya iniyor olmak, havayolu şirketleri arasında bir tercih sebebi olabiliyordu.

JAL, ANA, American Airlines, British Airways ve Delta Air Lines, bu kıymetli meydanı dış hat seferlerinde kullanma fırsatını yakalayan ilk şanslı şirketler olmuştu.

Sonraki yıllarda bir çok uluslararası havayolu şirketi, Haneda’yı kullanmaya başlamıştı.

Haneda’da Önce Japonlar Çekişti

ANA_Star Wars_aircraft_BB-8Haneda’nın dış hat uçuşlarına açılmasının üzerinden üç yıl kadar geçmişti ki, havayolu şirketlerine ilave 20 slot daha tahsis edilmesine karar verildi.

Sektör uzmanlarının hesaplamalarına göre, Haneda’daki her bir slotun, yılda 20 milyon USD faaliyet kârı üretme potansiyeli bulunuyor.

Yani ortada 400 milyon USD/yıl tutarında bir pasta var. Pasta büyük olunca, çekişme de büyük oluyor.

All Nippon Airways (ANA), 20 adet slotun tamamının kendisine verilmesini talep ederken, Japan Airlines (JAL), dağıtılacak yeni slotları yarısına tâlip olmuştu.

Yapılan pazarlıklar sonucunda 2013 yılının sonunda alınan karar doğrultusunda Haneda’da 31 yeni dış hat slotu oluşturulmuş; bunun 11 tanesi ANA ve 5 tanesi JAL’a tahsis edilirken, geri kalan 15 adet slot da, yabancı havayolu şirketlerinin kullanımına ayrılmıştı.

Çekişme Sırası Amerikalılarda

American Airlines_Boeing 777_Boeing 7372014 yılının sonuna doğru Haneda bu kez, Amerikalı havayolu şirketlerinin mücadelesine sahne olmaya başladı.

Japonya ile ABD arasındaki sivil havacılık anlaşmasına göre, Amerikalı havayolu şirketlerinin Haneda’ya günde toplam dört slot hakkı bulunuyor.

Ayrıca, uçuşların varış saatleri 22:00-07:00, kalkış saatleri ise 00:00-07:00 arasında olmak zorunda.

Bu kısıtlamalar, Haneda ile ABD arasında kârlı sefer yapmanın önündeki en önemli engelleri oluşturuyor.

Mevcut durumda Amerikalı şirketlere tahsis edilen dört slotun bir tanesi, Honolulu hattında Hawaiian Airlines tarafından kullanılırken, iki tanesi Delta’ya tahsis edilmiş durumda. (Los Angeles ve Seattle hatları)

Geri kalan sonuncu slotun hikâyesi ise bir hayli enteresan.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, 2010 yılında Haneda dış hat uçuşlarına açıldığında, buraya uçma iznini alan ilk havayolu şirketlerinin arasında American Airlines da bulunuyordu.

American bu hakkını, New York JFK hattında kullanıyordu. Ancak ilk andan itibaren bu hatta zarar eden şirket, 2013 yılında uçuşlarını durdurdu.

Açığa çıkan slotu ise United Airlines kazandı. Şirket, 26 Ekim 2014 tarihinden itibaren San Francisco ile Haneda arasında uçuşlara başlıyor.

Hikâyenin ilginç tarafı bu noktada başlıyor. American Airlines, bir sene önce bıraktığı slotu geri istiyor.

Delta A330-300 TakeoffAma Delta’dan…

American, Delta’nın Haneda – Seattle hattını neredeyse hiç kullanmadığını belirterek, buradaki slotun, Los Angeles uçuşları için kendisine verilmesi için Ulaştırma Bakanlığı’na resmen başvuruda bulundu.

Aslında American bu iddiasında haklı. Zira Delta, beş aylık kış tarifesi boyunca, slot hakkını kaybetmemek için, Haneda ile Seattle arasında toplam sadece 17 uçuş planlamış durumda.

American, zaten kısıtlı olan Haneda slotlarının Delta tarafından son derece verimsiz bir biçimde kullanıldığını vurgulayarak, Los Angeles hattının kendilerine verilmesi durumunda, 15 Ocak 2015 tarihinden itibaren seferlere başlayacağını belirtiyordu.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, Delta’nın bu hatta uçmaya devam etmek istiyorsa, her gün sefer yapması gerektiği yönünde karar verince, şirket Seattle – Haneda hattını kapatmış; açığa çıkan Haneda slotu da American Airlines’a tahsis edilmişti.

Tokyo Haneda’da Kazanan, American Airlines Oldu

Bununla birlikte, Delta ile American arasındaki Haneda slotu çekişmesi bir türlü bitmedi.

Delta, ABD Ulaştırma Bakanlığı’na bir başvuruda bulunarak, American Airlines’ın Los Angeles – Tokyo Haneda seferlerini henüz başlatmadığını belirterek, bu hakkın American’dan alınmasını talep etmişti.

Delta, Seattle – Haneda hattını geçtiğimiz Haziran ayında kapattığını ve anlaşmaya göre American Airlines’ın o tarihten itibaren 60 gün içerisinde Los Angeles – Tokyo Haneda seferini başlatması gerektiğini ama bu şarta uymadığını belirtiyordu.

Ancak ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Kasım ayının son günlerinde yapılan bir açıklama, bu tartışmaya son verdi.

Bakanlık, Delta’nın belirttiği şekilde bir şart bulunmadığını ve American Airlines’ın Haneda hattını, gelecek yılın yaz tarifesinin başlangıcına (27 Mart 2016) kadar açabileceğini vurguladı.

American Airlines ise, 11 Şubat 2016 tarihinden itibaren Los Angeles – Tokyo Haneda hattında günlük seferlere başlayacağını açıkladı.

Şirket bu hattı, bakanlığın belirttiği 27 Mart 2016 tarihine kadar açmazsa, söz konusu slot hakkı, Hawaiian Airlines’a tahsis edilecek.

Tokyo Haneda Havalimanı’nın neden bu denli kıymetli olduğu, geçtiğimiz günlerde Havayolu 101’de paylaştığımız ayrıntılı tarife analizinden de kolayca anlaşılabilir.

Comments

One response to “Tokyo Haneda’da Kazanan, American Airlines Oldu”