TAP_Airbus A321-200_cs-tje_London_heathrow

TAP Özelleştiriliyor, Gözler Yine Lufthansa’da

TAP_Airbus A321-200_cs-tje_London_heathrowPortekiz’in bayrak taşıyıcı şirketi TAP, en nihayetinde özelleştiriliyor.

Geçtiğimiz hafta Portekiz hükümeti tarafından yapılan bir açıklamaya göre, tamamı devlete ait olan ve satışı uzun zamandır gündemde olan TAP’ın, %66 oranındaki hissesi özel yatırımcılara devredilecek.

Yüzde beşlik oran, şirketin çalışanlarına ayrılırken, geri kalan %61, bir veya bir kaç büyük yatırımcıya satılacak.

Hükümet bu işten kâr etmeyi amaçlamıyor. Asıl hedef, bir milyar Euro civarında borcu bulunan TAP’ın sermaye yapısının kuvvetlendirilmesi.

Şirketin geri kalan %34 oranındaki hissesi ise şimdilik devletin elinde kalmaya devam edecek. Ancak özelleştirme sürecinin başarıyla tamamlanması durumunda, geri kalan devlet hisselerinin de iki sene içerisinde satılabileceği belirtiliyor.

TAP’ın 2012 yılındaki özelleştirme denemesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Şirkete sadece, AviancaTaca‘nın da sahibi olan Güney Amerikalı iş adamı German Efromovich tarafından bir teklif verilmiş; ancak bu teklif mâlî açıdan yeterli bulunmayınca, özelleştirme girişimi iptal edilmişti.

Lufthansa, TAP ile İlgilenir mi?

Son yıllarda Avrupa’da bir havayolu şirketinin özelleştirilmesi gündeme geldiğinde, iki isim öne çıkıyor.

Lufthansa ve Etihad Airways.

Ancak burada satışı söz konusu olan hisse oranı %50’yi aştığından, Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkenin havayolu şirketi hüviyetine sahip durumdaki Etihad’ın teknik olarak böyle bir girişimde bulunması mümkün görünmüyor. Tabii, Alitalia örneğindeki gibi %49’luk bir pay söz konusu olur mu, onu bilemiyoruz.

Bu noktada geriye Lufthansa kalıyor.

Fakat Lufthansa’nın bu işe sıcak bakacağı noktasında ciddi şüphelerimiz var. Zira Lufthansa, 2000’li yılların ikinci yarısında hızlı bir biçimde gerçekleştirdiği şirket ortaklıklarına (Swiss, Austrian, Brussels, bmi, Germanwings) uzunca bir süredir ara vermiş durumda.

Bilakis, gerek bmi’ın satışı ve gerekse Germanwings çatısı altında yapılan çalışmalarla, Lufthansa Group’un konsolide edilmesi hedefleniyor.

Dolayısıyla, TAP’ın Lufthansa tarafından satın alınması halinde, bu durum, ciddi bir strateji değişikliğinin habercisi olabilir.

TAP’ın özelleştirme süreciyle ilgilendiği iddia edilen diğer adaylar ise İspanyol grup Globalia ve Portekizli müteşebbis Miguel Pais do Amaral.

Yaklaşık 70 yıllık geçmişi, 63 uçaklık filosu ve 36 ülkedeki 88 uçuş noktası ile yılda 11 milyon yolcuya hizmet götüren TAP, bakalım kime kısmet olacak?

Comments

2 responses to “TAP Özelleştiriliyor, Gözler Yine Lufthansa’da”