United Airlines_Boeing 787_inauguralflight

Amerikan Havayolu Şirketleri Yeniden Oyunda

United Airlines_Boeing 787_inauguralflightGeçtiğimiz günlerde ABD Adalet Bakanlığı ile American Airlines & US Airways yönetimleri arasında varılan mutabakat sonucunda mutlu sonla noktalanan birleşme girişimi, ABD havayolu iç hat pazarındaki konsolidasyon sürecinin belki de son büyük adımıydı.

Bir yanda 5-6 yıldır devam etmekte olan bu süreç nihayetlenirken, diğer tarafta da, Kasım 2011’den bu yana Chapter 11 kapsamında faaliyet gösteren American Airlines’ın önümüzdeki aylarda bu durumunun sona ermesiyle birlikte, Amerikan havayolu şirketleri için yeni bir dönem başlamış olacak.

11 Eylül saldırılarının ardından büyük bir travma yaşayan ABD havayolu sektörü için, uzunca bir tedaviyi başarıyla atlattı da denilebilir.

Mâlî açıdan güçlenen şirketler, yolcu nezdindeki negatif hizmet kalitesini kırmak amacıyla da bir çok projeyi hayata geçirmekle meşguller.

Havayolu 101’de bir çok kez ele aldığımız üzere, Delta Air Lines, JetBlue, American Airlines, United Airlines gibi şirketler, gerek uçuş esnasında ve gerekse uçuş öncesi sundukları ürün ve hizmetlerin kalitesini artırmaya yönelik bir çok değişikliğe imza attılar ve çalışmalarına devam etmekteler.

Amerikalı şirketler çok uzun bir aradan sonra yeniden kâr eder hale gelirlerken, dünya genelindeki dev havayolu oyununda adeta “biz de varız!” diyorlar.

Filosunda yaptığı güncellemelere yaklaşık 1 milyar USD tutarında bütçe ayıran United geçtiğimiz günlerde, bu proje kapsamında neler yapıldığını anlatan şık bir infografik yayınladı.

United Airlines_Inflight Enhancement_2013– United’ın 200 uçağında, içerisinden yüzden fazla kanal bulunan canlı TV yayını bulunuyor.

– Bu sene sonundan itibaren ilk aşamada Boeing 747-400, Airbus A319 ve A320 uçaklarında olmak üzere, uçuş esnasında kablosuz eğlence yayını yapılmaya başlanacak.

– Mobil cihazları şarj etmek amacıyla koltuklarda farklı tipte girişler bulunuyor.

Economy Plus seçeneği ile tüm filo genelinde, daha fazla diz mesafesi sunuluyor.

– Uzun mesafeli dış hat uçuşlarının tamamında, 180 derece yatabilen koltuklar mevcut.

– Airbus filosundaki 150’den fazla uçağın baş üstü dolapları değiştirilerek, kapasiteleri ikiye katlanıyor. Şu an itibarıyla bu çalışma %78 oranında tamamlanmış durumda.

– Bu yıl sonuna kadar, 200’den fazla uçakta kablosuz internet imkânı bulunur hale gelecek. United’ın sadece iç hat uçuşlarında değil, dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği dış hat seferlerinde de internet bağlantısına rastlamak mümkün.

Görüldüğü üzere, Amerikalı havayolu şirketleri de kesenin ağzını açmış durumda.

Sektörde rekabet çetin, yolcuların beklentileri sınırsız.

Oyunda var olabilmek için, çağın şartlarına ayak uydurmak şart.