THY_McDonnell_Douglas_DC9_TC-JAA

Türkiye’de Ticarî Havacılık Tarihi – İkinci Kitap

Kivanc Hurturk_turk ticari havacilik tarihiİlki bundan yaklaşık beş yıl kadar önce yayımlanan Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi adlı çalışmanın ikinci kitabı, önümüzdeki Ekim ayı içerisinde meraklıları ile buluşacak.

İlk kitabın hazırlanmasında da büyük katkısı bulunan Kıvanç Hürtürk, ikinci cildin çalışmalarını tek başına üstlendi.

Dört yıllık bir emeğin sonunda ortaya çıkacak olan bu nadide eser, ilk jet motorlu uçak olan DC-9’un, Türk Hava Yolları (THY) filosuna dahil edildiği 1967 yılı ile başlarken, Airbus A340 tipi uçaklarının ülkemizde yine THY tarafından kullanılmaya başlandığı 1993 yılında bitiyor.

Kıvanç Hürtürk tarafından verilen bilgilere göre, 500 sayfayı bulan kitapta, 1000 civarında fotograf yer alacak.

Kitap, ülkemizdeki havalimanlarının gelişimini ele alan bölümle başlayacak.

Sivil havacılığın genel gelişiminin anlatılmasının ardından, üçüncü bölümde, THY’nin 1967-1993 yılları arasındaki tarihçesi bulunacak.

Hürtürk eserinde, o tarihlerde ülkemizde kurulmuş olan ve günümüzde bir çoğunun adı dahi hatırlanmayan havayolu şirketlerine de yer vermiş.

Bu bölümde özellikle, 1980’li yıllarda Türkiye’de yaşanan özel havayolu girişimi patlaması dikkat çekici.

Kitabın altıncı bölümünde, büyük çoğunluğu Kıvanç Hürtürk’ün kendisine ait olan ve günümüzde “Spotting” olarak adlandırılan uçak fotografları yer alıyor.

Ekim ayı sonunda yapılacak bir etkinlikle kamuoyuna duyurulacak kitap, çeşitli konularda verilen istatistiki bilgilerle son bulunuyor.

Havayolu 101 ekibi olarak, Kıvanç Hürtürk’ü bu eşsiz çalışması için tebrik ediyor, darısı üçüncü kitaba diyoruz.


Posted

in

,