Sukhoi_Superjet_100

İran, Sukhoi Superjet 100 Siparişi Verdi

Sukhoi_Superjet_100Batılı devletlerle olan ilişkilerini normalleştirme sürecinden geçen İran’ın havayolu sektörüyle ilgili gelişmeler devam ediyor.

Taraflar arasında varılan anlaşmanın ardından gündeme gelen konulardan bir tanesi, İran gibi büyük bir ülkenin havayolu sektörünün baştan aşağıya yenilenmesi olmuştu.

Yaklaşık 35 senedir çeşitli şekil ve düzeyde ambargo uygulanan ülkedeki yolcu uçağı filosunun yaş ortalaması 23 gibi bir yüksek bir seviyede bulunuyor.

Haliyle, İranlı havayolu şirketlerinin filoları geniş kapsamlı bir yenilemeye ihtiyaç duyuyor.

Yapılan hesaplamalara göre İran’da, önümüzdeki 10 yıl içerisinde piyasa değeri yaklaşık 20 milyar USD olan 400 uçaklık bir pazarın oluşacağı tahmin ediliyor.

İran, Sukhoi Superjet 100 Siparişi Verdi

İranlı yetkililer tarafından yeni uçak siparişleri için Airbus ve Boeing markaları telaffuz edilse de, ilk aşamada tercih edilen uçak, İran’ın yakın müttefiki Rusya’ya ait Sukhoi Superjet 100 oldu.

Sputnik’te yer alan habere göre, Ağustos ayı içerisinde Moskova’da düzenlenen MAKS-2015 havacılık fuarında İran, Rusya’dan, 21 milyar USD değerinde uydu ekipmanları ve Sukhoi Superjet 100 siparişi verdi.

İran’ın, bölgesel jet kategorisindeki bu uçaktan kaç adet satın alacağı haberde yer almıyor.

Satın alınacak Superjet 100’lerin hangi havayolu şirketinin filosunda kullanılacağı da belirtilmemiş.

Superjet 100’ün liste satış fiyatı, 35 milyon USD civarında bulunuyor.

İran’ın uluslararası piyasalarda bulunan ve çok uzun zamandır dondurulmuş olan 30 milyar USD’ye yakın varlığı, 2016 yılının Ocak ayında serbest bırakılacak.

Özellikle 2016 yılı içerisinde İran sivil havacılık pazarının hareketleneceğini tahmin ediyoruz.

Comments

5 responses to “İran, Sukhoi Superjet 100 Siparişi Verdi”