Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_airside_002

İstanbul Yeni Havalimanı’nın Operasyon Danışmanları Belli Oldu

Istanbul yeni havalimani_operasyon_danisman_seul_kopenhagİstanbul’da devam eden yeni havalimanı projesinin bir yanda inşaat çalışmaları sürerken, diğer tarafta da ticarî ve operasyonel hazırlıklar son hızla devam ediyor.

Hatırlanacağı üzere bu yılın başında, yeni havalimanının işletmecisi İGA ile Alman Heinemann ve Türk ortağı Unifree şirketleri arasında, gümrüksüz satış mağazaları (duty-free) işletmesi konusunda çok önemli bir anlaşma imzalanmıştı.

Yeni Havalimanı’nın Operasyon Danışmanları Belli Oldu

Yeni havalimanı projesinin bir diğer önemli aşaması, geçtiğimiz günlerde tamamlandı ve bu büyük projenin operasyon danışmanları belli oldu.

İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş., Güney Kore’nin Başkent Seul’dan açılan kapısı Incheon Uluslararası Havalimanı İşletmesi ve Kuzey Avrupa’nın en önemli aktarma merkezlerinden Kopenhag Uluslararası Havalimanı ile “İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nin operasyonel süreçlerini şekillendirmeyi ve yönetmeyi içeren danışmanlık hizmeti anlaşmasına imza atıyor.

Önümüzdeki beş yılı kapsayacak danışmanlık projesi; strateji ve iş planı geliştirme, insan kaynakları ve organizasyonel gelişim, deneme operasyonları aracılığıyla operasyonel hazırlık ve 2017’de planlanan açılışından sonraki ilk üç yıl yeni havalimanının operasyonu ile ilgili danışmanlık hizmetini içeriyor.

Geçen yıl 45.5 milyon yolcu ağırlayan Incheon Havalimanı ve 25.6 milyon yolcu ağırlayan Kopenhag Havalimanı, anlaşma kapsamında bir araya gelerek deneyimlerini, becerilerini ve uzmanlıklarını İstanbul Yeni Havalimanı’nın başarısı için seferber edecek.

Hedef, İstanbul’u Merkez Yapmak

Yeni işbirliği konusunda açıklama yapan İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. CEO’su Mertol Genç şöyle dedi: “Incheon ve Kopenhag bizimle bu örneği ortaya koymak üzere, konfor, inovasyon, verimlilik ve karlılık hedeflerine ulaşma konusunda uzmanlıklarını paylaşacak ve bu da yolcu deneyimini iyileştirecek. Bunların yanı sıra, böylesi güçlü uluslararası işletmecilerin projeye olan ilgisi ve katılımları IGA’nın global havacılık dünyasının gözünde çoktan kendine yer edinmiş ve ilerliyor olduğunun bir diğer göstergesi. Bu önemli uluslararası işbirliği hem bizler hem de Türk havacılık sektörü için son derece önemli çünkü bizim amacımız tüm kıtaları birbirine bağlayan global bir merkez inşa etmek, ülkemizi ve İstanbul’u dünya havacılık sektöründe her anlamıyla bir merkez haline getirmektir. ”

Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_airside_002Dört Aşama

Operasyon danışmanlığı hizmeti, ilk aşaması hemen başlayacak olan dört fazdan oluşuyor:

İlk aşama hizmetler havalimanının geliştirme sürecindeki stratejik, operasyonel ve ticari konuları içeriyor. Incheon ve Kopenhag’dan gelecek uzmanlar IGA operasyon birimleriyle yan yana çalışarak operasyon konseptini geliştirecek ve en iyi uluslararası uygulamaların ve stratejilerin havalimanı tasarımına dâhil edilmesine destek olacak. Aynı zamanda bu uzmanlar, uluslararası havalimanı işletmeciliği alanındaki ticari bilgileri ve deneyimleri ile IGA’nın iş hedeflerini gerçekleştirmesinde destek sunacak.

