London Heathrow Terminal 5_001

Heathrow’un Ampulleri Nasıl Değiştirildi?

London Heathrow Terminal 5_0012008 yılının Mart ayında hizmete giren Heathrow Terminal 5’in açılışı, bagaj sisteminde yaşanan arıza sebebiyle son derece sansasyonel olmuştu.

Yeni terminalin ilk on günü bu şekilde geçmiş; bu yeni terminalin ev sahibi konumundaki British Airways, 500’den fazla uçuşunu iptal etmek zorunda kalırken, 42.000 civarında bavul, sahipleri uçarken arkada kalmıştı.

British Airways’e 16 milyon Pound’a mâl olan bu aksaklığın ardından, şirketin Operasyon ve Müşteri Hizmetleri başkanları görevlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Heathrow’un Ampulleri Nasıl Değiştirildi?

Terminal 5’in işletmesi zamanla otursa da, yıllar içerisinde burada yaşanan bazı ilginç gelişmeler medyaya yansımaya devam etti.

Bundan yaklaşık iki sene kadar önce İngiliz medyasında yer alan haberlerde, Terminal 5’te bulunan ve sayıları 120.000 civarında olan ampullerin nasıl değiştirileceği yer almıştı.

İddialara göre, zeminden yüksekliği yaklaşık 36 metre olan tavan boyunca sıralanan ampullerden bozulanların değiştirilme işlemi tam manasıyla çıkmaza girmişti.

London-Heathrow-Terminal-5_light2008 yılından 2013’ün sonuna gelinceye dek, mevcut ampullerin %60’ı arızalanarak devre dışı kalırken, bir tanesi bile değiştirilememiş ve bunun sonucunda da ortam her geçen gün daha loş bir hale bürünmüştü.

Zira terminalin planlaması sırasında ışıklandırma konusunda pek göz önünde bulundurulmayan bir tasarım tercihi, ampullerin değiştirilmesini neredeyse imkânsız hale getirmişti.

Ampulleri değiştirebilmek için bir çok alternatifi deneyen ancak güvenli bulmayan Terminal 5 yönetimi en nihayetinde, böylesi yüksek ortamlarda çalışma konusunda uzmanlaşmış bir şirketle anlaşarak, terminali eski aydınlık günlerine döndürme kararı almıştı.

Binlerce standart ampulun, LED tipi olanlarla değiştirileceği milyonlarca Pound tutarındaki bu çalışmanın dört ay süreceği tahmin edilmişti.

Öte yanda; terminalin tasarımını gerçekleştiren Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP) şirketi, medyada yer alan haberlerin bir çok açıdan gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.

Firma, yıllar önceki tasarım çalışmaları sırasında ışıklandırma ile ilgili konuların havalimanı yetkilileri ile masaya yatırıldığını ve mevcut tasarım üzerinde mutabık kalındığını belirtmişti.

RSHP ayrıca, medyada yer aldığının aksine, değiştirilmesinde sorun yaşanan ampul sayısının sadece 1.000 civarında olduğunu özellikle vurgulamıştı.

Dün gelen bir habere göre ise, işletme giderlerinde tasarrufa gitmeyi amaçlayan Heathrow Havalimanı yönetimi, tüm terminallerdeki ampulleri LED tipi olanlarla değiştirme kararı aldı.

Bu vesileyle Heathrow Terminal 5’in elinde bulundurduğu bir rekora da değinelim.

Terminal 5, yaklaşık 2.600 sensör ile dünyanın en büyük kontrollü ışıklandırma sistemine sahip durumda.