Delta_rafineri_petrol_conoco-phillips_jet-a1

Delta’nın Rafinerisi Kâr Etmeye Başladı

Delta Air Lines, 2012 yılında son derece sıra dışı bir girişime imza atarak, bir petrol rafinerisi satın almıştı.

Delta, akaryakıt ihtiyacının ciddi bir bölümünü karşılamak üzere, dünyanın dev petrol şirketlerinden ConocoPhilips‘e ait 185.000 varil/gün kapasiteli bir rafineriyi bünyesine katmıştı.

Havayolu sektöründe böyle bir şey ilk kez yaşanıyordu.Delta_rafineri_petrol_conoco-phillips_jet-a1

O yıl şirketin uçuşlarında toplam 14,5 milyar litre civarında akaryakıt sarf ediliyordu. Bu rakam, Delta’nın günlük jet yakıtı ihtiyacının 250.000 varilin biraz üzerinde olduğu anlamına geliyordu.

Delta’nın yıllık akaryakıt maliyeti, petrolün fiyatının 100 USD/varil mertebesine ulaştığı o dönemde, 12 milyar USD’ye kadar ulaşıyordu.

Bu maliyetin yaklaşık %20’sinin rafinerilere gittiği düşünüldüğünde, Delta’nın bu yatırımı mantıklı görünüyordu.

Delta, Trainer-Pensilvanya’da bulunan ve ConocoPhilips’e ait olan rafineriyi, tamamı kendisine ait bir yavru şirket olan Monroe Energy üzerinden 150 milyon USD karşılığında satın almış ve 180 milyon USD civarında ilave yatırım yapmıştı.

BP ve ConocoPhilips, Monroe Energy’nin bu konudaki iş ortakları olmuştu.

Delta tarafından tamamen bu iş için kurulan Monroe Energy firmasının ise açık piyasada jet yakıtı satma izni bulunmadığından, projenin başında düşünülen ve Delta’nın ihtiyacının fazlası olan yakıtın diğer havayolu şirketlerine satılması fikri rafa kaldırılmıştı.

Delta’nın Rafinerisi Kâr Etmeye Başladı

Ancak Delta tarafından gerçekleştirilen bu sıra dışı yatırım bir çok eleştiriyle de karşılaşmıştı.

Rafineri işletmenin bir havayolu şirketi için hedeflenen tasarrufu sağlayamayacağını belirten uzmanlar, Delta’nın bu işten zarar ettiğini iddia ediyordu.Jet_a1_truck_refueling_aircraft_yakit_ucak2012 yılındaki 180 milyon USD’lik modernizasyon yatırımı sonrasında Delta’nın rafineri işi 63 milyon USD zarara yol açmıştı. 2013 yılındaki 52 milyon USD’lik sermaye yatırımı sonrasında yıllık zarar 116 milyon USD olarak gerçekleşmişti.

Bununla birlikte, geçtiğimiz günlerde basına yansıyan haberlere göre, Delta’nın rafinerisi artık kâr etmeye başladı.

Şirket 2014’te rafineriye 40 milyon USD daha yatırım yapmış ve yılı 96 milyon USD kârla kapatmayı başarmıştı.

Yoğun talep sebebiyle rafinerinin geçtiğimiz ay boyunca %110 kapasiteyle çalışarak günde 204.000 varil petrolü ayrıştırdığı belirtiliyor.

Jet yakıtının dışındaki ürünlerin satışı sayesinde oldukça iyi bir dönem geçiren Delta rafinerisi, yılın ilk altı ayında 176 milyon USD kâr etti.

Yıl sonunda bu rakamın 300 milyon USD’ye ulaşması hedefleniyor.

Bu durumun arkasındaki en önemli etken, ABD’deki rafineri işleme fiyatlarının son aylarda hızla yükselerek varil başına 24 USD’ye ulaşması.

Neticede, şu anki piyasa şartlarına bakıldığında, rafinerinin satın alınma amacına uygun bir yönde fayda sağladığı ve ABD’nin en iyi yönetilen havayolu şirketi olarak değerlendirilen Delta’yı, rafineri işleme fiyatlarındaki büyük dalgalanmalara karşı koruduğu belirtiliyor.


Posted

in