İkinci aşama hizmetler IGA’nın organizasyon stratejisi ile alakalı olacak. Bir yandan altyapıyı geliştirirken bir yandan bunu yönetecek işgücünün kurulması ve eğitilmesi ile 25 yıl boyunca 150 milyon yolcuya ev sahipliği yapabilecek İstanbul Yeni Havalimanı’nın işletilmesi konularını kapsayacak.

Üçüncü aşama, havalimanının açılmasından 15 ila 18 ay önce başlayacak. Genel olarak Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Devri (ORAT) olarak bilinen bu aşama, İstanbul Yeni Havalimanı’nın uluslararası standartlara uygun ve başarılı şekilde açılışı için kritik önem arz ediyor.  Özellikle havalimanının açılışı ile birlikte,  İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan transfer edilecek operasyonlar ve daha önce kapasite sorunları yüzünden verilemeyen ilave yeni hava hizmetleri detaylı bir şekilde programlanacak.

Operasyona hazır havalimanı tesisleri, gerekli testlerden geçtikten sonra operasyonların kusursuz şekilde başlaması sağlanacak ve ilk senesinde 80 milyondan fazla yolcuya ev sahipliği yapacak. Buna benzer bir başarıyı 2001’de gösteren Incheon Havalimanı, akabinde iki geniş çaplı büyüme projesi daha hayata geçirdi.

Dördüncü ve son aşama ise havalimanının açılmasından itibaren ilk üç yıllık süreyi kapsayacak. Bu süre zarfında IGA’nın Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMI) Genel Müdürlüğü ile imzaladığı İmtiyaz Anlaşması’ndaki yükümlülüklerin yanı sıra, danışmanlar şirketlerin tam zamanlı deneyimli uzmanları hava tarafı, terminal ve kara tarafı operasyonları ile havayolu pazarlama ve merkez stratejisini konuları yerinden yürütülecek. Danışmanlık çalışmaları, IGA’nın sayıları 5 bini aşacak operasyonel personeli ile entegre edilecek ve bu sayede imtiyaz anlaşmasının süreceği tam 25 yıl boyunca operasyonel know-how tamamen İGA’ya devredilmiş olacak.

Wan Su: Tarih Yazılacak

Incheon Uluslararası Havalimanı İşletmesi CEO’su Park Wan Su, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “İstanbul Yeni Havalimanı, ölçeği ve değeri sebebiyle Incheon Havalimanı için de son derece önemli ve etkileyici bir proje. Incheon Havalimanı, dünya standartlarındaki devasa İstanbul Yeni Havalimanı’na danışmanlık yapma fırsatını yakaladığı için gurur duyuyor. Incheon Havalimanı olarak, Kopenhag Havalimanı ile yakın bir işbirliği içerisinde çalışarak, bu yeni havacılık merkezinin inşaatına ve faaliyetlerine katkıda bulunmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya kararlıyız. Incheon Havalimanı’nın inşaat ve işletme konusunda sahip olduğu deneyim sayesinde, İstanbul Yeni Havalimanı ile bir kez daha tarih yazılacak. Ayrıca bu proje, Incheon Havalimanı’nın yurtdışındaki faaliyetlerine yönelik yeni yatırımları için bir üs görevi görecek.”

Woldbye: Verimliliğimizi Aktaracağız

Kopenhag Havalimanı CEO’su Thomas Woldbye ise “Kopenhag Havalimanı, Uluslararası Hava Taşımacılığı Araştırma Topluluğu tarafından geçtiğimiz 11 yılda 9 kez ‘Avrupa’nın En Verimli Havalimanı’ seçildi. Danimarka, Çin, Meksika ve İngiltere’de uluslararası havalimanları geliştirmek konusunda köklü bir deneyimimiz var. Incheon Havalimanı ile yaptığımız işbirliği kapsamında bilgilerimizi bir araya getirerek, İstanbul’a uluslararası ölçekte rekabetçi bir havalimanı inşa etme ve işletme çalışmalarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.