American_British_New York_London

Londra – New York Arasında, British – American Hâkimiyeti

American_British_New York_LondonLondra ile New York kentleri arasında havayolu ile taşınan yolcu sayısı yılda dört milyonu biraz geçiyor.

Bu açıdan bakıldığında, şehir çifti (city pair) açısından bu pazar, dünyanın en büyüğü.

Londra – New York pazarını, 3,7 milyon yolcu ile Taipei – Hong Kong ve 2,7 milyonla Londra – Dubai pazarları takip ediyor.

Çevresinde irili ufaklı onlarca havalimanı olmakla birlikte, New York kentine hizmet veren temelde üç büyük havalimanı bulunuyor:

JFK, LaGuardia ve Newark.

Londra’ya baktığımızda da benzer bir durumla karşılaşıyoruz.

Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton ve City havalimanları, Londra’nın yurt içi ve yurt dışı hava bağlantısını sağlıyor.

Londra-New York, British-American

Bir çok bakımdan dünyanın en önemli iki kenti konumundaki Londra ve New York arasındaki hava bağlantısının mutlak hâkimi, British Airways ve American Airlines.

İngiltere ile ABD arasındaki Bermuda II anlaşması sayesinde, 2008 yılında devreye giren açık semalar (open skies) anlaşmasına dek çok uzunca bir süre bu pazarda fazlaca bir rakabetle mücadele etmek zorunda kalmadan faaliyet gösteren bu iki şirketin, Londra – New York pazarındaki hegemon güç olması pek de şaşırtıcı değil.

British ve American tarafından ortaklaşa hazırlanan bir infografikte, bu duruma dikkat çekiliyor.

İki şirket toplamda günde 17 direkt uçuş yapıyor.

First ve Business Class’ta tamamen yatabilen koltuklar bulunuyor ve her gün tek yönde 1.000’den fazla First ve Business koltuğu arz ediliyor.

Londra – New York pazarında First Class ürünü sunan tek havayolu ittifakı da, yine British ve American’ın başını çektiği oneworld grubu.

Havayolu sektöründe dünyanın en büyük şehir çifti (city pair) pazarında, önümüzdeki yıllarda da mevcut durum devam edecek gibi görünüyor.