Istanbul_yeni_havalimani_airport_plaza_giris_terminal

İstanbul’un Yeni Havalimanının Kredi Anlaşması İmzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle, İstanbul’un yeni havalimanının finansmanına ilişkin kredi anlaşması imzalandı.

Kamu bankalarından Ziraat Bankası 1.5 milyar Euro, Halkbank ve Vakıfbank 1’er milyar Euro, özel bankalardan Denizbank 500 milyon Euro, Garanti ve Finansbank ise  300’er milyon Euro’luk finansman sağlayacak.Istanbul_yeni_havalimani_IGA_kredi_imza_erdogan_cengizKredi dört yıl anapara ödemesiz olurken, alınan kredinin toplam vadesi ise 16 yıl.

Yeni havalimanının işletmeci firması İGA’nın verdiği bilgiye göre, inşaat döneminde geri ödeme olmayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul, Havacılık Başkenti Olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nin son 10 yılda sivil havacılığa yapılan yatırımın tam 10 katının gerçekleşmesiyle hayata geçirileceğini vurgulayarak havalimanının açılmasıyla birlikte İstanbul’un dünya havacılık başkenti olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

“Yap – İşlet – Devret ile hayata geçecek projenin ihalesini 3 Mayıs 2013, temel atılmasını da 7 Haziran 2014’te yapmıştık. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedefi ve 2053 vizyonu için bu proje çok önemli. Proje için elini taşın altına koyan tüm finans sektörüne teşekkür ediyorum. Yapım çalışmalarında başarılar diliyorum. Bu proje sivil havacılığımız için çok önemli.

Sabotajlara, engelleme çalışmalarına rağmen bize bunları yaşattığı için Rabbime teşekkür ediyorum. İnşallah bunu da aşacağız ve açılışını yapacağız. Bu alan tesadüfen seçilmedi. Doğal-yapay maniaları, naturel yapısı ve her şey incelendi. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Bey ile bir kaç defa helikopterle bölgede dolaştık ve karar verdik.

Türk Sivil Havacılık sektörü için 10 yılda 3,5 milyar dolar yatırım yaptık. Buraya tam 10 kat daha fazla yatırım olacak. Proje 4 etaptan oluşacak. İlk etap 2018’in ilk çeyreğinde açılacak. 90 milyon yolcu kapasite ile 3 kuzey-güney yönlü pist hizmete girecek. Aynı anda iki uçak iniş yapabilecek. Ayrıca yine mevcut havalimanımızda imkan olmayan Airbus A380 gibi uçaklar inip kalkabilecek.

İkinci etapta kapasite 150 milyon yolcu/yıla çıkacak. Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanları için 2016 hedefi 93 milyon yolcu. Açıldığında bile İstanbul Yeni Havalimanı’na ne kadar ihtiyaç olduğu belli. Bu havalimanı çevre hassasiyeti açısından dünyaya örnek olacak. Kendi enerjisin üretecek, doğa dostu ve engelsiz olacak. Tamamlandığında dünyanın en büyük, ilerleyen yıllarda da önemli bir kapasiteye sahip olacak” dedi.

Başbakan Davutoğlu: Havalimanı Sönük Olan Ülke, Canlı Değildir

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise tarihe dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Tarihe baktığımızda şehirlerin ve ülkelerin yükselmesi ile doğru orantılıdır. Düşüşte önce şehirler önemini kaybeder ve sonra ülkeler gider. Roma Roma İmparatorluğu ile, İstanbul Osmanlı İmparatorluğu’yla, Londra da İngiltere ile yükselmiştir. New York’un küresel finans merkezi haline gelmesiyle ABD yükselmiştir. Arap Baharı sonrasında çevrede ciddi bir yıkım yaşandı. Atina’dan Tahran’a, Kahire’ye baktığımızda bazı şehirlerin önemli düşüş yaşandığı açık. İstanbul bu dönemde büyüdü ve gelişti.Istanbul_yeni_havalimani_airport_plaza_giris_terminalBir ülkenin gelişiminde havalimanına bakmanız yeterli. Hareket varsa, bir çok uçak gelip gidiyorsa o ülke gelişiyordur. Geçmişte bunun ölçüsü kervandı. 30 yıl önceye havalimanlarına bakın. Aktarma olmayan kentler sönüktür. Geçmişte köprüye hayır, bugün ise Yüksekova’da havalimanına saldıranların zihniyetleri aynı” diye konuştu.

Nihat Özdemir: Hedef, 2018’in İlk Çeyreği

İşletmeci İGA Yönetim Kurulu Üyesi ve şirketin ortağı Nihat Özdemir ise çalışmaların 2018’in ilk çeyreğinde tamamlanacağına dikkat çekti:

“90 milyon yolcu kapasiteli, 3 pistli 6 milyar Euro yatırım için toplam 4.5 milyar Euro’luk Türk hukukunun geçerli olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük finansmanını Hazine garantisi olmadan 6 bankadan sağladık. 76 milyon metre karelik inşaat alanımızda 8 bin işçi çalıyor. Sayı her gün artıyor. Havalimanı bittiğinde 100 bin kişiye doğrudan iş sağlayacak. Burası tam kapasite açıldığında 200 milyon yolcuya yıllık hizmet verecek. 800 adet yüksek kapasiteli iş makinesi, 1700 kamyon 24 saat çalışıyor. 1,2 milyon metre küp toprak hareketi var.


Posted

in

,