Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_aerial-view

İstanbul’un Yeni Havalimanını Kim Tasarlıyor?

Dünkü yazımızda, geleceğin havalimanlarının nasıl olması gerektiğini tartışmıştık.

Konu yeni havalimanları olunca, İstanbul’da inşa edilmekte olan mega havalimanından bahsetmeden geçmek olmaz.

Tüm aşamaları bitirildiğinde, dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesi olacak olan bu dev projenin terminal tasarımı, Londra merkezli mimarlık firması Grimshaw Architects, Oslo merkezli Nordic Office of Architecture, Haptic Architects, GMW Mimarlık ve Tekeli Sisa firmaları tarafından oluşturulan konsorsiyum tarafından hazırlanıyor.

Grimshaw Architects firmanın özellikle ulaştırma alanında, dünyanın dört bir yanında imzası bulunuyor.

Seul Incheon, Londra Heathrow, Zürih, St.Petersburg Pulkova havalimanları, Grimshaw’ın geçmiş yıllarda çalıştığı projelerin arasında yer alıyor.

Nordic Office of Architecture Riga, Maskat, Oslo, Stokholm gibi havalimanların gerçekleştirilen projelerde görev yaparken, İstanbul’un yeni havalimanını tasarlayan konsorsiyumun bir diğer üyesi olan Haptic Architects ise diğer projelerin yanı sıra, Norveç’in kuzeyindeki kutup bölgesindeki bazı havalimanları ve Rusya’nın Yuzhny Havalimanı’ndaki çalışmalarda yer almış.

Konsorsiyumun Türk ortaklarından GMW Mimarlık şirketi de, havalimanı projelerinde son derece tecrübeli bir kurum.

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki mevcut dış hatlar terminalinin yanı sıra, Ankara Esenboğa, Üsküp, Riyad, Tahran, Medine, Kahire, Antalya, Dalaman, Moskova Vnukovo ve Sheremetyevo gibi bir çok önemli projede, GMW Mimarlık’ın imzasını görmek mümkün.

Konsorsiyumun diğer Türk üyesi Tekeli Sisa’nın da, sonuncusu İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı dış hatlar terminali olmak üzere, havalimanı projelerinde tecrübesi bulunuyor.

Tek bir çatı altında, bir milyon metrekarelik bir alana sahip olacak yeni terminal binası, bu açıdan dünyanın en büyük havalimanı terminali ünvanını kazanacak.

Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_aerial-view

Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_retail-area

Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_departures

Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_airside_002

Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_airside_001

Istanbul_IST_new airport_Grimshaw


Posted

in

Comments

One response to “İstanbul’un Yeni Havalimanını Kim Tasarlıyor?”