Airbus A380 50th Emirates

Emirates, İki Sınıflı A380 Kullanan İlk Havayolu Şirketi Olacak

Airbus A380 50th EmiratesAirbus A380 tipi uçakların en büyük müşterisi konumundaki Emirates, iki sınıflı kabin düzenine geçerek bu konuda bir ilke imza atacak.

Emirates başkanı Sir Tim Clark ve Copenhagen Airports CEO’su Thomas Woldbye tarafından geçtiğimiz Perşembe günü düzenlenen bir basın toplantısı ile, 1 Aralık 2015 tarihinden itibaren Dubai – Kopenhag seferlerinin, Airbus A380 tipi uçaklarla icra edileceği duyuruldu.

Dubai – Kopenhag hattının açıldığı Ağustos 2011’de Airbus A330 tipi uçakların kullanıldığı hatta günümüzde Boeing 777 tipi uçaklar hizmet veriyor.

Bu hat böylelikle, önümüzdeki Aralık ayından itibaren İskandinavya bölgesinin tarifeli ilk A380 seferine de ev sahipliği yapmış olacak.

Ve yazımızın giriş bölümünde de belirttiğimiz üzere, Emirates son derece radikal bir kararla, Kopenhag hattında kullanacağı A380’leri Business ve Economy olmak üzere iki sınıflı bir biçimde düzenleyecek.

Bunun sonucunda, sıkı durun, her bir uçakta tam 615 koltuk yer alacak.

Emirates’in Kopenhag uçuşlarında kullanacağı A380’lerde 58 adet Business Class ve 557 adet Economy Class koltuğu bulunacak.

Emirates bu sayede Dubai – Kopenhag pazarına haftalık bazda tek yönde 4.305, toplamda ise 8.610 koltuk kapasitesi arz etmiş olacak.

Günde sadece tek bir seferin yapıldığı bir hat için müthiş bir rakam!

İşe bir de çevre açısından yaklaşırsak, [Yolcu x kilometre] bakımından üretilen karbondioksit salınımı da en aza indirgenmiş olacak.

Airbus A380_cabin_economy class_seat_koltukEmirates’in filosundaki mevcut A380’lerin iki farklı kabin versiyonu var.

Birinci versiyonda 14 First Class + 76 Business Class + 399 Economy Class kapasitesi bulunurken, ikinci versiyonda First ve Business kapasiteleri aynı olmakla birlikte, Economy Class’ta 427 koltuk yer alıyor.

Bu çerçevede bakıldığında, Kopenhag hattı ile birlikte hizmete girecek olan üçüncü versiyon, Emirates’in stratejisinde ciddi bir yeniliğe işaret ediyor.

Uçuş süresi yaklaşık altı saat olan, orta menzilli bir bir hat kategorisindeki bu pazarda böylesine fazla koltuklu bir uçağın kullanılması, şirketin geleceğe dönük hamlelerinin de ilk sinyallerini veriyor.

Önümüzdeki yıllarda filoya katılacak yeni A380’lerin hatırı sayılı bir bölümünün iki kabin sınıflı olarak düzenlenerek, orta menzilde yer alan ve tatil amaçlı seyahat eden yolcu kitlesinin yoğun olduğu hatlarda kullanılacağını tahmin ediyoruz.

Yine Hindistan gibi, Emirates’in çok güçlü olduğu ve Economy Class yolcusunun yoğunlaştığı pazarlarda da, 615 koltuklu bu konfigurasyona sahip uçaklar hizmet verebilir.

Emirates belki de, Avrupa Birliği içerisinde ilave uçuş izni almakta zorlandığı diğer bazı hatlarda da, benzer şekilde çok yüksek kapasiteli A380’lerin kullanımına geçebilir.

2016 yılı Emirates ile Avrupalı taşıyıcılar arasındaki rekabet açısından bir hayli renkli ve sıcak geçeceğe benziyor.


Posted

in

,

Comments

3 responses to “Emirates, İki Sınıflı A380 Kullanan İlk Havayolu Şirketi Olacak”