American Airlines_AAdvantage_gold card

Sadakat Programını Güncelleyenler Kervanına, American Airlines da Katıldı

American Airlines_AAdvantage_gold cardSadakat programını yenileyenler kervanına, American Airlines da katıldı.

Şirketin AAdvantage adlı programında önümüzdeki yıldan itibaren mil puanları, uçulan mesafeye göre değil, bilet için ödenen ücrete göre belirlenmeye başlanacak.

Böylece yolcuların ne kadar uzağa uçtuğu değil, American Airlines ile seyahat etmek için satın aldıkları biletin ücreti önemli hale gelecek.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz dönemde United Airlines ve Delta Air Lines, sadakat programlarındaki kuralları güncelleyerek, mesafe bazlı puan dağıtımı yerine fiyat temelli sisteme geçmişti.

Neticede American Airlines da, beklentiler doğrultusunda, en önemli rakipleriyle benzer bir kural değişikliğine gitmiş oluyor.

AAdvantage programındaki yenilikler, 2016 yılının ikinci yarısında hizmete girecek.

Yeni sistem şu şekilde işleyecek.

Programın giriş seviyesindeki segmentte bulunan yolcular, harcadıkları her bir ABD Doları karşılığında 5 puan kazanacak.

Gold segmentinde bu oran bire yedi, Platinum segmentinde ise bire sekiz mertebesinde olacak.

AAdvantage’ın en üst seviyesi olan Executive Platinum üyeleri ise, yaptıkları her bir dolarlık harcamanın karşılığında 11 puanı hesaplarına yazdıracak.

American Airlines ayrıca, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, üyelik segmentleri arasındaki geçişleri de yeniden düzenliyor.

Buna göre;

  • giriş seviyesinin bir üst seviyesi olan Gold’a geçiş için bir yıllık süre içerisinde 25.000 mil (Elite Qualifying Miles: EQM) kazanmak veya 30 uçuş yapmak (Elite Qualifying Segments: EQS) gerekiyor.
  • Gold’tan, Platinum’a geçiş için, 50.000 mil veya 60 uçuş rakamına ulaşma şartı bulunuyor.
  • AAdvantage programının en üst seviyesi konumundaki Executive Platinum’ ulaşmanın yolu ise, 100.000 mil veya 120 uçuş yapmaktan geçiyor.

Bu noktada, Elite Qualifying Miles şeklinde adlandırılan ve yine mesafeye göre belirlenen puanların nasıl kazanıldığını açıklamak gerekiyor:

American Airlines_aadvantage_elite status_2016

American Airlines, mil kazanmanın yanı sıra, mil harcama kurallarında da bir takım değişikliklere gidecek.

Mart 2016’dan başlamak üzere, uçuş mesafesi 500 milden kısa olan uçuşlar için, 7.500 puanlık bir tek yön opsiyonu sunulacak.

Bunun yanı sıra Meksika, Karayipler ve Orta Amerika destinasyonlarının ödül bilet mil seviyeleri düşürülerek, üye yolcuların bu hatlarda daha kolay bir biçimde ödül bilet alması sağlanacak.

Öte yanda, Avrupa ve Asya destinasyonlarının ödül bilet seviyeleri ise yükseltiliyor.

American Airlines yetkilisi Gary Leff yaptığı açıklamada, yapılan değişiklikler çerçevesinde AAdvantage programının, Delta ve United’ın sadakat programlarına kıyasla çok daha cömert olduğunu belirtti.

Sadakat Programını Fiyat Bazlı Yapmak Ne Kadar Adil?

American Airlines, AAdvantage adını verdiği programı 1981 yılında başlatmıştı.

Müşterilere böyle bir imkân sunmak sadece havayolu sektörü için değil, dünya genelinde de bir ilkti.

Bu açıdan bakıldığında American Airlines için, sadakat programlarının kurucu babası denilebilir.

Üyelerinin, en başından beri uçulan mesafe bazında puan kazandığı bir programda böyle temel bir değişiklik yapmak akla ilk olarak, bu işin ne kadar adil olduğu sorusunu getiriyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, bilet fiyatı baz alınarak yapılan nispeten daha adil olduğuna inanıyoruz. Aslına bakılırsa, bilet fiyatının uçuş sayısı ile bir kombinasyonunun olduğu bir sadakat programı en adili.

Basit bir örnekle açıklamak gerekirse;

İstanbul – Saraybosna arasındaki mesafe 900 km.

İstanbul – Los Angeles arasındaki mesafe ise 11.000 km.

Bir havayolu şirketi için hangisi daha sadık ve kıymetli yolcudur?

İstanbul ile Saraybosna arasında yılda 10 defa seyahat eden mi, yoksa sadece bir defa Los Angeles’a giden mi?

Bu örnekten de görüldüğü üzere, mesafe bazlı sadakat programları pek de adil değil.

Dolayısıyla, programı bilet fiyatları üzerine oturtmak, nispeten daha adil bir yaklaşım.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere yolcuları, bilet fiyatı + uçuş sıklığı bileşkesi üzerinden ödüllendirmek en doğrusu. Ve görünen o ki, American Airlines bu konuda yapılabilecek en iyi sistemi getiriyor gibi.