Airbus A380_Malaysia Airlines

Malaysia Airlines, Tepeden Tırnağa Yenilenecek

Airbus A380_Malaysia Airlines2014 yılı içerisinde, sivil havacılık tarihinin belki de en talihsiz süreçlerinden bir tanesini yaşayan Malaysia Airlines, yeni CEO Christoph Mueller’in liderliğinde köklü bir yeniden yapılanma sürecine giriyor.

2014 yılı içerisinde iki Boeing 777 uçağını (MH 370 ve MH 17) kaybeden ve bunun akabinde derin bir krize giren şirket, sağlam bir şekilde ayağa kalkabilmenin yollarını arıyor.

Hatırlanacağı üzere, bu çerçevede geçtiğimiz Aralık ayında, Aer Lingus’un Alman CEO’su Christoph Mueller ile el sıkışan Malaysia Airlines yönetimi, şirketin içerisinde bulunduğu zor durumdan bir an önce kurtulmayı hedefliyor.

Yeni görevine fiilen 1 Mayıs 2015 tarihinde başlayan ve bir  “dönüşüm uzmanı” kabul edilen Mueller, yeniden yapılanma programlarının ilk yılını bir savaş hali şeklinde nitelendiriyor.

52 yaşındaki Mueller, bir devlet şirketi niteliğindeki Malaysia Airlines’ı yöneten ilk yabancı olma ünvanını da kazanmıştı.

Malaysia Airlines, Tepeden Tırnağa Yenilenecek

Malaysia Airlines’ın önümüzdeki yıllara yönelik olarak hazırlanan yol haritası, önümüzdeki hafta açıklanacak.

Şirketin adının ve uçak boyama tasarımının tamamen değiştirilmesi gibi son derece radikal seçenekler şu an itibarıyla masanın üzerinde duruyor.

Marka imajının yanı sıra, filo ve uçuş ağı stratejilerinde de köklü değişiklikler yapılabileceği konuşuluyor.

Maliyetlerin düşürülmesi, kapasite kullanımının daha verimli hale getirilmesi, yabancı havayolu şirketleriyle işbirliklerinin geliştirilmesi ve Kuala Lumpur’un etkin ve kârlı bir bölgesel hub olarak etkin bir biçimde pozisyonlanması gibi konular da, yeniden yapılanma programının önemli unsurları arasında yer alıyor.

Christoph Mueller_malaysia airlines_ceoChristoph Mueller yeni dönemin, eski şirketin yenilenmiş bir hali olmayacağını özellikle vurguluyor. Mueller’e göre, tamamen sıfırdan yeni bir havayolu şirketi kurulacak.

Söz konusu şirketin resmî olarak önümüzdeki Eylül ayında faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Her yeniden yapılanma programı gibi, Malaysia Airlines’ınki de sancılı bir süreçten geçecek.

İlk aşamada, mevcut şirketin 20.000 kişilik personel kadrosunun üçte biri ile yollar ayrılacak.

Uçuş sayısı azaltılacak ve filodaki Airbus A380’lerden iki tanesi satılacak.

Malaysia Airlines’ın maliyetleri, bölgedeki en önemli rakibi konumundaki AirAsia’ya karşı %20 kadar daha yüksek bir seviyede.

Önümüzdeki üç yıllık süre içerisinde bu farkın kapatılarak, şirketin yeniden kâra geçirilmesi amaçlanıyor.

Havayolu 101 olarak tüm Malaysia Airlines ailesine şimdiden kolaylıklar diliyor; bu zorlu süreç sonunda yeni şirketin kârlı ve verimli bir şekilde yoluna devam etmesini temenni ediyoruz.