United_Airlines_CEO_Jeff Smisek_resign_2015

United CEO’su Jeff Smisek İstifa Etti

Dünyanın en büyük havayollarından biri olan Amerikan United Havayolları’nın CEO’su Jeff Smisek istifa etti. İşte istifanın ardındaki ilginç neden!

ABD’nin 714 uçaklık filosu ve 84 bin çalışanı ile en büyük havayolu şirketlerinden biri olan United, istifa krizi ile sarsıldı. Şirketin 5 yıldır CEO’luğunu yapan Jeff Smisek istifa etti. Smisek’in yerine Oscar Munoz atandı.

Daha önceden Continental’ın CEO’su olan ve United’ın birleşmenin ardından şirketin başına gelen Smisek’in New York ve New Jersey Liman İdaresi (Port Authority of New York and New Jersey -PANYNJ) konusunda yapılan soruşturma sonrasında istifa ettiği iddiaları ortaya atıldı.

Sefer Talebini Yerine Getirdi

Geçtiğimiz aylarda ABD hükümeti, PANYNJ hakkında soruşturma başladı. Özellikle Newark Liberty Havalimanı Uluslararası Havalimanı odaklı yapılan araştırmada tüm şirketlerin seferleri masaya yatırıldı. İki yönetici mercek altına alındı.

Ulaşılan bilgiye göre 2011’de Smisek ve PANYNJ’nin Başkanı David Samson bir akşam yemeğinde buluştu.

United_Airlines_CEO_Jeff Smisek_resign_2015
Bu yemek sırasında Samson şaka yollu olarak “Newark’tan, Columbia (Güney Carolina) seferlerine ne zaman başlayacaksınız? Hafta sonu yazlığıma giderken çok aktarma yapmak zorunda kalıyorum” dedi.

Smisek buna cevap olarak Newark Havalianı’na daha fazla yolcu getirecek olan PATH treni konusunda talepte bulundu. Yemekten bir yıl sonra 2012 yaz tarifesinde United, Newark – Colombia seferlerine başladı. Bu uçuşlar Samson’un Mart 2014’teki istifasının hemen ardından son buldu.

Zarar Ettirmesi Sebebiyle Suçlanıyor

Soruşturmadan elde edilen bilgilere göre Smisek halka açık bir şirketi doluluk yakalayamayacak bir hattı açarak zarar ettirmesi nedeniyle suçlanıyor.


Posted

in

,