Iran Air_Boeing 747_EP-IAB_Istanbul_2007_001

İran, Çok Sayıda Uçak Siparişi Vermeye Hazırlanıyor

Iran Air_Boeing 747_EP-IAB_Istanbul_2007_001Çok değil, bundan sadece 15 gün kadar önce, Batılı devletler ile İran arasında varılan anlaşmayı ele almıştık.

Anlaşmayla birlikte tabii olarak, İran gibi büyük bir ülkenin havayolu sektörünün de baştan aşağıya yenilenmesi gündeme gelmişti.

Yaklaşık 35 senedir çeşitli şekil ve düzeyde ambargo uygulanan ülkedeki yolcu uçağı filosunun yaş ortalaması 23 gibi bir yüksek bir seviyede bulunuyor.

Haliyle, İranlı havayolu şirketlerinin filoları geniş kapsamlı bir yenilemeye ihtiyaç duyuyor.

Yapılan hesaplamalara göre İran’da, önümüzdeki 10 yıl içerisinde piyasa değeri yaklaşık 20 milyar USD olan 400 uçaklık bir pazarın oluşacağı tahmin ediliyor.

İran, Çok Sayıda Uçak Siparişi Vermeye Hazırlanıyor

İran Haber Ajansı IRNA’da geçtiğimiz Pazar günü yayımlanan bir habere göre, İranlı yetkililer yeni uçak siparişi konusunda harekete geçmişler bile.

İran Sivil Havacılık Örgütü başkan vekili Mohammad Khodakarami yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönemde yılda ortalama 80-90 civarında yeni uçağın, İranlı havayolu şirketleri tarafından satın alınacağını belirtti.

Khodakarami ayrıca şirket ismi vererek, bu uçakların dünyanın önde gelen iki uçak üreticisi konumundaki Boeing ve Airbus’tan yapılacağını da sözlerine ekledi.

İran Sivil Havacılık Örgütü tarafından hazırlanan büyüme ve yenileme planına göre, 2020 yılına gelindiğinde İranlı şirketlerin filolarında toplam 300 civarında uçak bulunacak.

Havayolu şirketlerinin uçak alımları için İran devleti her türlü kredi desteğini verecek.

Açıkçası, ambargo sonrası dönemde İran’da sadece havayolu şirketlerinin değil, başta havalimanları olmak üzere havayolu sektöründeki tüm unsurların bir yeniden yapılanma sürecinden geçeceğini tahmin ediyoruz.

Kim bilir, uzun vadede belki de, İran Air’in 1970’li yıllardaki o pırıltılı günlerine döndüğünü bile görürüz.

Comments

4 responses to “İran, Çok Sayıda Uçak Siparişi Vermeye Hazırlanıyor”