Ryanair_Boeing 737_EI-DCN_EI-DCP_EI-DCO

Ryanair, Transatlantik Pazarına Giriyor

Ryanair_Boeing 737_EI-DCN_EI-DCP_EI-DCOAvrupa merkezli düşük maliyetli taşıyıcı Ryanair, transatlantik pazarına girmeye karar verdi.

Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise altıncı büyük havayolu şirketi konumundaki Ryanair böylece, son bir yıldır gerçekleştirdiği başarılı dönüşümde, yeni bir kilometre taşını dikmenin hazırlıklarını yapmaya başlamış olacak.

Şirketin transatlantik planı, beş yıllık geniş bir planın parçası.

Ryanair yönetim kurulu tarafından onaylanan plan çerçevesinde, ABD’deki 14 farklı kente, Avrupa’nın 14 farklı noktasından sefer yapılacak.

New York, Boston, Chicago, Miami, Londra Stansted, Dublin ve Berlin, ilk aşamada bahsi geçen şehirler.

Söz konusu operasyonun geniş gövdeli uçaklarla yapılacağı ve bunun için de dört – beş yıl kadar bir süreye ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Ryanair’in uçak üreticileri ile görüşmeleri halen devam ediyor.

Avrupa ile ABD arasındaki atlantik ötesi uçuşlarda tek yön bilet fiyatının, Ryanair’in ününe yaraşır bir şekilde 10 Pound seviyesinden başlaması bekleniyor.

Ryanair Başarılı Olacak mı?

Ryanair’in projesi hayata geçerse, Laker Airways tarafından bundan 35 sene kadar önce Londra Gatwick ile New York JFK havalimanları arasında yapılan ve o dönemde büyük ses getiren “düşük maliyetli transatlantik uçuşları” yeniden gerçek olacak.

Halen Londra Gatwick ile New York arasında Norwegian Air Shuttle tarafından icra edilen uçuşlar için ise pek de düşük maliyetli tanımını yapmak mümkün olmuyor. Zaten bu seferleri için yeterli yolcu bulmakta zorlanan Norwegian’ın bu hatta zarar ettiği iddia ediliyor.

Ryanair’in Avrupa’daki çok güçlü uçuş ağı düşünüldüğünde, ABD uçuşları için yolcu toplamakta zorluk çekmeyeceğini tahmin ediyoruz.

Yazımızın başında belirttiğimiz dönüşüm çerçevesinde her geçen gün daha fazla iş amaçlı seyahat eden yolcuyu cezbeden Ryanair’in transatlantik pazarına girmesi, tam manasıyla bir “oyun değiştirici” etki yapacak.

Havayolu sektörünün bu en kârlı pazarı halihazırda British Airways, Virgin Atlantic, American Airlines ve Delta Air Lines tarafından paylaşılıyor.

Transatlantik hatları için Ryanair’in hangi uçak tipini tercih edeceği ve hangi şehirlerden sefer yapacağı da, bu projenin başarılı olup olmayacağı noktasında son derece belirleyici olacak.

Comments

One response to “Ryanair, Transatlantik Pazarına Giriyor”