THY_Turkish Airlines_Boeing 777_Inaugural Flight

Bölgemizin Lider Şirketleri ABD’de Hangi Şehirlere Uçuyor?

Avrupa ve ABD’li havayolu şirketleri ile Körfez merkezli taşıyıcılar arasında son dönemde yaşanan gerginliğe sık sık değiniyoruz.

Air France ve Lufthansa, Avrupa Birliği’ni bu konuda aktif bir rol oynaması yönünde teşvik ederken, Amerikalı havayolu şirketleri, geliştirdikleri bir inisiyatif çerçevesinde Körfez’den gelen rekabetin yerel ekonomiye olan menfî etkilerinin üzerinde duruyor.

Delta, American ve United Airlines ayrıca, Körfez’deki havayolu şirketlerinin son on yıl içerisinde 42 milyar USD tutarında devlet yardımı aldıklarını iddia ediyor.

THY_Turkish Airlines_Boeing 777_Inaugural FlightKörfez merkezli havayolu şirketleri ise buna karşı olarak, yapmış oldukları girişimlerin yerel ekonomilere olan faydalarını vurguluyor.

Buna ilave olarak Emirates, Avrupa ile Amerika kıtası arasında, 5. Trafik Hakkı çerçevesinde sefer yapabileceğini açıkladı.

Ayrıca geçtiğimiz hafta içerisinde Etihad Airways tarafından yapılan bir açıklamaya göre ABD’li şirketler 2000 yılından günümüze toplam 70 milyar USD tutarında devlet yardımı aldı.

Bu yardım büyük oranda iflas koruması ve kıdem tazminatı garantileri şeklinde gerçekleşti.

Bölgemizin Lider Şirketleri ABD’de Hangi Şehirlere Uçuyor?

Taraflar arasındaki tartışmalar devam ederken, Körfez’deki taşıyıcılardan ABD’ye arka arkaya hat açılışı haberleri geldi.

Emirates, bu yılın Eylül ayında Orlando uçuşlarını başlatırken, Qatar Airways ise 2016 yılı içerisinde Atlanta, Boston ve Los Angeles hatlarını hizmete verecek.

Bu noktada, CAPA tarafından Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in bu son ABD hamleleri bağlamında yapılan kapsamlı analizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bu üç şirketin ABD hatlarında nasıl bir büyüme eğiliminde olduklarını, CAPA’nın analizinde bulmak mümkün.

Öte yandan, Körfez’deki üçlüye, Türk Hava Yolları’nı (THY) da eklemek istiyoruz.

Zira THY’nin 2010 yılından bu yana ABD’de hızlı bir büyüme politikası güttüğü söylenebilir.

2010 yılının Kasım ayına kadar sadece New York ve Chicago‘ya sefer yapmakta olan şirket, o ay içerisinde açılan Washington hattının ardından, 2011 yılında Los Angeles, 2013 yılında Houston, 2014 yılında Boston ve geçtiğimiz Nisan ayında da San Francisco uçuşlarını başlatarak, ABD içerisindeki ağını yedi noktaya kadar genişletmişti.

Yine THY’den iki hafta önce yapılan resmî açıklamaya göre, uzun bir aranın ardından Miami uçuşları da bu yılın Ekim ayından itibaren yeniden başlatılacak.

Ayrıca, 2010 yılında Ağustos ayında resmen duyurulan ancak bugüne dek uçuşların bir türlü başlamadığı Atlanta’nın da, 2016 yılı Mart ayından itibaren uçuş ağına dahil edileceği iddia ediliyor.

Böylece THY’nin sadece ABD içerisinde uçtuğu nokta sayısı dokuza yükselmiş olacak.

Bölgemizin dört lider havayolu şirketinin 2015-2016 planları gerçekleşirse, ABD pazarında şöyle bir tablo ortaya çıkacak:

ABD_THY_Emirates_Qatar_Etihad_2016_Ucus_Hat


Posted

in