London Gatwick_two runway_airport

Londra Gatwick Havalimanı, İkinci Piste Hazırlanıyor

London Gatwick_two runway_airportDünyanın en önemli metropollerinden bir tanesi olan Londra’nın hava ulaşımı, irili ufaklı beş farklı havalimanı tarafından sağlanıyor:

Heathrow (24 Km Batı, 73 milyon), Gatwick (43 Km Güney, 38 milyon), Stansted (54 Km Kuzeydoğu, 20 milyon), Luton (50 Km Kuzeybatı, 10 milyon) ve City (10 Km Doğu, 3,5 milyon).

Yılda yaklaşık 150 milyon yolcuya hizmet veren bu havalimanları artık Londra’nın yükünü karşılayamaz hale gelmiş durumda.

Mevcut şartlar dahilinde bakıldığında, Londra’daki havalimanları çoktandır kapasite sınırlarını zorluyor.

Heathrow iki pistle yılda 73 milyon yolcuyu ağırlarken, Gatwick çok daha zor bir işi başarıyor.

Sadece tek bir pisti bulunan bu meydan, yılda 38 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor.

Londra’da başı çeken bu iki havalimanı, ilave bir pist yapımı için de kamuoyu iletişim çalışmalarına tam gazla devam ediyor.

İnşa edilmesi muhtemel bu yeni bir pist hakkındaki çevre, ekonomi ve ulaşımla ilgili fizibilite çalışmaları sürüyor. Bu konuda kurulan bir komisyon, Heathrow ve Gatwick’i finale bıraktı; yani Londra’nın ihtiyacı olan yeni pist, bu iki havalimanından bir tanesine yapılacak.

Özellikle havalimanına yakın yerlerde yaşayan halkın, gürültü ve hava kalitesindeki değişim açısından ne kadar etkileneceği, yeni pistin nereye yapılması gerektiğine yönelik olarak hazırlanan raporda önemli bir yer tutacak.

Bu noktada Heathrow ile Gatwick arasında enteresan bir rekabet durumu ortaya çıkıyor.

Zira Gatwick’e yeni bir pist yapılmasını savunanlar, bu noktada artacak hava trafiğinin çevresel etkisinin Heathrow’a nispeten çok daha hafif, sağlanacak ilave yolcu kapasitesinin ise çok daha fazla olacağını iddia ediyor.

Eğer yetkililer ikinci bir pist inşa edilmesine ikna olurlarsa, günümüz itibarıyla daha ziyade tatil amaçlı ve noktadan-noktaya hava trafiğine hizmet veren Gatwick, bir uluslararası hub olma yönünde son derece stratejik bir adım atmış olacak.

London Gatwick_two runway_airport_terminalBu durumun bilincinde olan ve yolcu sayısı bakımından dünyanın en verimli “tek pistli” havalimanı konumundaki Gatwick, girişimlerini hızlandırdı.

Gatwick tarafından dün kamuoyu ile paylaşılan planda, dünyanın en verimli “iki pistli” havalimanı olma iddiası yer alıyor.

Bu yıl içerisinde başlanması halinde, 2025 yılında bitirilmesi hedeflenen proje çerçevesinde bir çok iyileştirme yapılacak:

– self-servis bagaj bırakma yerleri ve elektronik güvenlik kapıları sayesinde, yolcu kuyrukları ortadan kalkacak,

– yolcular, havalimanına varmalarından itibaren 30 dakika içerisinde biniş kapılarına ulaşacak,

– dünyanın en çabuk uçak çevirme (turn-around) operasyonu Gatwick’te yapılacak,

– son derece kısa taksi süreleri, hem işletme maliyetlerin hem de çevreye yayılan emisyon miktarını azaltacak,

– uçağın geri itilmesinden (pusk-back) kalkışına kadar en fazla yedi dakikalık bir süre yeterli olacak,

– bağlantılı uçuşu olan yolcular farklı terminaller arasında, en fazla 45 dakika içerisinde aktarma sürecini tamamlayacak,

– aynı terminal içerisindeki aktarma süresi ise sadece 30 dakika olacak.

Yine Gatwick tarafından bu projenin tanıtımı için özel olarak hazırlanan web sitesinde yer alan bilgiye göre, Gatwick’e yapılacak yeni pistin maliyetinin yaklaşık 8 milyar Pound olacağı tahmin edilirken, Heathrow’da bu rakamın 15 milyar Pound’u aşabileceği belirtiliyor.

Bakalım bu önemli yarışı kim kazanacak; Heathrow mu, yoksa Gatwick mi?

Kim bilir, belki de bir sürpriz olur ve her iki havalimanı için de genişleme kararı çıkar.

Bekleyelim, görelim.


Posted

in