Delta_Skymiles_membership_card

Delta’nın SkyMiles Programında Radikal Değişiklik

Delta_Skymiles_membership_cardDünyanın en büyük havayolu şirketlerinden bir tanesi olan Delta Air Lines, sık uçan yolcu programı SkyMiles’ta temel bir değişikliğe gideceğini açıkladı.

Şirketin dün kamuoyu ile paylaştığı yeni düzenlemeye göre, Delta’nın yolcuları 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren, uçulan mesafeye göre değil, satın aldıkları biletin ücretine göre puan kazanacak.

Sadakat programlarının doğum yeri olan Amerika Birleşik Devletleri, söz konusu programların uygulanış şekliyle ilgili olarak da liderliği elinden bırakmıyor.

Uçuş mesafesi yerine bilet ücreti üzerinden mil puanı kazanımını ilk olarak, düşük maliyetli taşıyıcılar JetBlue ve Southwest Airlines hayata geçirmişti.

Kısaca hatırlamak gerekirse, Southwest’in Rapid Rewards programında 1 Mart 2011 tarihinden itibaren geçerli olan yenilikler şu şekildeydi:

  1. Ambargolu tarihler olmayacak (bayram, yılbaşı, yarı yıl tatili gibi kısıtlamalar yok)
  2. Koltuk sınırlaması olmayacak (her uçakta, tüm koltuklar üyelerin kullanımında)
  3. 24 aylık dönem içerisinde en az bir aktivitesi olan üyelerin milleri yanmayacak
  4. Puanı kazanımı, bilet ücretine göre olacak; “ne kadar Dolar, o kadar puan”
  5. Rapid Rewards kredi kartı sahipleri, 800′den fazla uluslararası uçuş noktası ve 70.000′den fazla otelde puanlarını kullanabilecek
  6. Mevcut A-List statüsüne (en üst üye segmentasyonu) ek olarak, “A-List preferred” adı verilen bir segment daha getiriliyor. Bu kapsama giren üyeler, uçuşlarında iki katı puan kazanabilecek.
  7. Yolcular puan satın alabilecek: puanlar 1.000′lik bloklar halinde satılacak ve en az 2.000 puan satın alma şartı aranacak.

Delta SkyMiles, Bilet Ücretine Göre Puan Kazandıracak

İtiraf etmek gerekirse, sadakat programlarının ilk uygulayacısı olan havayolu sektörü, bazı konularda diğer sektörlere nispeten geri kalmıştı.

Günümüzde kredi kartı ile yapılan bir alışverişte üyeler, yaptıkları alışverişteki ürün adedine veya alışverişin sıklığına göre değil, ödenen toplam meblağ üzerinden puan (veya nakit) kazanıyor.

Benzer durumun havayolu sektöründe de geçerli olmaması için hiç bir mantıklı sebep bulunmuyor.

Hatta mevcut durum, sık sık seyahat eden uçak yolcusunun aleyhine bile olabiliyor.

Delta_Twitter_twitpicBasit bir-iki örnekle açıklamak gerekirse;

– yılda 10 kez 1.000 km’lik mesafeye uçan bir yolcuyla, senede bir kez 10.000 km’ye uçuş yapan yolcu aynı kefeye konuluyor.

– aynı mesafede mesela beş kez uçuş yapan ve ortalama bilet fiyatı 1.000 USD olan bir yolcu ile aynı mesafede aynı sıklıkta uçuş yapan ama ödediği ortalama ücret 750 USD olan yolcuların mil puanı ödülleri de aynı oluyor.

İşte bu duruma bir son vermek isteyen Delta, sık uçan yolcu programını bilet fiyatları temeline oturtan ilk küresel network taşıyıcı olacak.

Yeni sistemde mil kazanımı, vergiler hariç bilet fiyatı üzerinden gerçekleşecek.

Yolcular SkyMiles üyelik statüsüne göre, her bir USD başına 5 ilâ 11 mil puanı arasında kazanabilecek. Hatta bilet, Delta SkyMiles Credit Card ile satın alınırsa, ilave olarak maksimumda 2 mil puanı daha sözkonusu olacak.

SkyMiles Mileage Earning

SkyMiles program status Miles per dollar* Miles earned withCredit Card*+ Total miles perdollar*
General member 5 +2 7
Silver Medallion 7 +2 9
Gold Medallion 8 +2 10
Platinum Medallion 9 +2 11
Diamond Medallion 11 +2 13
+ on Delta spend

Mil kazanımındaki değişikliğin yanı sıra, mil harcama tarafında da yolculara fayda sağlayacak bazı değişiklikler yapılacak.

Delta’yı, atmış olduğu bu cesur ve radikal adımdan ötürü tebrik ediyoruz.

Görünün o ki, önümüzdeki yıllarda sektörün diğer önde gelen şirketleri de mesafe bazlı ödül sisteminden vazgeçerek, [bilet ücreti + uçuş sıklığı] metodolojisine geçiş yapacak.