THY_Turkish Airlines_Miami_Inaugural Flight_October 2015_Cabin Crew

İstanbul ve Miami ‘NON-STOP’

25 Ekim; havacılık için kış tarifesinin başladığı gün.

THY, 14 yıl ara verdiği İstanbul – Miami seferlerine yeniden başladı.

İşte o uçuşun hikâyesi…

25 Ekim’de bir taraftan Alman Lufthansa Havayolları 50 küsür yıldır uçtuğu İstanbul – Münih hattını kapatıyor… Diğer taraftan da THY 2001’de hemen 11 Eylül saldırılarının arkasından kapattığı Miami hattını yeniden açıyor.

TK77 sefer sayılı uçak hazırlıklarını yaparken bir taraftan da Avrupa da hareketli. Çünkü bugün Avusturya Havayolları ve İskandinav SAS da Miami hattını açıyor. Yani rekabet yoğun.

Yakıt fiyatlarının düşüklüğü, bu tür yeni hatların açılmasında havayollarını daha da cesaretli hale getiriyor. Aşağı yukarı, uzun bir uçuşta maliyetlerin neredeyse yarısını yakıt oluşturuyor.

THY, Miami’ye sağlam başlıyor. Uçuşlar haftanın her günü. Seferde önce THY’nin İstanbul Lounge’ına uğruyoruz.

Dünyaya örnek olan ve THY’nin ikram ortağı Do & CO’nun işlettiği salonda sabah yapılan taze simitlerin kokusu etrafı sarmış. Bir yandan da gözlemeler pişiyor. THY Basın Müşaviri Ali Genç ile buluşuyoruz.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali yoğun. 226 numaralı körükten uçağımız Boeing 777 uçağına geçiyoruz. Önümüzde tam 13 saatlik yol var. TAV’ın ikram şirketi, ilk sefer nedeniyle yolculara bir jest yapmış. Hazırlanan keklerin üzerinde ‘Miami’ yazısı dikkat çekiyor. Bir taraftan da limonata ikram ediliyor.

İşte Ekibimiz

İşlemlerimizi tamamlayıp uçağa geçiyoruz. Purser Dilek Güloğlu Öner ve ekibi bizlerin kabinde rahat etmesini sağlayacak. Kabin ekibimiz Özgül Akyar, Serap Cabar, Ali Buluş, Bora Rastgele, Figen Bayer Yener, Sibel Sıpka, Hande Bakar, Selime Eğilmez, Müge Rullas Tuncel, Yunus Emre Gör, Hakan Urgan, İbrahim Arı, Erdem Elmas, Selin Günege, ve Mehmet Ünal Şenkaya’dan oluşuyor.

Uçağı ile Mesul Kaptan Pilot Bilgin Gündüz, Kaptan Pilot İbrahim Can ve İkinci Pilotlar Alper Gökçehan Çelik ile Korgun Alibaba. Seferde tam 4 Uçan Şef var: Bahadır Güder, İsmail Develi, Emel Gümüştaş ve Kutay Yener.

Koltuğumuza otururken THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı kabine giriyor. İlker Bey, sabah saatlerinde THY Teknik ile sendikanın  imzaladığı sözleşmeden dolayı keyifli. Yolcularla tek tek selamlaşıyor. Yerini alıyor.

Uçağımız ilk sipariş verilen üç sınıflı Boeing 777’lerden. Business’la birlikte ara sınıf Comfort ile ekonomi var. THY bu kabin konseptine artık veda ediyor. Uçakların büyük bakımları geldikçe bunlar sökülecek. Yerine iki sınıflı uçaklar geliyor.

Ardından saat 12.30’ü gösterdiğinde uçağımız kapı kapatarak taksiye başlıyor. Atatürk Havalimanı’nda trafik tıkır tıkır işliyor. Pist başına 5 numara olarak geliyoruz.

280 yolcu ve 10 ton kargomuzla Boeing 777 tatlı bir koşturmanın ardından pistten kesiliyor. Tırmanmaya başlıyoruz. Karadeniz kıyılarına gelirken sola dönüşle uçuşumuzu sürdürüyoruz. Türk hava sahasını İğneada’dan terk edip Bulgaristan hava sahasına geçiyoruz.

İkram Başlıyor

Kabin ikaz lambaları sönerken ekip hazırlıklara başlıyor. Özel bir mönü hazırlanmış. Miami’ye atfen mönü sörf tahtası şeklinde. Ancak yapıldığı sunta bölüm biraz kalın tutulmuş. Kimi ilk bakışta sörfe bazıları ise parmak arası terliğe benzetiyor.

İkram önce meze tabakları ortaya çıkıyor. Somon füme, marine edilmiş ahtapot salatası, kabak ve kuru kırmızı biber dolması, semiz otlu bademli firik salatası, zeytinyağlı enginar, parmesanlı yeşil salata, şakşuka ve beyaz peynir, humus, tabule ile avcı böreği var. İsteyenler, mercimek çorbası içebiliyor.

