jetblue_cabin crew_2015

JetBlue Uçaklarında, Amazon Video Yayını Başlıyor

jetblue_cabin crew_2015Havayolu sektörünün öncü şirketlerinden jetBlue geçtiğimiz Mayıs ayında, online ticaret devi Amazon.com ile işbirliği yapacağını açıklamıştı.

Şirketten verilen bilgiye göre, internet bağlantısına sahip olan jetBlue uçaklarında yolcular, Amazon.com üzerinden sağlanan televizyon, film ve müzik içeriğine, “streaming” şeklinde tâbir edilen formatta ulaşma fırsatı yakalayacak.

Yolcular bu hizmeti, kendi dizüstü bilgisayarları ve diğer mobil elektronik cihazları ile kullanabilecek.

Bu hizmet çerçevesinde Amazon.com’dan, istenen medya içeriğini satın almak veya kiralamak mümkün olabildiği gibi, Amazon Prime üyesi olanlar, yukarıda belirttiğimiz “streaming” içeriğine ücretsiz de ulaşabilecek.

jetBlue tarafından sunulmaya başlanacak bu hizmet, havayolu sektörü genelinde şu ana kadarki en kapsamlı eğlence içeriği olma ünvanına sahip durumda.

Uçakta internet bağlantısında özellikle hız konusunda zaman zaman problemler yaşandığı bir gerçek. jetBlue’nun sunacağı bu hizmet bu açıdan son derece iddialı. Zira video içeriğinin kesintisiz bir biçimde sağlanması yolcu deneyimi noktasında son derece hassas bir yere sahip.

JetBlue Uçaklarında, Amazon Video Yayını Başlıyor

Amazon_video_jetblueŞirketten 24 Kasım 2015 (Salı) tarihinde yapılan açıklamaya göre, içerisinde bulunduğumuz şu günlerde JetBlue uçaklarında Amazon Video yayını başlıyor.

Sistem, JetBlue filosundaki 150’den fazla uçakta bulunan hızlı internet bağlantısı (Fly-Fi) üzerinden çalışacak.

Amazon Video platformunda bulunan binlerce film ve TV dizisi böylece JetBlue yolcularının tercihine sunulmuş olacak.

Amazon Prime üyeleri (yıllık abonelik 99 USD), mevcut üyelikleri kapsamında JetBlue uçaklarındaki içeriğe ücretsiz bir biçimde ulaşabilecek. Amazon Prime üyesi olmayan yolcular ise, belirli bir ücret karşılığında bu hizmetten faydalanabilecek.

JetBlue’nun Marka ve Ürün Geliştirme’den sorumlu başkan yardımcısı Jamie Perry yaptığı açıklamada, şirketin 15 sene önce daha ilk kurulduğu andan itibaren uçak içerisindeki tüm koltukların arkasında ekran bulunması ve buradan canlı TV yayımı yapılmasına atıfta bulundu.

Perry’ye göre JetBlue, Amazon Video hizmeti ile, uçak içi eğlence sistemlerinde bir kez daha “oyun değiştirici” rolü oynayacak.

Yolcu deneyimini artırmaya yönelik bu çok özel proje çerçevesinde, Amazon Video platformundaki içerik, JetBlue’nun “The Hub” adını verdiği merkezi eğlence yayın sistemine entegre edildi.

Amazon_video_jetblue_aircraftBu sayede, uçuş sırasında yüksek kaliteli ve kesintisiz bir biçimde içerik sağlanması mümkün hale geldi.

Yolcular, diz üstü bilgisayar, cep telefonu, tablet PC gibi cihazları ile bu sisteme bağlanıp, binlerce alternatif arasından seçim yaparak hoşça vakit geçirebilecek.

Amazon Video’dan yapılacak ücretli alımlarda yolcuları ayrıca, JetBlue’nun sadakat programı TrueBlue puanları da kazanacak.

JetBlue’nun Fly-Fi adını verdiği internet bağlantısı, Ka-band uydu teknolojisini kullanıyor. Şu an itibarıyla şirketin filosunda bulunan tüm Airbus A320 ve A321 tipi uçaklar bu sistemle donatılmış durumda.

2016 yılı içerisinde, filodaki diğer uçak tipi olan Embraer 190’lar da, internet bağlantısına kavuşacak.

2000 yılında, “İnsancıllığı, havayolu seyahatine geri getirme” misyonu ile kurulmuş olan JetBlue’nun uçaklarındaki internet bağlantısı, rakiplerinin aksine ücretsiz.

Uçak İçi Eğlence Sistemlerinin Geleceği

Uçuş sırasındaki konforla ilgili olarak havayolu sektöründe son dönemin en önemli tartışması, uçak içi eğlence (IFE) sistemlerinin çehresinin gelecek yıllarda nasıl olacağına yönelik.

Bazı havayolu şirketleri, koltuk arkası ekranların var olmaya devam edeceğini savunarak yatırımlarına bu yönde devam ederken, diğer bazı şirketler ise akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanımının son derece yaygın bir hale geldiğini belirterek, koltuk arkası ekranları kullanmak yerine, IFE içeriğini uçuş sırasında yayınlama (streaming) planları yapıyor.

Lufthansa_boardconnect_windows-8-tablet-watch-enjoyBundan bir yıl kadar önce Lufthansa’nın başlattığı uygulama buna güzel bir örnek teşkil ediyor.

Şirketin Avrupa ile Rusya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika arasındaki hatlarında Airbus A321 tipi uçaklarla yapılan seferlerde bazı filmler, TV programları, müzik seçenekleri ve oyunlar, uçak üzerine yerleştirilmiş olan bir sunucu üzerinden yayınlanıyor.

İlk aşamada 20 adet A321, streaming özelliğine sahip IFE sistemiyle donatıldı ve Tel Aviv, Aşkabat, Bakü ve Kanarya Adaları hatlarında hizmet vermeye başladı.

Lufthansa bu projede, kendi alt şirketi olan Lufthansa Systems tarafından geliştirilen BoardConnect adlı ürünü kullanıyor.

Yolcular, uçağa binmeden önce, kullandıkları cihazın platformuna göre iOS veya Android uyumlu minik bir yazılımı indirip yükleyerek, uçuş sırasında Lufthansa’nın BoardConnect yayımına erişebiliyor.

Merkezî şekilde yayım yapan uçak içi eğlence sistemlerinin önünde iki önemli engel bulunuyor.

İlki, özellikle Hollywood stüdyolarının, vizyona yeni giren filmlerin, kopyalanma riski sebebiyle bu şekilde yayımlanmasına yanaşmaması; bu yüzden de sistem dahilinde ancak nispeten eski içeriklerin bulunabilmesi.

İkincisi ise, yolcuların uçuş boyunca elektronik cihazlarını sürekli bir biçimde kullanmak zorunda kalmalarının getireceği ergonomi ve enerji kullanımı sorunu.

Lufthansa ve JetBlue tarafından sunulmaya başlanan bu hizmet, yolcuların bu tarz bir IFE sistemlerine yaklaşımının nasıl olacağını göstermesi açısından ayrı bir öneme sahip.

Hem uçağın toplam ağırlığını hem de teknik bakım maliyetlerini azaltması açılarından, merkezî sistemli IFE kullanımı, bir çok havayolu şirketi için cazip olabilir.

Uçuş esnasında eğlenceye yönelik içeriğin merkezî yayım şeklinde sunulması, yolcular tarafından bakalım ne kadar beğenilecek?


Posted

in