Kabin Memurlarının Asla Bahsetmeyeceği 8 Zorluk

Konuya yüzeysel bir biçimde yaklaşan ve sektöre dışarıdan bakan kişiler için kabin memurluğu kolay bir meslekmiş gibi görünür.

Oysa düşük basınçlı, havası kuru, daracık metal bir tüpün içerisinde ve kısıtlı bir zaman zarfında yüzlerce insanla ilgilenmek, hiç de zannedildiği kadar basit değildir.

Hele bir de işin fiziksel zorluklarını hesaba kattığınızda…

Julia Kitlinski-Hong tarafından Lifehack için kaleme alınan bir makalede, kabin memurluğu mesleğinin zor noktaları ele alındı.

SriLankan Airlines cabin crew

İşte o sekiz madde:

1- Kabin memurları her gün farklı bir çok vücut sıvısı ile uğraşmak zorunda kalırlar. Kusmuk, idrar, dışkı gibi pek hoş olmayan unsurları temizlemek onların görevidir. Uçak tuvaletlerini her kullanımın ardından temizlemek de yine kabin memurlarının görevleri arasındadır.

2- Bu yüzden kabin memurları ellerini sürekli bir şekilde dezenfekte etmek durumundadırlar. El temizleme sıvıları bittiğinde devreye alkol girer.

3- Kabin memurları uçuş esnasında boş kaldıkları anlarda kolayca sıkılırlar. Özellikle uzun menzilli uçuşlarda ikram servisi bittikten sonra bol bol vakit kalır. Jump seat’te otururken tek yapabilecekleri şey cep telefonlarıyla oyun oynamak veya kitap okumaktır. Bu yüzden bu sırada bir yolcunun gelip onlarla sohbet etmesinden çok hoşlanırlar.

4- Sürekli bir biçimde jet-lag durumundadırlar. Normal uyku düzenleri bozulmuş, biyolojik vücut saatleri darmadağın olmuştur. Fırsat bulunca uyumak isterler ama başaramazlar. Her zaman bir yorgunluk hali üzerlerindedir.

5- Her zaman kibar ve güler yüzlü olabilmek için bu konuda sürekli egzersiz yapmaktadırlar. Zira son derece zorlu yolculara karşı bile gülümseyebiliyor olmak, hiç de kolay bir şey değildir.

6- Kabin memurları, uzun dönemli özel ilişkileri sürdürmekte büyük zorluk çekerler. Bu kadar sık uçup, evinden yurdundan bu kadar ayrı kalmak, duygusal ilişkilerin kurulup geliştirilip devam ettirilebilmesini son derece güç hale getirmektedir.

7- Sosyal hayatı da zor yaşar kabin memurları. Rutin hayatı olanlar gece bir yere çıkarken, kabin memuru çalışıyordur. Kabin memuru yerde olduğunda ise eşi, dostu, arkadaşları işinde gücünde çalışıyordur. Kabin memuru uçuştan evine döndüğünde zaten yapmak istediği ilk şey uyumak değil midir?

8- Kabin memurları işlerini yaparken genelde ayaktadırlar. Uçuş öncesi uçak kabinini hazırlarken, ikram servisini hazırlarken ve dağıtırken, sonrasında yolcuların taleplerini yerine getirirken…kabin memuru hep ayaktadır ve dolayısıyla bu iş, fizikî açıdan kuvvetli olmayanlara göre değildir.


Posted

in

,