KLM's Airport Navigation Service at Amsterdam Airport Schiphol

KLM, Amsterdam’da iBeacon Kullanıyor

KLM's Airport Navigation Service at Amsterdam Airport SchipholHollandalı havayolu şirketi KLM, özellikle aktarmalı seyahat eden yolcularının işini kolaylaştırmak için, iBeacon teknolojisini kullanmaya başladı.

Apple firması tarafından iOS 7 işletim sistemi ile birlikte kullanıcıların hizmetine sunulan iBeacon teknolojisinden artık, yolu Amsterdam Schiphol havalimanından geçen yolcular da faydalanabilecek.

Bu teknolojiye sahip cihazlar, iBeacon antenlerine belli bir mesafeden daha fazla yaklaştıklarında, sinyal alış-verişinde bulunarak, nerede olduklarını bildiriyor. Kısa mesafelerde etkin olan Bluetooth teknolojisi ile çalışan bu sistemin mantığı, belli aralıklarla sinyal yaymaya dayanıyor.

Bu sinyal sayesinde, iBeacon ve alıcı cihaz arasındaki mesafe ölçülebiliyor.

KLM, Amsterdam’da iBeacon Kullanıyor

Ne kadar sık uçarsa uçsun, bir uçak yolcusu için seyahatin en gerginlik verici aşaması, bir havalimanında aktarma yaptığı anlardır.

Teknolojiyi en etkin bir biçimde kullanan havayolu şirketlerinin başında gelen KLM, yolcuların bu endişesini bir nebze de olsa azaltmak için, iBeacon ile çalışan uygulamayı geliştirdi.

Söz konusu hizmetten yararlanabilmek için, öncelikle KLM’in ilgili uygulamasını cep telefonunuza indirmeniz ve cihazınızın Bluetooth özelliğinin açık durumda olması gerekiyor.

Bir sonraki adım ise, Schiphol Havalimanı’na varıldığında, cep telefonunuzun internet bağlantısının aktif hale getirilmesi.

Bu aşamada, terminalin dört bir yanına yerleştirilmiş olan iBeacon’lardan bir tanesi devreye giriyor ve cep telefonunuza bir “push” mesaj ile, Schiphol Havalimanı terminalinin bir haritasını gönderiyor.

Bir sonraki uçuşunuz için gitmeniz gereken kapı (gate), buna ilişkin yol tarifi ve tahmini varış süresi, bu harita üzerinde belirtilmiş oluyor.

Tahmini varış süresi, bir iBeacon’dan diğerine geçtikçe, ortalama hızınıza göre yeniden hesaplanarak güncelleniyor.

ibeacon airport

Bu tarz uygulamalarla aslında yol tarifinin ötesinde farklı pazarlama faaliyetlerine imza atmak mümkün.

Yolcuların, terminal içerisinde bulunduğu yer bilindiğinden, onların bulunduğu bölgedeki duty-free mağazalarla ilgili satış amaçlı bildirimler de yapılabilir.

KLM’in bu hizmeti şu an için Android tabanlı cihazlarda kullanımda; Apple ürünleri için geliştirilen uygulamanın ise önümüzdeki günlerde hazır olması bekleniyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, modern zaman insanının muzdarip olduğu çelişkiler yumağı giderek içinden çıkılmaz bir hale geliyor.

Bir yandan özel hayatın gizliliğine ilişkin hassasiyet gösterilmesi talep ediliyor, diğer yandan insanlar, neredeyse attıkları her adımın takip edilmesine kendi kendilerine izin veriyor.

 


Posted

in

,

Comments

One response to “KLM, Amsterdam’da iBeacon Kullanıyor”