Nuri Demirag_ucak_fabrika_Nu.D

Nuri Demirağ, Divrik’te Uçak Fabrikası Kuruyor

Havayolu 101’in tarih köşesinde bu kez, Türkiye’de uçak üretimi konusundaki en önemli girişimcilerinden bir tanesi olan Nuri Demirağ‘ın, 1945 yılında vermiş olduğu bir mülakatı ele alıyoruz.

Söz konusu mülakat, İktisadi Yürüyüş adlı derginin, 1 Mart 1945 tarihinde yayımlanan 125. sayısında bulunuyor.

Nuri Demirağ, Divrik’te Uçak Fabrikası Kuruyor başlığıyla duyurulan söyleşiden anlaşıldığı kadarıyla Demirağ o tarihlerde, ticareti bırakarak İstanbul’dan ayrılmayı düşünmekte.

Yine Beşiktaş’taki uçak fabrikasında işlerin yolunda gitmediği de bizzat Nuri Demirağ tarafından ifade ediliyor.

Demirağ bu yüzden, memleketi Sivas’a dönerek burada bir uçak fabrikası inşa etmeyi planlıyor.

19450301_iktisadi yuruyus_Nuri Demirag_ucak_fabrika_Divrik

Bu konuda Demirağ sözlerine şöyle devam ediyor:

“Divrik civarında Geban mevkiinde Fırat nehrinin bir kolu vardır. Burada nehir bir şüt yapar. Yapılan incelemelere göre buradaki şütten 400 bin beygir kuvvetinde elektrik elde etmek mümkündür.

İşte Fırat’tan istifade ederek burada ağır bir sanayi kurmak projelerimizin arasındadır. Bazı makine ve aletlerin Divrik’e taşınmasına başladık. Orada bir de hava meydanımız vardır. Bu fabrika o dolayların genişlemesine ve imar edilmesine de yarayacaktır.”

“Büyük eserler, lüks hayattan, bol masraflardan sakınmak sayesinde yapılan tasarruflarla meydana gelir. Şahsî servetler, milletin heyeti mecmuasınındır. Vatanın nef’ine her zaman hazır ve tahsise âmâde, fertler elinde emanettir. Bunu kimsenin bol bol ve sefahate sarfetmiye, ısrafa, suiistimale hakkı yoktur.”

Türkiye’de uçak üretimi konusunun oldukça sıcak olduğu şu günlerde, Nuri Demirağ’ı bir kez daha rahmetle anıyoruz.


Posted

in

,