Airbus_Seat Width-Ad

Uçak Koltukları Genişliyor mu, Daralıyor mu?

Airbus_seat comfort_benchmarksJet motorlu yolcu uçakları tarihinin en önemli dönüm noktalarından olan Boeing 707‘nin koltuk genişliklerinin, Amerikan Hava Kuvvetleri’ndeki savaş pilotlarının ortalama kalça ölçüsüne göre belirlendiğini biliyor muydunuz?

Bu sebeple, gerçek manada başarıya ulaşan ilk jet motorlu yolcu uçağı durumundaki Boeing 707’den günümüze, uçakların Economy Class koltuk genişliklerinde 17 inç, yani yaklaşık 43 cm adeta bir referans noktası haline gelmiştir.

1970’lerden itibaren kullanılmaya başlanan Boeing 747’ler ile birlikte koltuk genişliği 18 inç’e yükselmiş, Boeing 777 ve Airbus A380 tipi uçaklarda 18.5 – 19 inç genişliğindeki koltuklar kullanılmıştı.

Tabii, Premium Economy ve Business Class koltuklarını bu değerlendirmenin dışında tutuyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Airbus tarafından başlatılan bir iletişim kampanyası (Personal space isn’t any less personal on a 12-hour long-haul flight), uçak koltuklarının genişliğinin yeniden mercek altına alınmasına yol açtı.

American Airlines, Air Canada, Air France, Air New Zealand, Emirates gibi şirketlerin Economy Class koltuklarını giderek daraltması sonrasında, gözler özellikle Boeing 777 tipi uçakların Economy Class’ına döndü.

Bu yılın başında uçakla seyahatin ne kadar konforlu olduğunu masaya yatırdığımız bir yazımızda, Air Canada’nın Boeing 777-300ER tipi uçaklarındaki yeni düzenlemeye dikkat çekmiştik.

Buna göre Air Canada; Boeing 777-300ER filosundaki bazı uçaklara Premium Economy Class ekleme kararı almıştı.

Yeni kabin sınıfına yer açılabilmesi için, Economy’deki koltuklar daraltılarak 17 inç’e düşürülürken ve 3-3-3 şeklindeki kabin koltuk düzeni, 3-4-3 haline getirilecekti.

Economy’deki diz mesafesi de 32 inç’ten, 31 inç’e indirilecekti.

Mevcut durumda 349 koltuk (42 Business + 307 Economy) bulunan Air Canada 777-300ER’ları, değişimin ardından 452 koltuklu (36 Business + 24 Premium + 398 Economy) hale gelecekti.

Airbus_seat comfort_sleepUçak Koltukları Genisliyor mu, Daralıyor mu?

Özellikle son bir iki senedir teslim edilen yeni Boeing 777’lerin çok ciddi bir kısmının Economy Class’taki koltuk düzeni, 3-4-3 şeklinde oluşuyor.

Benzer bir durum, her bir sırada sekiz yerine dokuz koltuk tercih edilen Boeing 787 ve Airbus A330 tipi uçaklarda da görülüyor.

Airbus A330’da sıra başına dokuz koltuk tercih edilmesi, 16.7 inç, yani yaklaşık 42.5 cm’lik bir genişlik anlamına geliyor.

CEO’su Tim Clark tarafından, Boeing 777’nin Economy’sinde her bir sırada on yolcunun oturması son derece tabii ve olması gereken şeklinde yorumlanan Emirates’in, Airbus A380’de 11 koltuklu bir düzene (17.2 inç) geçmenin yolunu aradığını da hemen ekleyelim.

Clark, yolculardan gelmesi muhtemel tepkilerin, uçuş esnasında sundukları yeme-içme, atıştırmalıklar ve elektronik eğlence sistemi ile en aza indirilebileceğini düşünüyor.

Airbus_seat comfort_long haul flightsUzun Uçuslar Artıyor

Airbus tarafından uçuş konforu hakkında yapılan bir araştırmaya göre, uzun uçak yolculukları giderek artıyor.

1998 yılına nispeten günümüzde, 7.400 Km’nin üzerindeki uçuşların sayısı %50 oranında artmış durumda.

Son beş yıl içerisinde, 11.000 Km’den uzun uçuşların sayısı, %70’lik bir artışla günde 41 adede yükseldi.

1998 yılında 12.000 Km’nin üzerinde uçuş bulunmuyordu.

Durum böyle olunca; uzun uçuşlar daha da uzayınca, koltuk konforu da son derece hassas bir hale geliyor.

London Sleep Centre ile birlikte bir araştırma yapan Airbus, 17 ve 18 inç genişliğindeki koltukların, uyku kalitesine etkisini ele aldı.

Buna göre; 18 inç genişliğindeki koltukta seyahat eden yolcular nispeten daha kısa sürede uykuya dalıyor, daha az sıklıkla uyanıyor ve uyku esnasındaki beyin dalgaları, daha rahat bir uykuya işaret ediyor.

Araştırmanın sonucunda, 1 inç’lik genişlik farkı sayesinde genel uyku kalitesinin %50’den fazla arttığı iddia ediliyor.

Ancak Airbus’ın, uçuş esnasındaki uyku konforu konuda hassasiyet göstermesinin temelinde, Boeing 777’nin Airbus A350’ye karşı olan güçlü duruşunun olduğu iddia ediliyor.

Neticede; havayolu şirketlerinin yöneticileri, uçakları, “kanatları olan marjinal maliyet” şeklinde görmeye devam ettiği müddetçe, uçuş esnasındaki konfor konusundaki tartışmalar bitecek gibi görünmüyor.