thy_Turkish airlines_dc-10

Danny Kaye, THY’ye Uçak Satmaya Çalışmıştı

Bu ayki tarih köşemizde, 1972 yılının Ağustos ayına uzanıyoruz.

O dönemde filosunu genişletme planları yapmakta olan Türk Hava Yolları (THY), McDonnell Douglas firması ile DC-10 tipi uçaklar üzerine görüşmelerine devam etmektedir.

Bu çerçevede İstanbul’a getirilen bir uçak, McDonnell Douglas’ın tanıtım yüzü olan komedyen Danny Kaye ile birlikte bir gösteri uçuşu gerçekleştirir.

Firmanın Kaye’i tercih etmesinin ardında, ünlü komedyenin bir havacılık tutkunu ve lisanslı pilot oluşu yatmaktadır.

Aşağıda Milliyet Gazetesi’nden alıntıladığımız 9 Ağustos 1972 tarihli haber, işte bu uçuşla ilgili.

Neticede taraflar arasında uzun süre devam eden pazarlıklar anlaşmayla sonuçlanmış ve iki adet (TC-JAU ve TC-JAV) DC-10, 1972 yılının Aralık ayından itibaren THY filosunda görev yapmaya başlamıştır.

Üçüncü ve sonuncu DC-10 (TC-JAY) ise, Şubat 1973’te filoya katılmıştır.

19720809 Danny Kaye DC-10 - Copy

Danny Kaye, THY’na Uçak Satmaya Çalıstı

THY’na teklif edilen DC-10 uçağının gösteri uçuşunda bulunan ünlü komedyen; Bakanlar, gazeteciler ve hosteslerle şakalaştı.

Amerikalı ünlü komedyen Danny Kaye, McDonnell Douglas firmasının THY’na teklif ettiği DC-10 tipi üç motorlu jet uçağının gösteri uçuşunda bazı Bakanlar, THY yöneticileri ve Türk basın mensupları ile tanışmıştır.

Gösteri uçuşu sırasında Amerikalı komedyen mimik, jest ve esprileriyle etrafı kahkahaya boğmuştur.

Danny Kaye bu arada, Bakanlar ve THY mensupları ile hatıra resmi çektirmiş, zaman zaman hosteslerle şakalaşmıştır.

McDonnell Douglas firması temsilcileri, şimdiye kadar çeşitli ülkelere 42 uçak teslim ettiklerini, ayrıca 235 sipariş aldıklarını, THY isterse sonbaharda teslim edilmek üzere ellerinde orta menzilli iki uçak bulunduğunu söylemişlerdir.

DC-10 uçağı İstanbul’dan Ankara’ya gitmiş, Ankara üzerinde bir gösteri uçuşu yaptıktan sonra tekrar Yeşilköy’e dönmüştür.

DC-10 uçağının İstanbul-Ankara uçuşunda, THY Genel Müdürü İhsan Göksaran ile Gümrük ve Tekel Bakanı Haydar Özalp da hazır bulunmuşlardır.


Posted

in

,