Dnata

Dnata, LSG’ye Tâlip Oldu

DnataDubai merkezli havayolu şirketi Emirates‘in sahibi olduğu yer işletme ve ikram firması Dnata, tamamı Lufthansa‘ya ait ikram firması LSG Sky Chefs‘e tâlip olduğunu açıkladı.

Dnata başkanı Gary Chapman, LSG’nin ilk olarak 2012 yılında satışa çıkarıldığını, ancak daha sonra bundan vazgeçildiğini hatırlatarak, Lufthansa yönetiminin yeniden bu yönde bir adım atması durumunda, bunu değerlendireceklerini belirtti.

Bilindiği üzere, Mayıs ayının başından itibaren geçerli olmak üzere Lufthansa’nın CEO koltuğuna Carsten Spohr oturmuştu.

Spohr’un, Lufthansa’nın alt şirketlerine yönelik strateji kararının, LSG’nin de geleceğini etkileyeceği öğrenildi.

[divider]

LSG Sky Chefs, 52 ülkede, 211 müşteri irtibat merkezinde, 151 farklı şirket halinde, 300′den fazla havayolu şirketine ikram hizmeti sağlıyor.

Bir yıl içerisinde hazırlanan yemek sayısı yaklaşık 527 milyon adet. Dünya genelindeki havayolu ikram pazarının %26′sı, LSG Sky Chefs’in elinde bulunuyor. Amerika ve Avrupa’da bu oran %35-40 aralığına kadar yükseliyor.

Şirketin 2012 yılı cirosu 3,2 milyar USD civarında.

28.000 civarında çalışanı bulunan LSG Sky Chefs, havayolu ikramının yanı sıra, uçuş esnasında yolculara sunulan konfor kitleri ve ilgili lojistik hizmetleri konularında da faaliyet gösteriyor.

LSG şu an itibarıyla, havayolu ikramı işinde dünyanın bir numaralı şirketi.

Dnata’nın LSG’yi satın alması halinde, hangi konuma erişeeğini tahmin etmek, pek de zor olmasa gerek.

Öte yanda, Lufthansa gibi Air France’ın da, grup bünyesindeki ikram şirketi Servair’i satmayı planladığı iddia ediliyor.

Bilindiği üzere, LSG Sky Chefs ve Gate Gourmet’nin ardından sektörde üçüncü sırada, Fransız Servair firması bulunuyor.

Servair, pazarın yaklaşık %9′luk bir bölümünü elinde tutuyor. 100′den fazla havayolu şirketine hizmet veren şirket, günde 230.000′den fazla yemek hazırlıyor. Ondokuz ülkede faaliyet gösteren Servair’in, 9.150 çalışanı bulunuyor. Şirketin yıllık cirosu ise 1 milyar USD’ye yaklaşıyor.

Servair’in özellikle, Fransa’nın, Afrika kıtasındaki eski sömürgelerinde güçlü bir varlığı mevcut.

Son olarak, Dnata’nın geçtiğimiz yıl içerisinde, %50 oranında ortağı olduğu İtalyan Air Chef firmasının tüm hisselerini satın aldığını da hatırlatmakta fayda var.

[divider]

Bununla birlikte, Lufthansa CFO’su ve LSG İcra Kurulu Başkanı Simone Menne, 10 Mayıs 2014 tarihinde Börsenzeitung adlı gazetede yayınlanan mülakatında, Dnata’nın bu açıklamasına karşılık olarak, LSG’nin performansından son derece memnun olduklarını ve şirketi satmayı düşünmediklerini vurguluyor.

Şirketin Asya ve Afrika’da büyümekte olduğunu belirten Menne ayrıca, tren seferlerine ikram hizmeti ve network taşıyıcı havayolu şirketlerine ekipman lojistik desteği sağlanması gibi yeni iş alanlarına da açıldıklarını söylüyor.


Posted

in