Thales Inflyt

Economy Class Yolcusunu Oyalayan Eğlence Teknolojileri

Emirates CEO’su Tim Clark bundan bir buçuk sene kadar önce, uçakların Economy Class bölümündeki koltukların daralması konusunda verdiği bir demeçte, “yolculardan gelmesi muhtemel tepkilerin, uçuş esnasında sundukları yiyecek ve içecekler, atıştırmalıklar ve elektronik eğlence sistemi ile en aza indirilebileceğini” belirtmişti.

Ancak özellikle uzun menzilli uçuşlarda seyahat eden Economy Class yolcularının aynı fikirde olduğunu söylemek bir hayli güç.

Geçtiğimiz Nisan ayında Hamburg’ta gerçekleştirilen Aircraft Interiors Expo fuarında Airbus tarafından tanıtılan ve Airbus A380 tipi uçakların Economy Class’ında 3+5+3 şeklinde olmak üzere tek sırada toplam 11 koltuk yerleşimini öngören fikir tartışmalara yol açmıştı.

Yolcular uçak içerisindeki sıkışık ortamdan her ne kadar şikâyetçi olsa da, Tim Clark, yazımızın girişinde bahsettiğimiz konuda çok da haksız değil.

Son dönemde özellikle uçuş esnası eğlence sistemlerinde (IFE) yaşanan teknolojik gelişmeler, Economy Class yolcularının sıkıntısını bir nebze de olsa hafifletiyor.

Durumun farkında olan havayolu şirketleri, IFE sistemlerinde yaptıkları yatırımları her geçen gün artırıyor.

Tabii IFE sistemleriyle ilgili en önemli sorun, herhangi bir yazılım veya donanım güncellemesine ihtiyaç duyulduğunda, bu sürecin bir hayli uzun ve maliyetli olması.

Bu yüzden yakın bir döneme kadar koltuk arkasına yerleştirilen IFE sistemleri sadece, uzun menzilli uçuşlarda kullanılan geniş gövdeli uçaklarda bulunuyordu.

Kısa ve orta menzilde kullanılan dar gövdeli uçaklarda ise genelde, tavanda bulunan ekranlardan film yayını yapılıyordu.

Son dört – beş yıldan bu yana ise bu trend değişti ve artık dar gövdeli uçaklarda da koltuk arkası IFE sistemleri kullanılır hale geldi.

Veya daha da yeni bir teknoloji ile, dar gövdeli uçaklarda koltuk arkasına ekran yerleştirmek yerine, kablosuz IFE yayını başladı.

IFE Sistemlerinde En Son Yenilikler

Skift, IFE sistemlerinin gelmiş olduğu en son noktayı ele aldı.

İşte Economy Class yolcularını avutmaya ve oyalamaya yarayacak altı farklı teknoloji:

Gogo Vision_ad_put IFE in their hands_feb 2013

gogo içerik portalı

Uçakta internet bağlantısının lider firmalarından gogo, sunmaya başladığı içerik portalı ile Economy Class yolcularının gözdesi olabilir.

400’den fazla TV programı ve filmin yer aldığı portala yolcular, sahip oldukları kablosuz bağlantı özellikle elektronik cihazlardan ulaşabiliyor.

GEE-antenna-inflight internet

Global Eagle Entertainment

Southwest Airlines’a içerik sağlayan firma, geçtiğimiz yılın sonunda Beats Music ile yapmış olduğu anlaşma sonrasında, 150’den fazla albümü kablosuz bağlantı üzerinden ücretsiz bir biçimde yolcuların beğenisine sundu.

Yine son yapılan bir başka açıklamaya göre, uçakların üzerinde kullanılmakta olan internet bağlantısı antenleri “dönebilme” özelliğine sahip olacak ve bu sayede kesintisiz ve yüksek hızlı internet erişimi mümkün hale gelecek.

Lufthansa Systems_seat frame

Lufthansa Systems BoardConnect

Uçaklarda kablosuz IFE yayınının öncü firmalarından olan Lufthansa Systems, PXCOM ile yapmış olduğu işbirliği sonucunda, uçulan noktaya ilişkin gezi biletleri, otel rezervasyonu, oto kiralama ve diğer bazı bilgilerin sağlanması gibi seçenekleri uçuş esnasında yolcuların hizmetini sunacak.

Lufthansa Systems ayrıca, özel bir “koltuk çerçevesi” tasarladı. Havayolu firmaları bu çerçeve sayesinde isterlerse, en son teknolojiye sahip tablet PC’leri kolay bir biçimde koltukların arkasına yerleştirebilecek.

Bu durum, mevcut durumda bir hayli uzun süren donanım yenileme süreçlerini ciddi oranda kısaltabilir; tabii maliyetine katlanmak şartıyla.

BlueBox_IFE

Bluebox Avionics

Geçtiğimiz Şubat ayından itibaren TAP tarafından kullanılmaya başlanan bu sistemde yolculara, içeriği daha önceden yüklenmiş olan iPad’ler dağıtılabildiği gibi, yolcuların yine kendi cihazlarıyla da IFE içeriğine kablosuz bir biçimde ulaşması mümkün.

eXO_Panasonic’s_Latest_X_Series_System

Panasonic eXO

Panasonic firmasının bu yeni ürünü mevcut üç farklı eğlence konseptine de uygun bir şekilde geliştirildi.

Tavana yerleştirilen ekranlar, koltuk arkası ekranlar veya kablosuz IFE üzerinden içerik sağlanması, Panasonic eXO ile mümkün. Yeni ürünün ile müşterisi, China Southern Airlines oldu.

Thales Inflyt

Thales InFlyt Experience

Geçtiğimiz yıl içerisinde jetBlue’dan LiveTV adlı ürünü satın alan Thales firması, sunmuş olduğu IFE ürünün marka kimliğini yeniledi.

Thales de sektörün bu konudaki diğer lider firmaları gibi, hem koltuk arkası hem de kablosuz IFE içeriği sağlar hale geldi.