USA preclearance_dublin_airport

ABD, Ülke Dışındaki Gümrük Noktalarını Çoğaltıyor

USA preclearance_dublin_airportAmerika Birleşik Devletleri (ABD), ülke dışındaki gümrük ön işlem noktalarının sayısını artırıyor.

“Custom Pre-Clearance” olarak adlandırılan uygulama sayesinde yolcular, ABD’ye gitmek üzere uçağa bindikleri havalimanlarında pasaport ve güvenlik kontrollerini yaptırarak, çok ciddi oranda zaman tasarrufu yapabiliyorlar.

Bundan bir kaç yıl kadar önceki bir New York seyahatimizde, JFK havalimanının pasaport kontrolünden tam üç saatte geçtiğimizi düşündüğümüzde, yukarıda bahsettiğimiz gümrük işlemlerinin önceden yapılması imkânının ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Günümüz itibarıyla bu hizmet, çoğunluğu ABD çevresinde olan az sayıda ülkedeki hava ve deniz limanlarında veriliyor.

Kanada’daki sekiz havalimanının yanı sıra, İrlanda’da Dublin ve Shannon havalimanları, bu ayrıcalığa sahip durumda.

Son dönemde bu listeye, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi de eklendi.

Abu Dabi Havalimanı Terminal 3’te yer alan ABD gümrük ofisi sayesinde, bu noktadan ABD’ye seyahat edecek olan yolcular tüm pasaport işlemlerini burada tamamlayarak, ABD’ye vardıklarında bir iç hat yolcusu gibi hızlıca geçiş yapabiliyor.

Abu Dabi Havalimanı aynı zamanda, “Gümrük Ön İşlem” uygulaması için Otomatik Pasaport Kontrolü (Automated Passport Control) olarak adlandırılan self-servis kiosklarının bulunduğu tek nokta olma ünvanına da sahip.

Bu kioskları kullanarak, kontrol sürecini daha da kısaltmak mümkün.

ABD, Ülke Dışındaki Gümrük Noktalarını Çoğaltıyor

ABD Yurtiçi Güvenlik Bakanlığı geçtiğimiz hafta içerisinde yaptığı bir açıklama ile, ülke dışındaki havalimanı gümrük ön işlem noktalarının sayısını artıracağını açıkladı.

Dokuz farklı ülkeden, 10 havalimanı, ABD’nin genişleme listesinde yer alıyor.

Belçika, Dominik Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere (Londra Heathrow ve Manchester), İspanya, İsveç, Japonya, Norveç ve Türkiye, söz konusu listede yer alan ülkeler.

Gümrük Ön İşlem sayesinde ABD, kendi havalimanları üzerindeki iş yükünü diğer ülkelere aktarırken, ABD’ye giden yolcular da, nispeten çok daha kısa sürede gümrük işlemlerini gerçekleştirmiş oluyor.

Bu hizmetin maliyetinin çok büyük oranda, ABD’den ziyade ev sahibi konumunda bulunan ülke tarafından karşılandığını da hemen ilave edelim.

Cranky Flier adlı web sitesindeki bir bilgiye göre Abu Dabi’deki bölgenin yıllık işletim maliyeti yaklaşık 3.500.000 USD ve ABD bunun sadece 500.000 USD’lik bölümünü üstleniyor.

Geri kalan maliyet, Etihad Airways tarafından üstlenilmiş durumda.

Uygulamanın bulunduğu havalimanları, yakın rakiplerine göre avantajlı durumda dahi geçebilirler. Mesela, Delhi ile New York arasında aktarmalı bir şekilde seyahat edecek bir yolcu, Dubai Havalimanı yerine, Abu Dabi Havalimanı’nı kullanmayı tercih edebilir.

Böyle bir durumda hem havalimanı kazanır, hem de o havalimanını hub olarak kullanan havayolu şirketi.

Tabii bu arada, Gümrük Ön İşlem uygulamasını kabul edecek ülkelerde, ABD’li memurlar tarafından yürütülecek gümrük kontrol işlemleri için özel bir alan tahsis edilmesi ve bu yüzden de havalimanı terminallerinde yeni bir yer düzenlemesi yapılması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Abu Dabi Havalimanı’nda 2014 yılı Ocak ayından itibaren yapılmaya başlanan gümrük ön işlem uygulamasının ilk aylarında bir hayli problem yaşandığını ve bu durumun yolcu memnuniyetsizliğine yol açtığını belirtmekte fayda var.

Ancak söz konusu gümrük bölgesinin “ABD tarafında” Etihad Airways tarafından açılan bir özel yolcu salonu ile, şikâyetler büyük oranda azaltılmış.

ABD gümrük ön işlem uygulamasının üzerinde düşünülmesi gereken bir diğer yönü, yolcuların ABD’de kazandıkları sürenin büyük bir bölümünü aslında daha çıkış yaptıkları noktada kaybediyor oldukları gerçeği.

Özellikle bağlantı süresi kısa uçuşlarla aktarmalı seyahat eden yolcular için bu durum daha da kritik bir hale geliyor.

Comments

2 responses to “ABD, Ülke Dışındaki Gümrük Noktalarını Çoğaltıyor”