Etihad Airways_partners_002

Etihad, Kendi İttifakının İlk Adımını Attı: Etihad Airways Partners

Etihad Airways_partners_002Etihad Airways ve hissedarı olduğu havayolu şirketleri tarafından yapılan bir açıklama, havayolu sektöründe yeni ve farklı bir ittifakın doğuşunu müjdeliyor.

Etihad Airways Partners markası altında tanıtılan bu yeni girişim; airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Jet Airways, Darwin Airline ve tabii ki Etihad Airways’ten oluşuyor.

Bu çerçevede, üye havayolu şirketleri arasında karşılıklı olarak iyileştirilen network ve tarife yapısı ile birlikte güçlendirilen sık uçan yolcu programları sayesinde, yolculara çok daha fazla seçenek ve fayda sunulması hedefleniyor.

Aslında havayolu sektöründeki işbirliği aşamalarına bakacak olursak, en basitinden en karmaşık olanına, şöyle bir sıralama görürüz:

1- Interline

2- Codeshare

3- Joint Business Agreements

4- Equity Partnerships

Havayolu 101’de uzunca bir süredir iddia ettiğimiz üzere, Etihad Airways işbirliği çalışmalarına en son aşamadan yani hisse ortaklıklarından başlamış ve adım adım kendi havayolu grubunun temellerini atmıştı.

Etihad Airways_partners_001Etihad, Kendi İttifakının İlk Adımını Attı: Etihad Airways Partners

Üye şirketlerin sık uçan yolcu programlarının bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan Etihad Airways Partners, havayolu ittifaklarına yeni bir soluk getirme iddiasında.

Etihad CEO’su James Hogan, Oneworld üyesi airberlin örneğinde olduğu gibi, diğer ittifaklara üye olan havayolu şirketlerine de kapılarının açık olduğunu belirtti.

Hogan ayrıca, Etihad Airways Partners girişiminin, diğer mevcut havayolu ittifaklarından çok farklı olacağını ve bir ticarî işbirliğinin ötesine geçerek, yolculara çok daha fazla imkân sunacağını sözlerine ekledi.

Üye havayolu şirketleriyle seyahat eden yolcular, nispeten basit bir sadakat programıyla kaşılaşacak.

Tüm şirketler arasında standardize edilmiş mil kazanma şartları ve kullanımının yanı sıra, üye segmentasyonu da benzer hale getirilecek. Ayrıca mil puanı ile bilet satın alma işlemi, yılın hiç bir dönemi için kısıtlanmayacak.

Etihad Airways Partners_CabinCrewÜye şirketlerinin uçaklarının üzerinde Etihad Airways Partners logosu bulunacak. Bu logo ayrıca, yolculara sunulan markalı ürünlerde de yer alacak.

Etihad Airways Partners üyeleri belli bazı alanlarda sinerji yaratmaya da çalışacak.

Bazı kentlerde ortak satış ekipleri sahada olacak. Mal ve hizmet alımlarında da ortaklaşa hareket edilecek.

Pilot ve kabin ekibi eğitimlerinin ise Etihad Airways’in Abu Dabi’deki eğitim merkezinde yapılması planlanıyor.

Bu noktada dikkatimizi çeken, yine Etihad’ın hissedarları arasında olduğu Aer Lingus ve Virgin Australia’nın bu işbirliğinin dışında durmaları.

Ayrıca Etihad’ın geçtiğimiz aylarda Alitalia’ya da %49 oranında ortak olma kararı aldığını ve bu kararın Avrupa Birliği onayı beklediğini de hemen hatırlatalım.

Bu ortaklığın gerçekleşmesinin ardından Alitalia’nın ne yönde hareket edeceği merak konusu.

Neticede, farklı bir biçimde de olsa, küresel havayolu sektörünün dördüncü ittifakına hoş geldin ve hayırlı olsun diyebiliriz.

Etihad Airways Partners – now you’re better connected

Comments

2 responses to “Etihad, Kendi İttifakının İlk Adımını Attı: Etihad Airways Partners”