Vistara_cabin crew

Hindistan Havayolu Sektörüne Taze Kan: Vistara

Hızlı nüfus artışı sebebiyle, önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde Çin’i geride bırakarak dünyanın en kalabalık ülkesi unvanını alması beklenen Hindistan, havayolu taşımacılığı için çok büyük bir potansiyel vaat ediyor.

Zaten ülkedeki havayolu pazarı büyük bir büyüme trendi içerisinde.

Bununla birlikte sektördeki yerli şirketler, kapasite ve hizmet kalitesini bir türlü istenen düzeye yükseltebilmiş değil.

Vistara_cabin crew

Hindistanlı şirketlerin filosunda bulunan toplam uçak sayısının Türkiye ile neredeyse aynı miktarda olduğunu söylersek durum daha net anlaşılabilir.

Çin’de, havayolu şirketlerinin filolarında toplam 1400 yolcu uçağı bulunurken, bu rakam Hindistan’da sadece 300. Boeing tarafından yapılan bir tahmine göre, önümüzdeki 20 yıl içerisinde Hindistan’daki ticarî uçak pazarı 150 milyar Dolar’a ulaşması bekleniyor.

Yerel taşıyıcıların bir türlü istenen düzeye ulaşamaması yüzünden, Hindistan’ın dış hat pazarı büyük oranda yabancı şirketlerin eline geçmiş durumda.

Vistara_Airbus A320_VT-TTB

Qatar Airways, Emirates, Etihad, Thai Airways, Lufthansa, Singapore Airlines, British Airways gibi şirketler, Hindistan’ı adeta örümcek ağı gibi sarmış durumda.

Bununla birlikte, 2011 yılı içerisinde iki Hindu firma İndiGo ve Go Airlines tarafından Airbus’a verilen 180 ve 72 uçaklık siparişler halen akıllarda.

Hatırlanacağı üzere, ülkedeki havayolu sektörünün gelişmesi için bir takım düzenlemelere giden Hindistan hükûmeti, yabancı sermaye kısıtlarını bir miktar gevşetmişti.

Hemen akabinde de Etihad Airways, Jet Airways’in %24 oranında hissesini satın almıştı.

Hindistan Havayolu Sektörüne Taze Kan: Vistara

Uzunca bir süredir sessizlik içerisinde bulunan Hindistan havayolu pazarı, geçtiğimiz Pazartesi günü Hindistan’ın dev holdingi Tata ve Singapore Airlines tarafından yapılan ortak açıklama ile yeniden hareketlendi.

TATA SIA Airlines Limited (TSAL) adı verilen ve %49’u Singapore Airlines mülkiyetindeki yeni şirket, yolcularına, “Vistara” markası altında ve Delhi merkezli olarak hizmet verecek.

Vistara_logo

Vistara, Sanskritçe’de, sonsuz boşluk anlamına geliyor. Şirketin logosu, sekiz köşeli bir yıldız şeklinde tasarlanmış.

Vistara‘nın sloganı ise oldukça ses getirecek cinsten:

Atithi Devo Bhava” (Misafir, tanrıdır)

“Seyahat kavramını yeniden tanımlama” iddiasında olan Vistara’nın, önümüzdeki Ekim ayı içerisinde uçuşlarına başlaması ve Hindistan yeni yılı Divali‘ye yetişmesi hedefleniyor.

Vistara, Hindistan havayolu sektöründeki 5/20 kuralı sebebiyle ilk aşamada sadece iç hat uçuşları yapabilecek. Bu kurala göre, yeni kurulan bir havayolu şirketinin dış hat seferleri yapabilmesi için, 5 yıl boyunca iç hatlarda uçması ve en az 20 uçaklık bir filoya sahip olması gerekiyor.

Ancak TSAL CEO Phee Teik Yeoh, bu kuralı bir şekilde aşarak, bir an önce yurt dışı pazarına açılmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Singapore Airlines_India Strategy

Hindistan’da son yıllarda kurulan düşük maliyetli taşıyıcıların aksine Vistara, yolcularına tam hizmet (full service) veren bir havayolu şirketi olacak.

İlk aşamada operasyona Airbus A320 tipi beş uçakla başlayacak şirket, kısa sürede yirmi uçaklık bir 320 filosuna sahip olacak.

Bu noktada, yine Tata’nın, AirAsia ile ortaklaşa kurduğu “AirAsia India” adlı düşük maliyetli havayolu şirketinin, geçtiğimiz Haziran ayında göklerle buluştuğunu hemen hatırlatalım.

Pazara tam hizmet sunan bir havayolu şirketi olarak girecek Vistara, özellikle “business” segmentindeki yolcuları hedefliyor.

Vistara_Airbus a320

Tüm bu gelişmelere karşın, Hindistan’daki havayolu şirketlerinin yılda yaklaşık 1,5 milyar USD mertebesinde zarar ettiği tahmin ediliyor. Zaten IndiGo ve GoAir dışında, kâr eden şirket yok.

Vistara girişimi ile birlikte, Singapore Airlines’ın uzun yıllardan beridir kovaladığı fırsatı en nihayetinde yakaladığı söylenebilir. Güneydoğu Asya’da ciddi bir rekabetle boğuşmakta olan şirket, bu sayede bir nebze olsun rahatlayabilir.

Vistara’nın yanı sıra şu anda Hindistan’da kuruluş için izin almış olan altı havayolu firması (Air One, Premier Air, Zexus Air, Turbo Megha, Air Carnival ve Zav Airways) daha bulunuyor.

Vistara’nın Twitter adresine buradan ulaşabilirsiniz.

Havayolu 101 yönetimi olarak Vistara’ya sektöre hoş geldin diyor, Hindistan gibi dünyanın en zorlu havayolu pazarlarından bir tanesinde şimdiden başarılar diliyoruz.

Comments

One response to “Hindistan Havayolu Sektörüne Taze Kan: Vistara”