Alitalia_airbus a330 wing

Etihad – Alitalia Görüşmeleri Devam Ediyor

Alitalia_airbus a330 wing1990’lı yıllarda Swiss Air’in Qualiflyer ittifakını anımsatan bir şekilde ortaklıklara girişien Etihad Airways, Alitalia ile olan işbirliği görüşmelerine devam ediyor.

Kısaca hatırlamak gerekirse Etihad; airberlin, Aer Lingus, Air Seychelles, Virgin Australia, Jet Airways, Air Serbia (JAT) ve Darwin Airline (Etihad Regional) şirketlerinden farklı oranlarda hisse satın alarak, adeta adı konulmamış bir havayolu ittifakı oluşturmuştu.

Etihad’ın hisse ortaklığı yoluyla sürdürdüğü inorganik büyüme ve ittifak stratejisinin önemli bir adımı şeklinde değerlendirilebilecek bir başka birliktelik, Alitalia ile sürdürülmekte olan müzakerelerin sonucunda belli olacak.

Eğer gerçekleşirse, bu iş birliği, Etihad’ın Avrupa’daki beşinci adımı niteliğini taşıyacak.

Alitalia Zor Durumda

Bundan altı sene kadar önce iflasın eşiğinden dönen Alitalia, yine zor günler yaşıyor.

O günlerde büyük umutlarla yeniden yapılanma çalışmaları yapan Alitalia, düşük maliyetli havayolu şirketleri ve yüksek hızlı trenlerle rekabet edemeyerek, yıllar sonra yine başladığı yere dönmüştü.

Hatırlanacağı üzere, geçen yılın sonlarında da nakit akışı açısından kritik noktaya gelen şirket, yine hissedarların müdahalesi sonucunda kurtarılmıştı. Sermaye artışı yoluyla Alitalia’nın kasasına 500 milyon Euro’luk bir destek aktarılırken, %25 oranında hissesi bulunan Air France bu girişime katılmamış ve Alitalia’daki payı %7 mertebesine kadar gerilemişti.

Bu olayı takip eden günlerde ise, Etihad Airways ile Alitalia’nın ortaklık görüşmelerinde bulundukları, sektörde konuşulmaya başlanmıştı.

Alitalia_shareholders_2014Gelinen son noktada Etihad’ın, Alitalia’nın %49’luk hissesi karşılığında 500 milyon Euro tutarında bir yatırım yapmaya hazır olduğu belirtiliyor. Ancak bu yatırım için Etihad tarafından öne sürülen şartlar, taraflar arasındaki görüşmelerin yavaşlamasına yol açtı.

Alitalia’nın borçlarının yeniden yapılandırılması ve personel sayısının azaltılması, Etihad’ın üzerinde ısrar ettiği iki husus.

Intesa Sanpaolo ve UniCredit, Alitalia’da büyük oranlı hisse sahibi olan iki banka.

Ve Etihad, Alitalia’nın bu bankalara olan yaklaşık 800 milyon Euro tutarındaki borcunun yarısının hisseye çevrilmesini, diğer yarısının ise tamamen silinmesini talep ediyor.

Etihad’ın bir diğer talebi ise, 3.000 civarında personelin işten çıkarılması yönünde. Alitalia’nın toplam personel sayısının 14.000 olduğu düşünüldüğünde bu rakam, %20 gibi bir hayli yüksek bir oranda personel azaltımı anlamına geliyor.

Yapılan hesaplamalara göre Alitalia’nın kasasında şu sıralarda 100 milyon Euro’dan daha az nakit para bulunuyor. Tahminlere göre, Ağustos ayının ortalarında şirket, nakit açısından son derece sıkışık bir konuma düşecek. Bu yüzden, Etihad ile bir iş birliği yapılacaksa, bu yöndeki adımların bir an önce atılması gerekiyor.

Etihad’ın Alitalia’ya %49 oranında ortak olması halinde, Air France’ın da elini taşın altına koyarak, Alitalia’daki payını artıracağı, sektörde konuşulan bir başka ihtimal. 2012 yılı sonunda Air France ve Etihad arasında imzalanan geniş çaplı codeshare anlaşması, bu iddiayı destekleyen en somut olgu.

Bu iş birliğinin hayata geçirilmesi halinde ise, Alitalia’nın stratejisini tamamen değiştirerek, kısa hatlarda sonuçsuz bir biçimde rekabet etmeye çalışmak yerine, uzun hatlara odaklanacağı belirtiliyor.

Etihad_partner airlines_sharesEtihad ve Ortaklıkları

Günümüz itibarıyla Etihad Airways’in hisse ortaklıkları şu şekilde:

Aer Lingus: %3

airberlin: %29

Air Serbia: %49

Air Seychelles: %40

Etihad Regional: %33.3

Jet Airways: %24

Virgin Australia: %19.9

Comments

One response to “Etihad – Alitalia Görüşmeleri Devam Ediyor”