Emirates Airbus A380 DXB_Dubai

Emirates, Uçak Finansmanında Sukuk Yöntemini Kullanıyor

Emirates, uçak ön finansmanında kullanmak üzere dünyada bir ilk olarak, 2025 yılı vadeli 913 milyon dolarlık sukuk ihracı gerçekleştirdi.

Khadrawy Limited aracılığı ile yapılan ihraç, İngiltere Devlet Bakanlığı İhracat Kredi Garantisi Dairesi’nin (UK Export Finance – UKEF) teminatı altında (“ECGD Garantisi”) yatırımcılara sunuldu.

Küresel yatırımcılardan büyük ilgi gören sukuk ihracına 3.6 kat talep gelirken toplam talep miktarı 3,2 milyar ABD Dolarını aştı.

Dört Uçak İçin Geçerli

Söz konusu sukuk ihracından elde edilecek gelir Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz 2015’te teslim edilmesi beklenen dört Airbus A380-800 uçağının finansmanında kullanılacak.

Uçaklar, Emirates tarafından leasing usulüyle alınacak ve işletilecek.

Emirates Airbus A380 DXB_Dubai10 yıllık vade ile 913.026.000 ABD Doları üzerinden düzenlenen Bonolar UKEF tarafından desteklenen dünyadaki ilk Sukuk (İslami faizsiz bono) finansmanı ve havacılık ve uzay sektöründe İhracat Kredi Kuruluşu garantisiyle şimdiye kadar düzenlenen en büyük sermaye piyasası teklifi olma özelliğini taşıyor.

Bu işlem aynı zamanda uçak ön finansmanında ilk kez Sukuk’un kullanılması ve A380 uçak finansmanı için bugüne kadar kullanılan ilk Sukuk olması ile öne çıkıyor.

Emirates Riskleri Dağıtıyor

Emirates’in Kurumsal Hazineden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Nirmal Govindadas, “Emirates, uçak finansmanında daima riskleri dağıtmaya yönelik bir yaklaşım belirlemiştir. Banka ortaklarımız ve ihracat kredi kuruluşları ile birlikte (UKEF, Coface ve Euler Hermes), büyüyen uçak filomuzu finanse etmek için küresel pazarda sürekli olarak sağlam ve yenilikçi fırsatlar arıyoruz ve bu önemli işlemde elde ettiğimiz muazzam geri dönüşten büyük memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

16 Mart 2015 tarihinde başlayan odaklı pazarlama çalışmaları doğrultusunda Amerika Birleşik Devletleri’nin 1933 tarihli Menkul Kıymetler Kanunu kapsamında Yönetmelik S ve Madde 144A uyarınca düzenlenecek olan Bonolar, 25 Mart 2015 tarihinde %2,471 (ara değerli orta vadeli swap oranı üzerinden 90 baz puan) kâr oranı ile fiyatlandırıldı.

Ne Kadar Aldılar?

Geleneksel ve İslami yatırımcıları içeren geniş bir grubun ilgisini çeken ihraçta bonoların 45’ten fazla kısmı küresel kurumsal yatırımcıya tahsis edildi.

Bonoların yaklaşık yüzde 39’u Orta Doğu ve Asya’ya, yüzde 32’si Avrupa’ya ve yüzde 29’u Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yatırımcılar tarafından alındı.

Yatırımcı türüne göre bakıldığında ise yaklaşık yüzde 47’si fon yöneticilerine, yüzde 38’i bankalara ve yüzde 15’i sigorta şirketlerine ve emeklilik fonlarına dağıtıldı.

Citigroup, HSBC, J.P. Morgan ve National Bank of Abu Dhabi Ortak Yapılandırma Acenteleri ve Ortak Lider Yöneticiler olarak; Abu Dhabi Islamic Bank, Dubai Islamic Bank, Emirates NBD Capital Limited ve Standard Chartered Bank Müşterek Lider Yöneticiler olarak, NCB Capital Company ise Eş Lider Yönetici olarak bu işlemde yer aldı.


Posted

in

,