Etihad Airways_partnership_tails

Alitalia Artık Etihad Ekosisteminde

Etihad Airways_partnership_tailsVe beklenen oldu.

Alitalia yönetimi, Etihad Airways’in teklifini kabul etti. Şirketin %49’luk bölümü, Ortadoğu’nun dinamik oyuncusu Etihad’a devredilecek.

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan karar sonrasında, işbirliği sürecinin hızlı bir biçimde başlatılacağı vurgulandı.

Alitalia CEO’su Gabriele Del Torchio, şirketin yönetim kurulu tarafından konuyla ilgili olarak nihaî sözleşmenin taslak halinin bir an önce hazırlanması için görevlendirildi.

Geçtiğimiz aylarda Etihad – Alitalia ortaklığı ile ilgili çıkan haberlerde, Etihad’ın bu iş için 500-600 milyon Euro civarında bir yatırım yapabileceği belirtiliyordu. Ancak İtalya Ulaştırma Bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre, bu rakam 1,25 milyar Euro’ya ulaşabilir.

Hatırlanacağı üzere, 2013 yılı sonlarında da nakit akışı açısından kritik noktaya gelen Alitalia, yine hissedarların müdahalesi sonucunda kurtarılmıştı. Sermaye artışı yoluyla Alitalia’nın kasasına 500 milyon Euro’luk bir destek aktarılırken, %25 oranında hissesi bulunan Air France bu girişime katılmamış ve Alitalia’daki payı %7 mertebesine kadar gerilemişti.

Intesa Sanpaolo ve UniCredit, Alitalia’da büyük oranlı hisse sahibi olan iki banka.

Ve Etihad, Alitalia’nın bu bankalara olan yaklaşık 800 milyon Euro tutarındaki borcunun yarısının hisseye çevrilmesini, diğer yarısının ise tamamen silinmesini talep ediyor.

Etihad’ın bir diğer talebi ise, 3.000 civarında personelin işten çıkarılması yönünde. Alitalia’nın toplam personel sayısının 14.000 olduğu düşünüldüğünde bu rakam, %20 gibi bir hayli yüksek bir oranda personel azaltımı anlamına geliyor.

Reuters’in haberine göre, taraflar arasında büyük oranda anlaşma sağlanmış durumda.

Buna göre, işten çıkarmaların bir bölümünün maliyeti İtalyan devleti tarafından sübvanse edilecek. Ayrıca, Etihad tarafından talep edilen ve Roma kent merkezi ile Fiumicino Havalimanı arasında inşa edilecek hızlı tren hattı da bu anlaşma çerçevesinde değerlendirilecek. Ancak şirketin borçlarının nasıl yapılandırılacağı noktasında henüz bir netlik yok.

Öte yanda, Ferrari Başkanı Luca Cordero di Montezemolo’nun, “yeni” Alitalia’nın başına geçeceği iddia edildi ancak Montezemolo, bu haberleri tekzip ederek, kendisi için en önemli şeyin Ferrari olduğunu belirtti.

Neticede Alitalia ortaklığı; Aer Lingus, airberlin, Air Serbia ve Etihad Regional’ın ardından, Etihad Airways tarafından Avrupa’da atılan beşinci adım oldu.

Havayolu 101 olarak sık sık belirttiğimiz üzere, Etihad Airways adeta, mevcut havayolu ittifaklarının karşısında adı konulmamış bir birlik oluşturdu.

airberlin, Aer Lingus, Air Seychelles, Virgin Australia, Jet Airways, Air Serbia (JAT), Darwin Airline (Etihad Regional) ve Alitalia, Etihad’ın liderliğinde birbirleriyle ilişkili hale gelmiş durumda.

Bakalım önümüzdeki dönemde bu gayrıresmî birliktelik, resmî bir ittifak haline dönüşecek mi?

[divider]

Tabii Etihad bu şekilde büyüyünce, dünyanın dört bir yanından, zor durumdaki havayolu şirketleriyle ilgili olarak yeni ortaklık iddiaları da gelmeye devam ediyor.

Bunun son örneği, Malaysian Airlines oldu.

Ancak bu iddia Etihad tarafından reddedildi.

Comments

One response to “Alitalia Artık Etihad Ekosisteminde”