Istanbul_Ataturk_Havalimani_havayolu_AHL

Yolcular, Havalimanında Nelere Dikkat Etmeli?

1. Check-in yaptırmak için uçuştan ne kadar süre önce havalimanında olmalıyım?

İç hatlarda uçağın kalkış saatinden en az 1 saat önce, dış hatlarda ise uçağın kalkış saatinden 2 saat önce, havalimanında olmaya özen gösterin. Check-in işlemleri dış hat uçuşlarında tarifeli kalkış saatinden en az 45 dakika, iç hat uçuşlarında ise en az 30 dakika önce sona eriyor.

Eğer kıtalararası bir uçuş yapacaksanız,havalimanına en az 3 saat önce gitmekte fayda var. Örneğin başta ABD olmak üzere bazı ülkelere uçuşlarda standart güvenlik uygulamalarına ek olarak özel güvenlik kuruluşları vize, el bagajı kontrolü yapıyor. Sıralar uzuyor. Bu nedenle havalimanına erken gidin.

2. Biletim olmasına ve havalimanına vaktinde gelmeme rağmen uçağa alınmadım. Ne yapmalıyım?

Bazen yolcular son dakikada biletlerini iptal edebiliyor. Veya uçuşlarını kaçırabiliyor. Havayolu şirketleri ‘no show’ olarak adlandırılan bu tür durumların etkilerini azaltmak ve tüm yolculara istedikleri uçuşta yer vermeyi sağlamak amacıyla fazla satış gerçekleştiriliyor. Havacılıkta buna “overbook” yani kapasite fazlası satış deniyor.

Havayolları istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için önlem alsalar bile bazı uçuşlarda rezervasyonu ve konfirme bilet olmasına rağmen yolcunun uçurulamama riski bulunuyor.

Bu tür durumlarda havayolları yolcuya tazminat ve ek hizmet vermekle yükümlü. Yani uçuş için alternatifler, up-grade olarak adlandırılan bir üst sınıfa yükseltme ve gerekirse yolcuya konaklama imkanı vermek zorunda. Over book olarak adlandırılan durumla karşılaşmamak için havalimanına erken gitmenizi ve check-in işlemleri tamamlamanızda fayda var.

Istanbul_Ataturk_Havalimani_havayolu_AHL
İstanbul Atatürk Havalimanı

3. Denied boarding nedir?

Uçuşta konfirme bileti ve konfirme rezervasyonu olduğu halde overbooked yani rezervasyona kapalı uçuşlarda, kapasite fazlası satış olması nedeniyle uçuşa kabul edilemeyen yolcular ‘denied boarding’ olarak adlandırılan duruma düşerler.

Denied boarding riski olan seferlerde öncelikle yolculara gönüllü olup olamayacakları sorulur. Gönüllü olmayı kabul eden yolculara bilgiler yetkisi havayolu veya yer hizmetleri şirketi yetkilileri tarafından verilir.

Yolcunun ‘Denied Boarding’ edildiği seyahatin yerine, yer olması koşuluyla, mümkün olan en kısa sürede veya yolcunun tercih edeceği başka bir tarihteki uçuşta son varış noktasına seyahat imkanı sağlanır.

Ayrıca yolcuya bekleme süresine uygun yiyecek içecek ikramı, gerektiğinde bir veya daha fazla gece, otelde konaklama imkanı, 2 telefon görüşmesi yapma, faks/teleks/e-mail çekme imkanı sağlanır.

4. Gümrüksüz satış mağazalarından ne kadar alış veriş yapabilirim?

Duty Free olarak adlandırılan gümrüksüz satış mağazalarından dış hat uçuşlarında (Türkiye’den KKTC’ye yapılan uçuşlar dahil) alış veriş yapabilirsiniz.

