Dallas Love Field Airport

‘Wright Amendment’ Kalkınca Ne Olacak?

Dallas Love Field AirportAmerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 1960’lı yılların başında Federal Havacılık İdaresi (Federal Aviation Administration (FAA)), Dallas’taki Love Field ve Fort Worth’taki Greater Southwest havalimanlarının, Teksas eyaletinin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayamayacağını belirterek, bu meydanlara yapmakta olduğu mâlî yardımı sona erdireceğini belirtir.

Bu gelişme üzerine ABD’nin Sivil Havacılık Kurumu (Civil Aeronautics Board (CAB)), Dallas ve Fort Worth kentlerine hizmet verecek bölgesel bir havalimanının yapılmasına hükmeder.

Yeni havalimanını câzip hâle getirmek için, ilgili kentlerin yönetimleri ve buralardaki eski havalimanlarında faaliyet gösteren havayolu şirketleri bir anlaşmaya varırlar.

Anlaşmaya göre, eski havalimanlarının daha fazla gelişmesi kısıtlanacak ve buralarda faaliyet gösteren havayolu şirketleri, inşa edilecek yeni meydana taşınacaktır.

Neticede 1974 yılında Dallas/Fort Worth International Airport (DFW) havalimanı hizmete açılırken, anlaşmada olduğu üzere havayolu şirketleri operasyonlarının merkezini buraya kaydırırlar.

Bir tanesi hariç.

Southwest Airlines, yeni havalimanı konusunda yapılan anlaşmadan sonra kurulan bir havayolu şirketidir ve anlaşmanın tarafı değildir.

Bu yüzden şirket, uygulamakta olduğu düşük maliyetli iş modeline uygun olmadığı gerekçesiyle, yeni havalimanına taşınmayı reddeder ve bu konuda hukukî girişimlerde bulunur.

Mahkeme, Southwest’in başvurusunu haklı bulur ve 1974 yılında Dallas/Fort Worth Havalimanı açıldığında, Southwest dışındaki tüm havayolu şirketleri buraya taşınır.

Wright Amendment Yürürlüge Giriyor

1978 yılında ABD iç hatlarında sağlanan serbestlik (Airline Deregulation Act) sonrasında Southwest Airlines hızla gelişir.

Bu durum, Fort Worth kent yönetimini, DFW havalimanını ve Braniff International Airways‘i bir hayli kızdırır.

Bunun üzerine, ABD Temsilciler Meclisi’nde Fort Worth adına görev yapmakta olan Jim Wright bir tasarı hazırlayarak, 1958 tarihli Federal Havacılık Kanunu’nda (Federal Aviation Act) değişiklik talep eder.

1979 yılında Senato ve Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen değişiklik önerisi, dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından 15 Şubat 1980 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girer.

Değişikliğe göre;

1- Dallas Love Field Havalimanı’ndan, orta ve büyük tipteki yolcu uçaklarıyla sadece Teksas içerisinde ve buraya komşu Louisiana, Arkansas, Oklahoma ve New Mexico eyaletlerine sefer düzenlenebilecek,

2- Buradan diğer tüm eyaletlere yapılacak seferlerde ise sadece 56 ve daha az koltuğa sahip uçaklar kullanılabilecekti.

Özgürlük Mücadelesi

Love Field’e getirilen kısıtlamalara karşı başlatılan özgürlük mücadelesi ise yıllar içerisinde devam edegeldi.

1997 yılında yapılan değişiklikle Alabama, Kansas ve Mississippi; 2005’teki değişiklikle ise Missouri eyaleti söz konusu uçuş izni kapsamına dahil edildi.

Southwest, 2004 yılında başlattığı bir kampanya ile, Wright Amendment’ın kaldırılması yönünde çabalarda bulundu.

İlgili tarafların karşılıklı olarak verdiği bazı tavizler sonucunda, 13 Ekim 2006 tarihinde Başkan George W. Bush tarafından imzalanarak yürürlüğe giren kanunla birlikte, sekiz sene sonra yani 13 Ekim 2014 tarihinde, Dallas Love Field Havalimanı’nın tamamen özgür hale gelmesi kabul edilmiş oldu.

Bir başka deyişle, yaklaşık 35 senedir Love Field’i kısıtlayan Wright Amendment, en nihayetinde ortadan kalkıyor.

Southwest_Dallas Love Field_new routes 2014Southwest bu yeni dönemi, 15 yeni uçuş noktasını arka arkaya devreye sokarak kutluyor.

Dallas Love Field Havalimanı’ndan,

13 Ekim 2014 tarihinde: Baltimore/Washington, Orlando, Las Vegas, Chicago (Midway) ve Denver;

2 Kasım 2014 tarihinde: New York (LaGuardia), Washington DC (Reagan National), Nashville, Atlanta, Tampa Bay, San Diego, Phoenix, Los Angeles (LAX), Orange County ve Ft. Lauderdale hatları,

Southwest’in yeni uçuş noktaları olarak yolcuların hizmetine sunulacak.


Posted

in