New York_LaGuardia Airport_LGA_redevelopement_2015

New York LaGuardia Havalimanı Yenileniyor

“Gözlerinizi bağlasam ve gecenin ikisinde sizi New York’un LaGuardia Havalimanı’na bıraksam; gözlerinizi açtığınızda, “Bir üçüncü dünya ülkesindeyim herhalde.” diye düşünürsünüz.”

Bu sözler, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a ait.

2014 yılının Şubat ayındaki konuşmasında Biden, ABD’nin her geçen gün daha da gerileyen altyapı kalitesine değinirken, LaGuardia Havalimanı‘nı örnek göstermişti.

Joe Biden’ın bu sert eleştirisinin ardından LaGuardia’nın yenilenmesi konusunda yapılan çalışmalara hız verilmişti.

Katılımcıları arasında ülkemizden TAV Havalimanları Holding’in içinde yer aldığı konsorsiyumun da bulunduğu, “LaGuardia Uluslararası Havalimanı Ana Terminali Dizayn/Yapım/Finans/İşletim ve Bakım ve Onarım’ı kapsayan Yeniden İnşası Projesi” ihalesi geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde sonuçlanmıştı.

New York_LaGuardia Airport_LGA_redevelopement_2015

LaGuardia Havalimanı Yenileniyor

New York Valisi Andrew Cuomo, geçtiğimiz hafta düzenlediği bir basın toplantısı ile, LaGuardia Havalimanı’nın yenilenme projesinin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaştı.

Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da bulunduğu toplantıda, yenilenme projesinin maliyetinin yaklaşık 4 milyar USD olacağı açıklandı.

Temeli önümüzdeki yıl atılacak ve 8.000 kişiye iş imkânı sağlayacak inşaatın ilk aşamasının, 18 ay sürmesi planlanıyor. Projenin tamamen bitirileceği tarih olarak ise 2022 yılı hedefleniyor.

Normal şartlar altında sadece izinlerinin alınması bile yıllar sürebilecek böyle büyük proje, Biden’ın yakın ilgisi sayesinde kısa sürede bitiriliyor olacak.

New York_LaGuardia Airport_before_afterProje çerçevesinde LaGuardia Havalimanı baştan aşağı yenilenecek.

Tüm operasyon tek bir terminalde toplanacak.

Terminalin, deniz ve demir yolu bağlantısı da olacak.

Halihazırda bu havalimanında kendisine ait terminalleri bulunan Delta Air Lines bundan feragat ederek, diğer tüm havayolu şirketleri ile birlikte aynı çatı altında faaliyet gösterecek.

Geçtiğimiz üç yıl içerisinde Terminal C ve D’nin yenilenmesi için 260 milyon USD harcayan Delta’nın, yapacağı bu feragat sebebiyle resmî otoritelerden küçük bir talebi var.

Delta, geçtiğimiz aylarda Havayolu 101’de de ele aldığımız “Çember Kuralı” uygulamasının kaldırılarak, LaGuardia çıkışlı seferlerde 1.500 mil ve ötesine de uçuş yapmasına izin verilmesini istiyor.

Bakalım Delta’nın bu arzusu gerçekleşecek mi?

Adını New York’un eski belediye başkalarından Fiorello La Guardia‘dan (1934-1945) alan havalimanı, yılda yaklaşık 27 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor.

Bunun %40 oranındaki bölümünü, Delta yolcuları oluşturuyor.


Posted

in