Son yapılan düzenlemeye göre Türkiye girişindeki limitler (kişi başına):
Sigara 3 karton
Sigarillo: 100 adet
Puro: 50 adet
Kıyılmış tütün: 250 gram
Pipo tütünü: 250 gram
Alkollü içki (alkol oranı yüzde 22 üzerinde olan viski, rakı, votka gibi içecekler): 1 litre
Diğer alkollü içkiler (şarap, şampanya gibi) : 2 litre
Parfüm, losyon, esans, kolonya, lavanta: 600 mililitre
Cilt bakım ürünü ve makyaj malzemeleri: 5 adet
Çay: 1 kilogram
Çözülebilir kahve: 1 kilogram
Kahve: 1 kilogram
Çikolata, şekeri ürünler: 2 kilogram
Türkiye çıkış limitleri:
Sigara 9 karton
Sigarillo: 300 adet
Puro: 150 adet
Kıyılmış tütün: 750 gram
Pipo tütünü: 750 gram
Alkollü içki (alkol oranı yüzde 22 üzerinde olan viski, rakı, votka gibi içecekler): 3 litre
Diğer alkollü içkiler (şarap, şampanya gibi) : 6 litre
Parfüm, losyon, esans, kolonya, lavanta: 1800 mililitre
Cilt bakım ürünü ve makyaj malzemeleri: 15 adet
Çay: 3 kilogram
Çözülebilir kahve: 3 kilogram
Kahve: 3 kilogram
Çikolata, şekeri ürünler: 6 kilogram

Unutmayın, bu limitler ülkelere göre değişiyor. Eğer Türkiye veya başka bir ülkeye girişte bagajınız kontrol edilir ve limitleri aşmışsanız, hakkınızda kanunu işlem yapılabilir.

5. Uçaktan inerken / uçağa binerken kullanabileceğim bir tekerlekli sandalyeyi nereden bulabilirim?

Havayolu veya tur operatörü gelişte yolcunun ihtiyaç duyabileceği yardım türü hakkında önceden bilgilendirilmelidir. Yolcunun tekerlekli sandalyesi yoksa, havayolu şirketi sandalye temininde bulunacaktır.

Havalimanı yer hizmetleri personeli, istek üzerine, uçakta yolculara yardım edebilirler. Yine istek üzerine, yolcuların doğrudan uçaktan alınarak Geliş salonuna nakliyesi sağlanır.

Özel durumu olan yolcular, pasaport kontrolünden geçişte önceliğe sahiptirler. Burada onlar için özel bir kabin bulunur.

Bu yolcular için, bagaj teslim alma alanına çıkan özel bir asansör mevcuttur. Yolculara eşlik eden görevliler, bagajlarını teslim almalarına da yardımcı olurlar. Geliş işlemlerinin tamamlanmasının ardından, yolcu karşılama bankolarına kadar bu yolculara eşlik edilir.

Yolcunun gidişte kendi tekerlekli sandalyesi yoksa, tur operatörü bir sandalye temin eder. Tek başına seyahat etmekte olan yolcular, danışma masasından tekerlekli sandalye temin edebilirler.

Gerekirse, uçağa kadar yolculara eşlik edilir. Özel durumu olan yolcular, check-in kontuarında önceliğe sahiptirler ve özel bir pasaport kabininden geçerler.

6. Bir uçağın inip inmediğini nasıl anlarım?

Havalimanındaysanız, lütfen Geliş alanındaki uçuş bilgileri ekranımıza bakın, havayolunun satış ofisine sorabilirsiniz.

Artık teknoloji sayesinde internetin yanı sıra android veya i-Phone gibi cep telefonlarına indirebileceğiniz yazılımlarla uçakları takip edebilirsiniz.

Bu tür yazılımların en iyilerinden biri de www.flightradar24.com Site uçakları radar ekranı üzerinden takip ediyor. Ülke haritaları üzerinde uçan uçaklara tıkladığınızda çağrı kodu, yüksekliği, hızı, daha önceden izlediği rota gibi bilgiler geliyor. Hatta tescil işareti ve fotoğrafını da ekrandan görebilirsiniz.

Cep telefonları üzerinden standart doanımlı program ücretsiz. PRO olarak adlandırılan daha ileri versiyonunu ise 2,99 dolar karşılığında alabilirsiniz. Bu versiyonunda havalimanına inen kalkan uçaklara doğru tuttuğunuzda tüm bilgiler veriliyor.

Bir başka internet sitesi de www.flightstatus.com Bu sitede havalimanlarına, havayollarına veya uçuş noktalarına göre arama yapabilirsiniz. Sitede gecikmeler çok detaylı ve güncel olarak veriliyor.

İsterseniz örneğin saat 08.00’de İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Ankara Esenboğa’ya gerçekleşen seferin rötar oranlarına da ulaşabilirsiniz.


Posted

in

,