Swissport_aircraft_unloading_loading

HNA Group, Swissport’u Satın Aldı

Swissport_aircraft_unloading_loadingDünyanın en büyük yer işletme ve kargo handling şirketi olan Swissport, bir başka dev, Çinli HNA Group tarafından satın alındı.

2000’li yılların hemen başında Swiss Group’un iflas etmesinin ardından parça parça satılması çerçevesinde, Swissport yoluna bağımsız bir şirket olarak devam etmişti.

Swissport o tarihlerde ilk olarak, Candover adlı bir İngiliz özel sermaye ortaklığına satılmıştı.

2005 yılının Ağustos ayında Swissport bu kez, İspanyol inşaat devi Ferrovial’in bünyesine katılmıştı.

2010 yılının sonunda ise, 654 milyon Euro karşılığında Swissport’un yeni sahibi, bir diğer özel sermaye ortaklığı olan Fransız PAI Partners olmuştu.

31 Temmuz 2015 tarihinde yapılan açıklamayla, beş yıl aradan sonra Swissport bir kez daha el değiştirdiği duyuruldu.

Şirket bu kez, Çin’in önde gelen firmalarından HNA Group çatısı altına girdi.

2,8 milyar USD gibi bir hayli yüksek bir meblağ karşılığında gerçekleşen bu işlem bir bakıma, yıllar içerisinde Swissport’un değerini ne ölçüde artırdığının da bir göstergesi niteliğini taşıyor.

Swissport_aircraft_de-icingSöz konusu satın alma işlemine ilişkin formalitelerin bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı tahmin ediliyor.

Bu gelişme sonrasında, Swissport’un nispeten zayıf olduğu Asya ve Çin pazarlarında ciddi manada güçleneceği tahmin ediliyor.

Dünya genelindeki 60.000 çalışanıyla Swissport, 224 milyon yolcuya yer işletme hizmeti sağlarken, 4,1 milyon ton kargoyu elleçliyor.

Yılda yaklaşık 3 milyar USD ciro üreten ve 48 ülkede, 270 havalimanında faaliyet gösteren şirketin, 700 civarında müşterisi bulunuyor.

1993 yılında kurulan HNA Group, özellikle son 10 yıl içerisinde hızla büyüdü.

Grup, dünya genelindeki 110.000 çalışanıyla yılda 25 milyar USD ciro elde ediyor.

HNA Group’un havacılık kolunda Hainan Airlines, Tianjin Airlines, Deer Jet, Lucky Air, Capital Airlines, West Air, Fuzhou Airlines, Urumqi Air, Yangtze River Express, My CARGO, Africa World Airlines ve Aigle Azur gibi şirketler bulunuyor.

Grubun havalimanı kolunda ise Haikou Meilan, Sanya Phoenix, Yichang Sanxia, Weifang Nanyuan, Manzhouli Xijiao, Anqing Tianzhushan ve Tangshan Sannvhe adlı havalimanları yer alıyor.

Comments

5 responses to “HNA Group, Swissport’u Satın Aldı”