Alaska Airlines_boarding pass_parmak izi_binis karti_large

Biniş Kartı Yerine, Parmak İzinizi Kullanmaya Ne Dersiniz?

Alaska Airlines_boarding pass_parmak izi_binis karti_largeÖzel hayatın gizliliği açısından bir takım endişeler dile getirilse de, kişilerin kimliğini ispat etmesi amacıyla parmak izi kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor.

Bu durumun farkında olan Alaska Airlines, geçtiğimiz aylarda sıra dışı bir denemeye imza attı.

Yaklaşık 200 sık uçan gönüllü yolcu, Alaska Airlines’ın ileri teknoloji içerikli denemesinde yer aldı.

Şirket bunun için, ileri teknolojiyi kullanmaya meraklı yolcuların nispeten daha fazla olduğu Kaliforniya’nın Mineta San José Havalimanı‘nı (IATA: SJC, ICAO: KSJC) kullandı.

Bu havalimanının seçilmesindeki bir diğer etken, San Jose Havalimanı’nın aynı zamanda, parmak izi ve retina görüntüsü ile, havalimanlarındaki güvenlik noktalarından hızlıca geçiş yapılmasına imkân veren CLEAR adlı uygulamanın bulunduğu pilot noktalardan bir tanesi olması.

CLEAR uygulamasından, ABD içerisindeki 12 havalimanında, yılda 179 USD üyelik aidatı ödeyerek faydalanmak mümkün.

Alaska Airlines Teknolojiyi Takip Ediyor

Alaska Airlines’ın gerçekleştirdiği denemede, yolcuların parmak izi, kimlik belgesi ve biniş kartı (boarding pass) yerine kullanıldı.

Yolcular bu sistem sayesinde, güvenlik kontrolünden geçerken ve uçağa binerken, kimlik ve biniş kartı göstermek zorunda kalmıyor.

Alaska Airlines_boarding pass_parmak izi_binis kartiÜcretsiz olarak gerçekleştirilen deneme geçtiğimiz Nisan ayında başladı ve Temmuz ayının sonunda bitti.

Alaska Airlines Müşteri Ar-Ge Müdürü Jerry Tolzman yaptığı açıklamada, “Şirket olarak bu konudaki vizyonlarının, seyahat sürecini kolaylaştırmak ve yolcunun havalimanında arabasından inip uçakta koltuğuna oturana dek, kimlik veya biniş kartı göstermesi ihtiyacını ortadan kaldırmak” olduğunu söyledi.

Uygulamada kullanılan parmak izi okuyucuları, biniş kapılarının olduğu bölgeye yerleştirildi.

Denemeye katılan yolcuların %85’inden fazlasının, yaşadıkları deneyimden memnun olduğu belirtiliyor.

Aslında Alaska Airlines, parmak izi teknolojisine yabancı değil.

2014 yılında yapılan bir başka çalışmada, 8.000 adet yolcu, Seattle, Anchorage, Portland ve Los Angeles havalimanlarındaki özel yolcu salonlarına parmak izi okuma sistemi ile giriş yapmaya başlamıştı.

Özel yolcu salonlarına parmak izi ile giren yolcu sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.

Alaska Airlines, önümüzdeki dönemde parmak izi ile kimlik doğrulama kolaylığını yaygınlaştırmak istiyor.

Görünen o ki, içerisinde bulunduğumuz 10 yılın sonuna geldiğimizde, ileri teknoloji hayatımızın her noktasına girerek, şu an sıkıntı çekilen bir çok noktada rahatlama sağlayacak.

Comments

3 responses to “Biniş Kartı Yerine, Parmak İzinizi Kullanmaya Ne Dersiniz?”