airberlin_Airbus A320_MSN_5522_AB_Shark

airberlin Bölünüyor mu?

airberlin_Airbus A320_MSN_5522_AB_SharkEn son 2007 yılında kâr açıklayabilmiş olan airberlin‘de sular bir türlü durulmak bilmiyor.

2011 yılının sonunda Etihad Airways’in, airberlin’de bulunan %2.99 oranındaki hissesini, 73 milyon Euro ödeyerek %29.21′e yükseltmesi de çare olmuşa benzemiyor.

Geçtiğimiz Pazar günü Alman Focus dergisinde yayımlanan bir haber, operasyonel verimliliğin artırılması amacıyla airberlin’in ikiye bölünmesinin gündemde olduğunu iddia ediyor.

Şirketin bir bölümünün geleneksel network taşıyıcı, diğer bölümünün ise turistik noktalara sefer yapan bir düşük maliyetli taşıyıcı gibi faaliyet göstermesi hedefleniyor.

Aslına bakılırsa, zaten uzun yıllardır “melez” bir iş modeli takip etmekte olan airberlin için bu durum pek de şaşırtıcı değil. Ancak anlaşılan o ki, bu iki iş modelini tek bir çatı altında yürütmek, pek de mümkün olamamış.

Bu habere ilişkin olarak airberlin’den yapılan açıklamada ise, şu an için spekülasyonlar üzerine yorum yapmanın yersiz olduğu ve yeniden yapılanma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

airberlin’in son dönemde özellikle Business Class ürününü ön plana çıkardığı bilinen bir gerçek. Avrupa içerisindeki kısa hatlarda Ryanair gibi, easyJet gibi keskin rakiplerle mücadelede çok başarılı olamayan şirket, yönünü, kâr marjı daha yüksek olan ve orta-uzun menzilde iş amaçlı seyahat eden yolcu segmentine çevirmiş durumda.

airberlin, geçtiğimiz günlerde 2014 yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıklamıştı.

Geçen yılın aynı dönemine göre toplam ciro %3,8 oranında azalarak 762 milyon Euro’ya gerilerken, net zarar 196 milyon Euro’dan, 210 milyona yükseldi.

Yeniden yapılanma planlarına ilişkin açıklamanın önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı tahmin ediliyor.

Bakalım yeni iş modeli, airberlin’in derdine derman olacak mı?

[divider]

airberlin 2013 yılını 4,15 milyar Euro ciro ve 315 milyon Euro net zarar ile kapatmıştı.

Filosunda 140 uçak bulunan şirket, 171 uçuş noktasında, 31,5 milyon yolcuya hizmet götürmüştü.