Singapore Airlines_Airbus A380_9V-SKB

Singapore Airlines da, Premium Economy Kervanına Katılıyor

Singapore Airlines_Airbus A380_9V-SKBSon yıllarda bir çok havayolu şirketi, Business Class ile Economy Class arasında bir hizmet ve konfor seviyesine sahip yeni kabin sınıflarıyla yolcularının karşısına çıkıyor.

Bunun en son örneği, yaklaşık bir senelik bir pazarlama sürecinin ardından, Lufthansa tarafından geçtiğimiz Kasım ayı sonunda pazara sunulmuştu.

Genelde “Premium Economy” şeklinde adlandırılan ve havayolu şirketlerinin pazarlama ve satış faaliyetlerinde son derece kritik bir yere sahip olabilen bu ürünün en yeni sahibi ise, Singapore Airlines olacak.

Singapore Airlines’ın yeni Premium Economy ürünü, bu yılın ikinci yarısında yolcularla buluşacak.

Bu yeni sınıf ilk olarak, şirketin filosunda bulunan Airbus A380 ve Boeing 777-300ER tipi uçaklarda yer alacak.

Tabii şirketler yeni bir ürünü piyasaya sürdüğünde en korkulan şey, söz konusu yeni ürün sebebiyle mevcut ürünlerin satışlarının düşmesidir. (cannibalization)

Bu duruma havayolu sektöründen bir örnek vermek gerekirse, Boeing 777 tipi uçakların havayolu şirketleri tarafından bir hayli yoğun bir biçimde tercih edilmesi sebebiyle, Boeing 747 satışlarının hedeflenenden çok daha düşük kalması gösterilebilir.

Benzer bir risk, Business ile Economy sınıfları arasına konumlandırılacak yeni bir ürün geliştirildiğinde de bulunuyor.

Seyahatlerinde Business Class’ı tercih eden bir yolcunun, Premium Economy’ye yönelmesi, hiç de arzulanan bir durum değil.

Premium Economy Class hizmetiyle, Business Class bileti almaya müsait bütçesi olmayan, ancak ilave bir ücret karşılığında, Economy Class’tan daha konforlu bir ortamda yolculuk yapmaya hazır olan kişiler hedefleniyor.

Singapore Airlines da, Premium Economy Kervanına Katılıyor

Bu riskin farkında olan Singapore Airlines yönetimi, yeni ürünün sunumu noktasında son derece hassas davranıyor.

Geçtiğimiz günlerde bu konuda bir açıklama yapan şirket CEO’su Goh Choon Pong, yeni ürünü farklı kılmak için, Economy Class’taki mevcut hizmet seviyesinden herhangi bir şekilde feragat etmeyeceklerini belirtti.

Pong’a göre Premium Economy yolcuları iki farklı nitelikte olacak.

Birincisi, yukarıda da belirttiğimiz gibi, ilave bir ücret ödeyerek daha konforlu bir seyahat deneyimi yaşamak isteyen, Singapore Airlines’ın mevcut Economy Class yolcuları.

İkincisi ise, Singapore Airlines ile rekabet halinde olan diğer havayolu şirketlerinin Premium Economy yolcuları.

Airline_Class Comparison by ClassBritish Airways, Lufthansa, Qantas ve Cathay Pacific, bu segmentte Singapore Airlines’ın gözüne kestirdiği en öncelikli rakipler.

Singapore Airlines, filosundaki uçakların kabin içi yenileme işlemlerini yaparken, Business Class koltuk sayısını azaltmayı düşünmüyor.

Ancak yine de, üç sınıflı olacak yeni düzende hangi sınıfta kaç koltuk bulunacağına ilişkin kesin durum, yapılacak optimizasyon çalışması sonucunda belli olacak.

Singapore Airlines’ın kabin içi yenileme çalışması zamana yayılacak.

Zira sadece 19 adet Boeing 777-300ER’da yapılacak yenileme (retrofit) çalışmasının, 325 milyon USD’ye mâl olacağı hesaplanıyor.

Singapore Airlines’ın Premium Economy Class’ı, Boeing 777-300ER ve Airbus A380 tipi uçakların ardından, gelecek yıllarda filoya dahil olacak Airbus A350-900 tipi uçaklarda da yer alacak.

Şirketin bu yeni ürününün ayrıntıları ise henüz belli olmadı.

Diz mesafesi, koltuk genişliği ve yatma derecesi, bagaj ve check-in ayrıcalıkları, sunulacak ikram, IFE seçenekleri ve tabii ki fiyat gibi unsurlar, Premium Economy Class’ın yolcular tarafından tercihinde belirleyici olacak.