Ana yemek ise alternatifli. Kırmızı et, balık veya mantıdan birini seçebilirsiniz. İlk alternatif, ağır ateşte fırınlanmış kuzu incik. Yanında kerevizli patates, mus, közlenmiş kırmızı biber ve kekik sosu var. Izgara deniz levreğinde ise Toskana usulü sebzeler yanında şato patates ile sunuluyor. Makarna kategorisinde ise ev yapımı mantı var. Yoğurt ve domates sos ile sunuluyor.

THY’nin yeni mönülerinde ilginç Türk yemekleri farklı tatlarla karşımıza çıkıyor. Ana yemeği eğer tatlı ile şenlendirmek isterseniz, tatlı arabası kabinden geçiyor. Revani, fıstıklı dürüm, kabak tatlısı mönüde var. Tabi ki kabak tatlısı yanında kaymak ile servis ediliyor. Biraz daha hafif tatlılar kategorisinde ise fırın sütlaç var. İsterseniz, son dönemin moda tatlısı trileçe de mönüde. Taze peynir çeşitleri, vanilyalı dondurma ile uzun tatlı listesi tamamlanıyor.

Kabin İçi Eğlence Sistemi Yenilendi

Yemeğin ardından THY’nin yenilediği ekranlarını açıyoruz. Film, belgesel ve müzik çeşitlerinde artış dikkati çekiyor. Son yıllarda THY bu konuda geri kalmıştı. Eksiklik, yeni yatırımla tamamlanmış gibi. Uçakta ekiple birlikte bir Panasonic yetkilisi de var. Türk yolcular arasında yapılan araştırmada bizim yolcumuzun yeni filmleri çok seviyor. Uçakta film buldu mu hemen seyretmeye başlıyor. Özellikle bu oran ekonomi sınıfında daha da yüksek.

Ekranları karıştırırken bir yandan da yolcular internete bağlanmaya çalışıyor. THY’nin TTNet ile birlikte yaptığı kampanyada, bir saatlik internet kullanımı 9,99 dolar. Eğer 24 saatlik internet bağlantısı almak isteseniz, 14,99 dolar ödemeniz gerekiyor. İnternet, business class yolcularına ücretsiz.

Koltuk ve İsim Bilgisi Neden Veriliyor?

İnternete girdiğinizde soyadınız ve koltuk numaranızı sisteme yazıyorsunuz. Bunun nedeni, tamam Bilgi ve Teknoloji Kurumu (BTK) için. Türk yasaları gereği, kurum internete girenleri takip etmek istiyor. Sonuçta uçulan hava sahası farklı olsa da Boeing 777 Türk bayrağı taşıyor ve kabinin içinde Türk yasaları geçerli.

Kabin memurları arasında Serap Cabbar da var. Serap Hanım’ın eşi de steward. Karı koca kabin memurlarının evine 3 yıl önce konuk olmuş ve çekim yapmıştık. Hemen oğullarını soruyoruz. Artık koca bir delikanlı olan oğulları, 3’üncü sınıfta.

Kabin memurlarının bir bölümü ile çeşitli uçuşlarda bir araya gelmiştik. Selime Eğilmez, İbrahim Arı, onlardan sadece bir kaçı.

Uçakta yarınki seferi yapacak kaptanlarımız da var. İki kaptanımız da Hava Kuvvetleri kökenli. Mehmet Turgut Ercan ve yanında Sinan Yüksel oturuyor. İki kaptan da sporcu aynı zamanda. Sinan Kaptan, Bruce Lee’nin önderliğinde başlayan windshu sporu ile ilgilendiğini, her gün 2 saat antrenman yaptığını anlatıyor.

Uçakta iki teknisyenimiz de var. Derya Giritli,15 yıldır THY Teknik’te. İlk seferin sorunsuz yapılması için 5 yıllık teknisyen Abdullah Şahin Öner ile çaba harcıyorlar. Mühendis Numan Arvas ise Panasonic temsilcisi.

Zaman ağır ağır akıyor. Bir yandan okyanusun dalgaları üzerinde 35 bin feet’te uçarken hızımız karşıdan gelen rüzgar nedeniyle saatte 800 kilometre civarında seyrediyor.

İnişe yaklaşık iki saat kala bu sefer ikinci ikram kabinde sunulmaya başlanıyor. Uçakta yemek yemek zamanın hızla akmasını sağlıyor.

Uçuşumuz, Miami sahillerindeki alçalma ile son buluyor. Kente parçalı bulutlu bir havada geliyoruz. 777, yumuşak bir inişle teker koyuyor. Ardından taksi yaparak terminale yanaşıyoruz. Su tagı ile Miami Havalimanı THY uçağına yeniden ‘hoş geldin’ diyor.


Posted

in