belkis sevket foto

Türk Kadını İlk Kez Ne Zaman Uçtu?

Türk Havacılık Tarihi’nin en önemli mihenk taşlarından biri de Türk kadınının gökyüzüyle ilk kez tanışmasıdır.

İşte o uçuş, 2 Aralık 2013 Pazartesi günü İTÜ’de yapılacak panelle anılıyor…

belkis sevket fotoTürk kadınının uçakla uçuşunun 100’üncü yıl dönümünü anma etkinliğini, İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ile İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi ortaklaşa düzenliyor.

Konferansta Uçak Mühendisi Can Erel’in konuşmasının ardından Zorlu O&M Genel Müdür Yardımcısı Gülten Yılmaz, HÜRKUŞ Ürün Müdürü Aylin Ararat ve TEI, NDT ve Özel Proses Kalite Müdürü Mühendisi Buket Topel tecrübelerini paylaşacak.

Ayrıca SunExpress’ten katılacak 8 kaptan pilot da deneyimlerini aktaracaklar.

ilk Kez Uçan Türk Kadını Belkıs Şevket

Kadın Haklarını Müdâfaa-i Hukûk-u Nisvân Cemiyeti üyesi ve “Kadınlar Dünyası” dergisinin editörü de olan Öğretmen Belkıs Şevket, kadın-erkek eşitliği için çaba gösteriyordu.

Uçakla uçma arzusunu yerine getirmek için gerekli hazırlıklar yapıldı.

Belkıs Şevket Hanım, 1 Aralık 1913’te Yeşilköy’den Fethi Bey’in kullandığı uçakla havalandı. Şişli – Hürriyet Abidesi – Üsküdar – Kadıköy güzergâhını takip ederek her bölgedeki kalabalık üzerine sepetteki yardım isteği kartları atıldı.

Toplanacak bağışla uçak alınması yolunda adım atıldı.

2 Aralık 2013 – Pazartesi Günü

Türk Kadınının havacılıkta 100’üncü yılının kutlanacağı konferans, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi TAV Konferans Salonu’nda saat 11:00’de gerçekleştirilecek.


Posted

in

,