Pekin Capital Havalimani_google earth

Pekin Capital (PEK) Havalimanı Analizi

[table id=8 /]

[table id=9 /]

Pekin Capital Havalimani_google earth
Pekin Capital Havalimanı

[table id=10 /]

[table id=11 /]

[table id=12 /]

[table id=13 /]

Aylık Uçuş Sayısı

Pekin Capital Havalimanı’nda, Şubat ayı, hava trafiğinin en düşük olduğu aydır. Yılın en yoğun dönemi ise Ağustos ayıdır.

Biz de, yılın en yoğun ayı olan Ağustos ayını baz alarak, bu havalimanındaki uçuş trafik dalga yapılarını analiz etmeye çalışacağız.

Pekin (PEK) - Aylık Uçuş Frekansı
Pekin (PEK) – Aylık Uçuş Frekansı

Tarife Dalga Yapısı

Havayolu şirketleri; network yapıları, filo durumları, trafik akışları, uçucu ekip yeterlilikleri gibi iç faktörlerini ayarladıktan sonra, operasyon yapacakları havalimanı kısıtları, operasyonel ve ticari anlaşmalar, havalimanı ulaşımı gibi dış faktörleri göz önüne alarak tarifelerini hazırlayıp, gerekli onaylar akabinde yayınlarını yapıp, ilgili sistemlere tanıtırlar.

İyi bir networke sahip havayolu şirketleri özellikle aktarmalı yolcularını belirli paternlerde HUB dediğimiz dağıtım üssüne toplayıp, varan uçakları en kısa sürede bir sonraki sefere hazır hale getirerek, transfer edilmiş yolcuları gidecekleri havalimanlarına en az bekletme ile taşımak ister.

Gerek HUB taşıyıcısı firmanın gerekse de diğer havayollarının oluşturmuş olduğu tarife her zaman, uçulan havalimanının kapasitesi ile uyumlu olmalıdır.

Havalimanı otoriteleri en iyi operasyonu sağlamak amacı ile belirli saatlerde belirli havayolu şirketlerine uçuş izni verirken, bazılarına sonraki veya önceki saatleri önerebilmektedir.

Buna kısaca, “slot uygulaması” denir.

Slot; koordine edilen bir havalimanında, belirli bir gün ve saatte iniş veya kalkış amacıyla havaalanı alt yapısının tamamını kullanmak üzere koordinatörlük tarafından ilgili tarife döneminde uygun olarak verilen izin olarak da tanımlanabilir.

Çalışmamızda, tarife dalga yapısını, havayolu şirketlerinin yayınlamış olduğu tarifelere göre bir havalimanındaki tüm veya kısmi seferlerin 5’er dakikalık ilerlemelerle, son 60 dakikanın frekans veya koltuk adedi bazında hareketli toplamı olarak göstereceğiz.

Yani grafikteki herhangi bir noktayı, kendisinden önceki 60 dakikalık bir periyodun toplamı olarak değerlendiriyoruz.

Analizimizde sadece tarifeli yolcu uçaklarına ait veriler kullanılmış; kargo uçakları, özel jetler ve hava taksiler dahil edilmemiştir.

Ağustos ayı içerisindeki bir Cuma gününe ait tarifeli seferlere göre oluşturulmuş dalga yapıları şu şekildedir:

Tüm Uçuşlar Varış ve Kalkış Sefer Sayısı

Sabah saat 07:30-09:30 arasında sabah kalkış dalgası, gece saat 23:00-01:30 arasında da varış dalgası vardır.

Sabah saat 11:00’den akşam saat 21:00’e kadar dört ara dalga mevcuttur.

Havalimanında gece uçuş yasağı (night curfew) uygulaması yapılmamaktadır.

Pekin (PEK) - Tarife Dalga Yapısı - Kalkış-Varış Toplam
Pekin (PEK) – Tarife Dalga Yapısı – Kalkış-Varış Toplam
Pekin (PEK) - Tarife Dalga Yapısı - Varış-Kalkış
Pekin (PEK) – Tarife Dalga Yapısı – Varış-Kalkış

İç Hat ve Dış Hat Kalkış Sefer Sayısı

Dış hat seferleri sabah saat 08:30-09:30 ve öğlen 13:30-14:30 olmak üzere iki zaman aralığında kalkmakta ve günlük yoğunluk frekans sırasına göre; HKG (21), ICN (9), NRT (7), KIX (5), SIN (5), BKK (5), MFM (4), HND (4), GMP (4), CDG (4), TPE (4) şeklinde gerçekleştirilmektedir.

İç hatlar seferlerinin günlük yoğunluk frekans sırasına göre sıralaması ise; SHA (40), CTU (33), SZX (30), CAN (27), XIY (23), HGH (21), CKG (21), KMG (21), DLC (19), HRB (18), XMN (16), URC (16) şeklindedir.

Pekin (PEK) - Tarife Dalga Yapısı - İç ve Dış Hat
Pekin (PEK) – Tarife Dalga Yapısı – İç ve Dış Hat

HUB Taşıyıcı ve Diğerleri Kalkış Sefer Sayısı

İç hatlarda %40 ve dış hatlarda %34’lük bir paya sahip olan Air China, sabah zirvesinde (peak), tamamına yakını iç hat olmak üzere, toplam slotun %36’sını kullanmaktadır.

İç hat seferlerinin ardından dış hat operasyonlarını başlatan Air China, saat 12:00 itibarıyla hem dış, hem de iç hatlarla birlikte stabil bir dalga tarife yapısına sahiptir.

Pekin (PEK) - HUB Taşıyıcı ve Diğerleri Kalkış Sefer Sayısı
Pekin (PEK) – HUB Taşıyıcı ve Diğerleri Kalkış Sefer Sayısı

Kaynaklar: OAG, CAPA, Wikipedia, Google Earth, Beijing Capital International Airport Annaul Report (2014)

Havayolu 101’de yayınlanan tüm havalimanı analizlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Posted

in