Heathrow third runway CGI - Taking Britain Further

Londra’da Kazanan, Heathrow Oldu

Heathrow third runway CGI - Taking Britain FurtherLondra’da yıllardır süregelen mücadele nihayetlendi.

Ve kazanan, Heathrow oldu.

Havalimanları Komisyonu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Heathrow’a üçüncü bir pist inşa edilmesinin en uygun çözüm olduğunu belirtti.

Komisyonun raporuna göre, yapılacak yeni pist 2050 yılına kadar 70.000 yeni istihdam ve 147 milyar Pound ekonomik büyüme sağlayacak.

Bununla birlikte, çevre ve gürültü kirliliğine karşı yeni pistle ilgili bir takım sıkı düzenlemelerin de getirileceği açıklandı. Yeni pistin açılmasıyla birlikte havalimanı, 23:30 – 06:00 saatleri arasında tüm uçuşlara kapatılacak.

İngiliz Hükûmeti, Heathrow’a dördüncü bir pist yapılmayacağına dair karar alacak.

Yine raporda vurgulandığı üzere, Gatwick’teki bir genişlemenin daha mâkul görünmekle birlikte, sonuçta üreteceği ekonomik büyüklüğün Heathrow’a nispeten geride kalması, komisyonun tercihinde etkili oldu.

Heathrow’a inşa edilecek ilave bir pistin yaklaşık 30 milyar USD’ye mâl olacağı hesaplanırken, Gatwick’te bu rakam bunun yarısı mertebesindeydi.

Ama neticede ekonomik değerlendirmeler ağır bastı ve ipi göğüsleyen Heathrow oldu.

Londra’da Ne Oldu?

Kısaca hatırlamak gerekirse;

Londra’nın hava ulaşımındaki kapasite ihtiyacı, mevcut havalimanlarından bir tanesine inşa edilecek yeni bir pistle karşılanmasına karar verilmişt.

İnşa edilmesi muhtemel bu yeni bir pist hakkındaki çevre, ekonomi ve ulaşımla ilgili fizibilite çalışmalarını yürüten komisyon, Heathrow ve Gatwick’i finale bırakmıştı.

Bu kararın ardından, yeni pistin hangi havalimanına yapılması gerektiği konusunda yoğun tartışmalar ve kamuoyu oluşturma faaliyetleri başlamıştı.

Heathrow’a yeni bir pist eklenmesini savunanlar, bu havalimanındaki mevcut uçuş bağlantılarının Gatwick’e nispeten çok daha kuvvetli olduğunu belirterek, burada sağlanacak kapasite artışının ekonomik getirisinin çok daha fazla olacağını belirtiyordu.

Halihazırda, İngiltere’nin yaptığı ihracatın dörtte biri, dünyaya Heathrow üzerinden dağıtılıyor.


Posted

in

Comments

One response to “Londra’da Kazanan, Heathrow Oldu”