Etihad Regional

Etihad’tan Avrupa’da Bir Hamle Daha: Etihad Regional

Etihad Regionalairberlin, Aer Lingus, Air Seychelles, Virgin Australia, Jet Airways, Air Serbia (JAT) derken, Etihad Airways‘ten yeni bir hamle daha geldi.

Avrupa’daki nüfuzunu genişletmeyi amaçlayan Etihad, “Etihad Regional” markası altında İsviçre merkezli bir yapılanmaya gitti.

Havayolu sektörünü kısıtlayan milliyet temelli mülkiyet sorunsalını aşabilmek için Etihad, bu son derece stratejik hamlesini hayata geçirebilmek için, İsviçre’nin bölgesel havayolu şirketlerinden Darwin Airline ile işbirliği yapıyor.

Hatırlanacağı üzere Darwin Airline, 2004 yılından bu yana, filosunda bulunan Saab 2000 modeli 50 koltuk kapasiteli 10 adet bölgesel jet uçağı ile Orta Avrupa’da 15 noktaya uçuşlarını sürdürmekteydi.

Geçtiğimiz yıl 17 Kasım’da yapılan bir açıklamayla, Etihad’ın Darwin Airline’ın %33.3’lük hissesini satın aldığı ve şirketin Etihad Regional markası altında faaliyet göstereceği duyurulmuştu.

Etihad’ın hisse ortaklığı yoluyla sürdürdüğü inorganik büyüme ve ittifak stratejisinin önemli bir adımı olan bu birliktelik, şirketin Avrupa’daki dördüncü adımı niteliğini taşıyor.

2014 yılı ortasına kadar uçuş noktasını 34’e yükseltmeyi hedefleyen Etihad Regional’ın uçuş ağında, Cenevre, Amsterdam, Paris, Düseldorf, Belgrad, Zürih gibi önemli kentler bulunacak.

Etihad Regional böylece, Etihad’ın Avrupa’daki bir başka iştiraki olan airberlin ile Berlin, Düseldorf ve Zürih’te bağlantı kurmuş olacak.

Etihad Airways ile codeshare anlaşması ve sık uçan yolcu programı Etihad Guest ile entegrasyon, Etihad Regional markasının yolcularına sunacağı diğer imkânlardan.

Etihad ve çeşitli oranlarda iştiraki olduğu şirketler geçtiğimiz yıl içerisinde 80 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi. Filolarında 500’den fazla uçak bulunan bu şirketler, neredeyse 400 farklı noktaya sefer düzenliyor.

Bu açıdan bakıldığında, Etihad’ın kendi küçük havayolu ittifakını kurma yolunda, Swissair’in Qualiflyer deneyiminden bu yana tercih edilmeyen sıra dışı bir yöntem izlediği söylenebilir.

Bakalım bu strateji, bu kez başarıya ulaşacak mı?

Etihad Airways_partnership_tailsGünümüz itibarıyla Etihad Airways’in hisse ortaklıkları şu şekilde:

Aer Lingus: %3

airberlin: %29

Air Serbia: %49

Air Seychelles: %40

Etihad Regional: %33.3

Jet Airways: %24

Virgin Australia: %19.9

Comments

One response to “Etihad’tan Avrupa’da Bir Hamle Daha: Etihad Regional”