Qantas_emirates_joint_business

Emirates ile İşbirliği Sonrası, Qantas’ın Avrupa Rezervasyonları Patladı

Qantas_emirates_joint_businessBugün 31 Mart 2013.

Havayolu sektörü için bir tarife değişim günü daha.

Artık 2013 yılının yaz tarifesi dönemine girdik.

Bugün ayrıca, 2012 yılına damgasını vuran bir işbirliğinin de resmen devreye giriş tarihi.

Avustralyalı kadim havayolu şirketi Qantas ile Dubai’nin genç şirketi Emirates arasında yapılan geniş kapsamlı anlaşma artık yürürlükte.

Bugünden itibaren Qantas’ın Avrupa yolcuları, Dubai üzerinden taşınmaya başlanıyor.

Aslında sadece Avrupa değil, Emirates’in sefer düzenlediği Rusya, Ortadoğu ve Afrika kentlerine gidecek Avustralya yolcuları da Dubai üzerinden Emirates ile taşınacak.

Artık Frankfurt ve Singapur, Qantas’ın bir aktarma noktası olma özelliğini kaybetmiş durumda.

Emirates ve Qantas, bu anlaşma ile ihtiyaç duyulacak kapasiteyi karşılamak amacıyla, Dubai ve Avustralya noktaları arasında haftada tam 98 uçuş yapacak.

Bu uçuşların tamamının aralarında Airbus A380’lerin de bulunduğu geniş gövdeli uçaklarla yapılacağını bir kez daha hatırlatmış olalım.

Qantas_Emirates_A380_sydney_31 mar 2013Emirates ile isbirligi Sonrası, Qantas´ın Avrupa Rezervasyonları Patladı

Qantas’ın yaptığı bu makas değişikliğinin ardında, dış operasyonlarının bir türlü istenen mâlî performansı gösterememesi yatıyor.

Hatırlanacağı üzere Qantas, dış hat operasyonunu kârlı hâle getirebilmek amacıyla bir organizasyon değişikliğine gitmişti.

Qantas’ın, rekabet düzeyi yüksek olmasına karşın kâr etmekte olan iç hat operasyonu ile dış hat operasyonu birbirlerinden ayrılarak, iki ayrı iş ünitesi haline getirilmişti.

Beş yıllık bir yeniden yapılanma planı çerçevesinde gerçekleştirilen organizasyon değişikliği ile birlikte, iç ve dış hat operasyonlarının başına ayrı birer üst düzey yönetici atanırken, bu iki birimin işletme ve ticarî planlarının da ayrı olmasına karar verilmişti.

İç ve dış hat birimlerinin mâlî performansları da ayrı ayrı açıklanacak.

2010-11 mâlî yılında 500 milyon USD’nin üzerinde kâr ederek dikkatleri çeken Qantas’ın, dış hat uçuşlarından ise yaklaşık 200 milyon USD zarar ettiği bildirilmişti.

Qantas_Emirates_A380_sydney_31 mar 2013_fly overQantas – Emirates işbirliği ile ilgili olarak akıllarda tam da bu yönde bir soru işareti bulunurken, Qantas CEO’su Alan Joyce tarafından yapılan bir açıklama, işlerin şu an için çok iyi gittiğini ortaya koydu.

Joyce, satışların başlamasından itibaren geçen dokuz haftalık süreçte, Avrupa rezervasyonlarında altı kat gibi büyük bir artış yaşandığını belirtti.

Aynı açıklamada, Avustralya çıkışlı yolcuların, Dubai’de yapacakları bir aktarma ile 65 farklı noktaya ulaşabilecekleri de vurgulanıyor.

Bu olumlu görünümün önümüzdeki dönemde de devam etmesi halinde, Avrupa ile Avustralya arasındaki havayolu pazarının mutlak hâkiminin Emirates ve Qantas olacağını söylemeye sanırız gerek bulunmuyor.

Bakalım Qantas’ın, önceki yıllarda 200 milyon USD’ye yakın bir miktarda zarar eden dış hat operasyon bu gelişmeden nasıl faydalanacak?